ZP hibridi, prinos za ponos

Koji ZP hibrid planirate da sejete ove godine najvise?

• Ukupno glasača
    427
1 maja presijan pioner n-01 i usijan ZP 560,ljudi čudo od kuruza sve je toplotne udare izdržao,izrastao u visinu oko 3 m a klip na 150cm (u katalogu piše sasvim drugo) a rod bolji nego u super godinama 9,8 t po ha.Žao mi je što nisam snimio,kolega radio sa dominatorom 68 kad ulijeću klipovi lepa u kombajnu ko da potake upadaju, a505 je takođe se pokazao odlično na suši o.5 ha 5 koševa od sipa eko eol 40.Radim dosta uslužno i mogu reći da sam imao daleko najbolji kukuruz u selu.Vjerujem da je caka u .ranom zatvaranju brazde i što ne tanjiram već sjetvospremačom prolazim.Iduću sezonu idem na 70% iz zp hibrida a ostalo nešta drugo.Koji je rani hibrid dobar od zp-ea nekakav iz grupe 300 ili početak 400?
Jesi li sejao ZP341 i ZP434?
@momosaric
Ima valjda i dobre genetike?

Ima ima , najbolja "domaća" sjemenska kuća , doduše nisam lično sijao ništa od OS hibrida , ali od BC i NS su bolji . Reklo bi se da su im fleksibilniji klipovi odn broj zrna u redu pa u ekstremnim godinama ili maloj gustini lakše produže klip za razliku od novijih "Američkih" koji su više fiksni i traže gustinu .

Institut za kukuruz Zemun Polje je i ove godine kao i prethodnih nekoliko prvi izasao sa cenama semenskog kukuruza.

Obaveza prodavca semena je da na zahtev kupca pokaze deklaraciju o kvalitetu semena a na njoj sve lepo pise.

Maloprodajne cene semenskog kukuruza u prodavnici Instituta za kukuruz u Zemun Polju će biti ovakve:

I grupa cena,hibridi najnovije generacije ZP427,ZP454,ZP505,ZP555,ZP560,ZP600,ZP606,ZP666 4.100,00 din/sj.
II grupa cena,hibridi ZP434,ZP544,ZP684,ZP735,ZP718b 3.750,00 din/sj.
III grupa cena,hibridi ZP341,ZP42a,ZP578,ZP599,ZP633,ZP677 3.350,00 din/sj.
IV grupa cena,hibridi ZP360,ZP704 2.900,oo din/sj.

Cene su minimalno povećane u odnosu na cene iz prethodne sezone i nisu pratile cene merkatilnog kukuruza a imajući u vidu tezak polozaj većine poljoprivrednih proizvođača.

Raso, kakav je ZP427 u poredjenju sa ZP 434? Sledece godine necu sejati FAO 600 grupu, pa pored ZP341 i ZP560, sa kojima sam bio zadovoljan, planiram da ubacim ZP434 ili ZP427. Takodje, kao i mnoge forumase, zanima me kakva je klijavost, da znamo da planiramo sklop? U napred hvala za odgovor.

Danas sam upoznao prof Cedu Radenovica ( http://www.cradenovic.com ), sada u penziji, a godinama pre zaposlen u insitutu ZP. Doneo nam neke svoje radove na temu fotosinteze i kasne fluorescencije hlorofila inbred linija i hibrida poslednje generacije 600, 606, 666. Bavio se selekcijom i fiziologijom kukuruza, biofizikom itd... Mnogo fin covek.

@mil
Oba hibrida su visokorodna i izrazito tolerantna na susu,hibrid ZP427 je hibrid najnovije generacije, ima nesto nize nasadjen klip a visina biljke im je gotovo ista,takodje ZP427 nesto brze otpusta vlagu dok hibrid ZP434,posto je polutvrdunac,ima nesto bolji kvalitet zrna.Moj savet,posej oba hibrida.
@mzupunski
Licno poznajem prof.Radenovica,izuzetan covek i strucnjak.
@jovke
Hibrid ZP454 je takodje jedan od hibrida najnovije generacije ZPhibrida,po mom misljenju hibrid koji ce dugo biti u proizvodnji,izuzetno prinosan i jako lepog klipa.To je hibrid na granici FAO 400 i FAO500.Prvobitno je bio registrovan kao ZP444,medjutim,posto se brojna oznaka poklapala sa hibridom NS instituta morala je biti promenjena.Mislim da je bila slika tog hibrida postavljena ovde na forumu,pogledacu kasnije pa ako je nadjem ponovicu je ovde.

@mil
Standardi kvaliteta semena ZP Instituta su stroziji od zakonom propisanih standarda tako da ni Ti a ni ostale kolege sa foruma nemaju razloga za brigu,naprotiv.Vodite racuna o tome gde i od koga kupujete seme,imate pravo da trazite uvid u dokumentaciju koja mora da prati svaku partiju semena a u njoj mozete procitati sve sto Vas zanima-klijavost i energiju klijanja.Najvaznije je da kupite originalno seme,to je najsigurniji put za uspesnu proizvodnju.Imale su neke kolege ovde sa foruma priliku da se uvere ove godine koliko je nelegalnog semena u prometu.

Poslednja izmena:
@milan87
Slali su prethodnih sezona,kada budes hteo da narucis javices mi se pa cu ti pomoci oko toga.

Nazad
Vrh