ZP hibridi, prinos za ponos

Koji ZP hibrid planirate da sejete ove godine najvise?


  • Ukupno glasača
    425
Gde god sam brao taj 427 u klipu em se teško ljuštio em se baš dobro krunio. Naravno ovde svi čekaju da i zadnji list na stablu požuti, pregori i opadne pa onda zovu da se bere. I posle se pitaju šta mu je što ga kruni?! Baciš jedan klip u praznu prikolicu a ono samo pršti
A 434 čini mi se čistio bi ga i da nema gume na valjcima, očisti se odlično već na otkidačkim valjcima
 
Prosle god sam 427 skinuo u klipu, sa 28%vlage i nije se krunio. A skidn je 25. avgusta cak sam mozda i mogao koi dan i ranije. Vikali ljudi da sam poludeo, ali kada su poceli da beru kod njih se krunili i to leoo. Znaci treba gledati vlagu, a ne masu i čekati da se klip obesi na dole. Pogotovo kod rani fao grupa.
 
Dok sam imao berač i brao što svoje što uslužno kod sebe sam gledao vlagu i u zavisnosti od fao grupe sa berbom kretao krajem avgusta pa onda pauzirao do oktobra jer se onda bere kukuruz. :haha:
 
zp 555 je preko instituta 4850, sto-vet 3800 proslogodinje zalihe, kod lokalnog prodavca nepunih 4000.

Gde kupiti, zasto je razlika u ceni toliko velika?
 
zp 555 je preko instituta 4850, sto-vet 3800 proslogodinje zalihe, kod lokalnog prodavca nepunih 4000.

Gde kupiti, zasto je razlika u ceni toliko velika?

Svake godine je slična cena i odnos.....iz instituta ima Sonido, ostali lokalni prodavci uglavnom nemaju (ove godine bilo izuzetka), institutov je sa njihovim doradnim centrom, a ostali distribuiraju ostale kooperante koji proizvode za institut, pa su doradni centri razni. Nisam siguran da li relano postoji razlika, ja sam pokušavao paralelno da ih sejem i pratim i možda bih dao malu prednost semenu direktno iz instituta, ako ništa barem zbog Sonida :cool:
 
Danas mi stiglo seme ZP 427,vrećice teške 7,4 kg,a predhodnih godina su uvek bile nešto preko 10 kg. Malo mi neobično s obzirom da je prošla godina bila prilično dobra,a seme je sitno. Ne znam da l nije možda prepakivano :sta:
Kakva je situacija kod vas sa tim 427?
 
Verovatno si dobio okruglu frakciju tojest frhove ili dupeta klipa, ja sam dobio pljosnatu frakciju tojest sredina i mislim da je 9,3kg setvena.
 
Krupnije se lakse seje,uvek volim krupnije seme,plus veca energija klijanja.Kod mene 427 ima ta kao pljosnata zrna sto kaze Sale,a vidim ima i nesto tih manjih okruglih,nzm koliko je vreca teska ,ali 1 od 25k zrna maltene napuni kutiju za seme na nodetki.

ZP427 sto sam danas sejao pored dkc i nekih suncokreta,iznenadio sam se koliko vlage ima,ali ne bas jednako po dubini ,tu je na oko 5-7cm,kako gde.Na tezoj zemlji nema ovako vlage :)),logika xd ...na tezoj spremano spremacem a ovde lakim grabuljama u oba puta.Ali zato na tezoj zemlji uvek ima prinosa nebitno od susne godine,tj bude manje ali ovde npr ,samo tarup da teras u kukuruzu....


 
Preporuka za gustinu setve za 666 branje u klipu i 427 za branje u zrnu.Baceno pre par dana 1,5kg/aru 3x15 i 1,5kg/aru urea.Znaci po ha 300kg.
 
Danas posejan ogled, ujedno i obelezeno 10 godina saradnje i druzenja sa ZP Institutom.

20i6rfs.jpg

9kcq4l.jpg

 
Juce krunjen ZP 666,ravna zmajevka,NETO: 8200kg,vlaga 13,6.
Sejan na razmak 24,5;dubina 7-9cm.
Djubrenje 200kg 3x15 + 100kg urea - po lancu.

Koda nas se bolje pokazao 666 od 606
 
Nazad
Vrh