ZMAJ kombajni

Ljudi pa nisam je pitao za savet a da nisam probao već sa drugom pumpom, crevima...
doduše nije nova ali su ubačeni novi IPM ventili i opet je dobijao vazduh u radu usled nedostatka goriva
kad sam stavio novu više nije

visi mu heder u desno, pa kad parkira stavi klocnu pod tu stranu misli da ce ispraviti tako:haha:.
naravno postoji mesto gde se i to resava a ne tako na silu.

Jeste da hoce ti ventilcici malo da pustaju,ali zatvori slavinu na rezervoaru pa neka prenoci i probaj sutra ponovo nece da upali,taj problem je izgleda jos pod dosijem X.Ja sam to nekako resio i evo palim ga na 15-20 dana kad se setim nista ne drukam odmah upali a cak se i cudim kad tako upali a letos me zezao cim prenoci,zamenio sam i cetkice u pumpi i onaj nepovratni ventil na filteru goriva i jos kupio onaj nepovratni na crevu sto se montira i do sta je bilo ne znam ali bitno reseno.Aliiiiiii drugog dana u zetvi taman stigao do prve parcele i ugasim ga bez veze i tako nekoliko minuta stajao i kada da ga upalim on vrvrvr skoro 10 sekundi a rekoh u sebi nema ti danas uopste gasenje,i stvarno taj dan i sutradan ga nisam smeo gasiti a kad dodjem kuci i prenoci sutradan upali.Tako da eto i pored kao sve RESENO znaci moze kad mu se prohte da me izneveri.
A ja bio pre 20 dana na danima polja. BIla 2 Zmaja 142. Bas sam se pitao zasto ne gase kombbajne. Radili vise od sat vremena na leru. I uopste kombajneri nepraktikuju da ih cesto gase.

Kolega je 90-ih godina imao 142 RM. Bilo ratno doba pa se tocilo sve i svasta. Ujutro je bila procedura: dok on ode 50km dalje po gorivo mi podmazujemo kombajn i nista oko rezervoara ne diramo. On prije tocenja goriva iz rezervoara ispusti nekih 4-5 litara ciste vode i jos neke 2l mulja sto se preko noci natalozilo na dnu rezervoara, toci se "cisto gorivo" koje je dovezao to jutro i dok on doruckoje ja gore zajasim motor i pumpam na AC pumpu dok ne dovucem gorivo do motora. Kad ga odzracim, palim ga i cjeli dan se kombajn ne gasi, osim u slucaju nekog kvara koji zahtjeva da se kombajn ugasi...

Čekaj Bobo ispuštao je ujutro vodu,mulj i talog.Kako je kombajn radio tokom dana kada gorivo vuče odole iz rezervoara?

Čekaj Bobo ispuštao je ujutro vodu,mulj i talog.Kako je kombajn radio tokom dana kada gorivo vuče odole iz rezervoara?

Valjda se preko nosi natalozilo a dok radi sve se muckalo. Znam da je bio veliki problem upaliti kombajn tokom dana ako ga ugasi zbog nekog kvara. Doslovce je radio po cjele dane u leru pred kucom. Ujutro ga upalimo i nema gasenja ako bas ne mora.

Jednom prilikom mu se plosnati kais poceo raspadati i nije se htio ni na iskljucenoj vrsalici zaustaviti, stalno se okretao i kolega je rukom hvatao "krpu" koja je visjela s remena da ju odreze da remen izdura do kraja dana, nije htio gasiti kombajn a moglo mu je bez brige negdje uhvatiti ruku i jos se oko varijatorskog remenja naginjao tamo...

Ujutro prije tocenja goriva ispustanje taloga iz rezervoara. tocenje friske loze (svercane pitaj boga odakle) i paljenje...

Nezaboravan dio mog odrastanja je taj kombajn jer sam se na njemu sve zivo ucio i popravljati i raditi na kombajnu.

Ja ti kazem kakva je procedura bila svakog jutra... Ispod rezervoara su mu filteri za gorivo koliko se sjecam (bar je kod kolege tako bilo) i tamo je odvrtao i sigurne 3-4 litre vode i kojekakvog "mulja" iscuri, ostavi da za svaki slucaj iscuri jos malo cistog goriva i zavrce cep. To ispustanje vode je trajalo toliko dugo da je bilo dosadno gledati kad ce prestati curiti voda i necistoca...

Da li je stogod prepravljano bilo na kombajnu, ja vam ne znam reci samo znam sta je radio svako bozije jutro i da se bas bojao gasiti kombajn daleko od kuce...

Bobo, jel to onaj kolega što nije mogao sa tri 142-ke da uradi 100kj

Ne, taj je posebna prica... Radi oko 160 jutara i ljetne zetve ima oko 100kj i tesko stize na vrijeme jer se bavi s 50 poslova od jednom i jednostavno ne stize. Prije par godina mu se zaredala bas losa sreca. Tad je imao 2 142, jedan za kukuruze drugi za ostalo. i na tom drugom mu se razleti biter, preadaptira na brzinu drugi kombajn za psenicu i radio s njim dva dana i na njemu valjda pukne osovina bitera. Isao je u srbiju po nov biter, sastavio zitni kombajn i onda sam zaboravio sta je bilo odmah drugi dan. Na kraju je posudio od covjeka 142 i s njim dovrsio zetvu i na kraju ga kupio od njega pa sad ima 3 komada.

Ova afera s gorivom je bila poslijeratnih 90-ih godina, znam da je loz ulje nabavljao iz Sl. Broda nekim mutnim putevima, bilo je jeftino tako da ga nije previse zanimalo sta i kako. Taj 142rm je ganjan uzduz i poprijeko jer tad jos nije bilo kombajna a on ga gazio kao da je tudji. Srezao mu je nakon par godina heder na 3.6m i tad je to bila druga prica, puno manje se kombajn trgao jer nije bilo puno mase u njemu ali ga je na kraju dokusurila sjecka s fiksnim nozevima. To je bio prvi "veliki" kombajn u privatnom vlasnistvu u ovim krajevima.

Ljudi kako stojite sa lomom zrna? Nesto mi se cini da ima vise loma nego prosle godine pogotovu na pionir 216...

Nazad
Vrh