ZMAJ kombajni

Ako je korpa otvorena jednako ulaz-izlaz ,manje lomi nego kad je vise otvoren ulaz a manje izlaz ?.Jer ja sam danas takodje imao problem sa lomom,i to ne malo,jbt kombajn mi beo kao u mlinu da sam bio.U bunkeru,prikolici ne deluje da lomi,vecinom cela zrna,ali kad se uzme uzorak pri predaji,kuku lele xd.Ja nzm kako je moguce da ima toliko loma,obrtaji bubnja 300-330,povrat mase nemam,klasicno kod kukuruza kad se vrsi,korpa ulaz otvoren skoro max ,a izlaz sam samo smanjivao dok nije svo zrno skidao sa sapurike-cokanja,jer kad sam poceo vrsidbu sa bas spustenom korpom,ostavljao je ne tako malo zrna na sapurini,morao sam izlaz korpe smanjivati.Inace ne letim kroz njivu,prinos oko 7-8.5t/ha dkc 4943,vlaga 15.5%,nzm kako se povecala inace sa 13% kad sam rucno merio,ali uglavnom lom me nervira,vlaga ce se resiti tako sto cu sad najverovatnije pauzirati i vrsiti nakon setve psenice,nek ceka na njivi.
 
Toga se nisam setio,mozda,poneka stabljika jeste nakrivljena,pa i polegla skoro do zemlje,kukuruz je bio pretprosle godine....nadam se da je to u pitanju,jer na ostalim parcelama je kukuruz sejan nakon 3 i 4 godine,valjda nece biti toliko loma.Jer ako nije plamenac,onda jedino neki djavo usao u kombajn,ja sam stajao 6 puta i gledam sta mogu uraditi da smanjim lom ali nista mi nije palo na pamet...mislim sve je vec bilo kako treba za neki minimum loma,iz kabine bubanj se ne cuje uopste,nema lupanja,vibracija,mogu terati drugom i sve bi bilo u redu,nije da se muci ili nzm sta.Kao sto rekoh,korpa vec spustena max,da je spustim koji mm ,ostavljalo bi zrna na sapurini iza kombajna,i sad bude po koje,ali retko,dobro ga ovrsi,vecinom cele sapurine ispadaju.
 
Ja sam takodje danas imao taj slucaj.Na kraju je ono sto zadovoljava (lom do 4%) bili na 480obrtaja.Na 400obr ostsjalo na cokanjima.Korpu ako za jednu rupu otvorim takodje ostajalo a ako je za dve zatvorim sam lom bude.Takodje mi na povratnu ni zrno ne ide.
 
Ali kako ce vise mase u bubnju pomoci manjem lomu,da otvorim prvo korpu jos vise ?.
Ovo sto je clan Diklofen ponudio kao opciju sam u stvari i ja razmisljao dok sam vrsio u njivi,nije mi bas imalo neke logike,reko nema sanse da pomogne,svi pricaju zbog loma kao manji obrtaji,manji obrtaji !!...ali eto sad ako se nastavi lom probacu i to,ponecu u kombajn drugi lanac i lancanik od 43 zuba,19-43 su ti obrtaji oko 450 ili tako nesto...
 
Obrtaji su problem, smanji ih na 400. Ima i do mase, kad ima nedovoljno pravi lom..
Korpu otpuštaj koliko je moguće, tek kad primetis da ostaje zrno u sapuni, malo je dotegnes. Korpu treba dostelavati u zavisnosti od hibrida, kao i od vremenskih uslova.
 
Mase mora imati uvek dovoljno da ne bih "vrtio" u prazno, tako da kažem. U kukuruzu samo treba peglati, na osećaj. Kod mene 142, prinos 5-6t/kj 2. brzinom pola varijatora guta sa roto seckom. S tim da roto secka loše uradi, pa mora sporije. Kad je prinos 3,5-4t/kj 2. brzinom pun varijator, 8km/h. U kukuruzu se ne može desiti da ga "napojite", mnogo pre će te osetiti da mu je teško.
 
Evo sad sam stigao kući, zmaj 142 je bio na meni_u drugaru otišao ležaj na osovini bitera i to levi
Sve su skinuli i čekali mene da ga izduvam brenerom, niko ne sme boji se za osovinu i kućište
Fali im prakse, a stari majstori iz firmi sa po 15g staza u ekonomijama zato je sve i propalo
Jedan sa crevom leži na slamotresima i zaliva vodom da ne plane
Ja izduvavam ali bez da sjebem osovinu
Muke su naše velike a ne smemo piti ujutru se balira pun gas


Poslato čelo bašče uz pomoć 'levatora
 
Jeste kad hoće napolje
A kad neće pa ga xebi????
Brener je majka


Poslato čelo bašče uz pomoć 'levatora
 
Da li neko ima lanac za kukuruz na 143 posto na kais ne mogu da se spuste obrtaji?Hvala na odgovoru pitam za komsiju
 
Na 142-ku nema teoretske šanse da ima na kaiš 360 obrtaja, niko ne bih ni ubacivao lancanike. Mislim da je minimum nesto preko 500 obrtaja na kaiš. Sve ispod je sa lančanicima.
 
Nazad
Vrh