ZP hibridi, prinos za ponos

Koji ZP hibrid planirate da sejete ove godine najvise?

• Ukupno glasača
    427
Ostalo mi je nesto ZP-684 Ultra,muka me hvata kad se setim kako je polegao..klip je postavljen visoko(preko 150-170cm) a stabljika tanka i visoka,naša banatska košava kada ga dohvati to je tuga gledati..
Inače rod je bio solidan,očistio sam sirak sa fokusom,znači bilo koja trava i dok god može traktorom u njivu rešava sve bez problema,prskanje bez bojazni da li će uspeti ili ne..

Ostalo mi je nesto ZP-684 Ultra,muka me hvata kad se setim kako je polegao..klip je postavljen visoko(preko 150-170cm) a stabljika tanka i visoka,naša banatska košava kada ga dohvati to je tuga gledati..
Inače rod je bio solidan,očistio sam sirak sa fokusom,znači bilo koja trava i dok god može traktorom u njivu rešava sve bez problema,prskanje bez bojazni da li će uspeti ili ne..
Mislim da sam među prvima ako ne i prvi ovde na forumu sejao 684 ultra i od većine sam bio kritikovan kako sejem GMO ali kako vreme prolazi mnogi ga seju drago mi je da je nestala panika od NEPOZNATOG

Kod nas u ataru su poceli da se seju ultra hibridi,razlog je rezistentnost sirka na sulfonilureu,svaka cast nasim strucnjacima na ovim hibridima.
I u suncokretu smo bili zacetnici IMI hibrida.Za ZP samo reci hvale,potrebne su male korekcije i bice u samom vrhu.Sejacu ultra 684 i ove godine,kao sto sam ranije naveo,prskanje herbicidima je obicna rutina sa zagarantovanim uspehom...

Kod nas u ataru su poceli da se seju ultra hibridi,razlog je rezistentnost sirka na sulfonilureu,svaka cast nasim strucnjacima na ovim hibridima.
I u suncokretu smo bili zacetnici IMI hibrida.Za ZP samo reci hvale,potrebne su male korekcije i bice u samom vrhu.Sejacu ultra 684 i ove godine,kao sto sam ranije naveo,prskanje herbicidima je obicna rutina sa zagarantovanim uspehom...
Da li nude još onaj 360 ultra?

Mislim da sam među prvima ako ne i prvi ovde na forumu sejao 684 ultra i od većine sam bio kritikovan kako sejem GMO ali kako vreme prolazi mnogi ga seju drago mi je da je nestala panika od NEPOZNATOG

I ja sam sejao pre 5 godina na jako zaraženo zemljište sa sirkom, probe radi. I bio sam jako zadovoljan, jer je svaka generacija sirka dobila svoj zasebni tretman sa Fokusom.

Evo cenovnika,cene su potpuno iste kao i prosle godine:
CENOVNIK-2016.jpg

Poslednja izmena:
Ovo su cene u prodavnicama Instituta za kukuruz u Zemun Polju,Krnješevcima,Velikoj Plani i novootvorenoj prodavnici u mestu Vajska.Seme koje se prodaje u tim prodavnicama ce biti tretirano insekticidom "Sonido",naravno količine nisu neograničene.To dopunsko tretiranje semena insekticidom je gratis.

Poslednja izmena:
Dorada semena koje će biti tretirano insekticidom Sonido je počela pa bi u narednih 10 ak dana trebalo da bude tog semena u prodavnicama Instituta.To seme ce biti doradjeno iskljucivo u doradnom centru Instituta za kukuruz u Zemun Polju.Hobrida kukuruza ZP684 ultra ove godine nece biti sem mozda kod nekih trgovaca kojima je ostala neka vreca na zalihama ali to su zanemarljive količine.

Da li moze ovaj ZP366 na losijoj brdskoj zemlji da se seje, kakve prinose daje? I da li je pogodan za bebru u klipu(pitam zbog rastura)? A kakva su iskustva za ZP560 takodje na losijoj zemlji?

Ja sam bratu sejao 366 i 388 i bio je veoma dobar,a 341,434 i neki 5xx nije ni brao,zaorao je,krs zivi.Komsija je sejao 704 i brao je a 434 je silirao jer nije bio za branje.Takodje sam i sebi sejao rani ZP 341-nikad vise i obrao sam rucno tih pola hektara,jedna traktorska korpa kukuruza,odmah pored komsija sejao AS72 dva dana pre mene,otkinuo kakav je bio rod.Tako da je sve rizicno i nezna se na sta ce da izadje.

Po meni su ove cene gore izuzetno jake.Ima boljih hibrida za manje pare.

Moje iskustvo sa ZP hibridima u poslednjih 7 godina koliko ih mi sejemo dominantno, 560 odličan hibrid ali za odlične zemlje i dobru agrotehniku.Glavna mana ne podnosi sušu. 2012. najbolji kukuruz u ataru je bio 560 na našoj njivi početkom jula, sredinom avgusta smo radili silažu jer ga je suša upropastial. Ove godine sejan na 20 cm ali na razoranom lucerištu, iako je bila suša i pregust sklop za Centralnu Srbiju bio je odličan za godinu. Hibrid 666 tolerantniji, ne bih rekao prinosniji, može na nešto lošijoj zemlji uz dobru agrotehniku ali na dobroj zemlji je odličan.

Cene semena Z.P hibrida kod jednog dobavljača su sledeće:
Prva grupa hibrida 3.480 rsd s.j.
Druga grupa 2.820 rsd s.j
Treća grupa 2.480 rsd s.j.
Treba da javi čija je dorada semena i da li je zaštićeno.

U odnosu na cene u prodavnici instituta to je bas povoljno, ako je sigurno i da nije neka muljaza...
Kod mene je prosle godine 606 bio ocajan, i to svima koji su ga sejali, i lose nicao, i slabo napredovao, bilo mnogo jalovaca, bilo mnogo loma u vreci semena. I svi sumnjaju da je seme bilo lose.

Po tim cenama seme kukuruza sigurno nije originalno pa kada kupite i posejete nemojte posle da se zalite da imate lose nicanje i los prinos!

To je samo informacija i cene sa minimalnim maržama.Prošle godine Glifosav na istom mestu bio 380 rsd litar.Isporuka direktno iz A.Save na kućnu adresu.

Nazad
Vrh