Neznam dali je to moguće,ali znam da sam ja letos bio u Zmaju,prošao sam kroz hale koje su bile potpuno prazne,očišćene.Ni jedan radnik nije radio,nije bilo nikakve proizvodnje.
U jednoj hali sam našao mašine(strugove,glodalice,prese....) ali sve je bilo na prodaju na kile(kao staro gvoždje),u bescenje,a bilo je strašnih mašina,koje običan smtnik nikad nije video.Jel video neko uživo strug sa tri glave!!! Glava levo,desno i pravo. Ili strug koji hvata veliku felnu od kombajna? ili takvu glodalicu? Ili strug radne dužine oko 5 metara,iz kraja 80-ih?
Gledam ja one mašine,komentarišem,a neki tip koji me vodio kroz halu,kaže: to su sve prevaziđene mašine,više nevrede ništa,nemože se ništa praviti sa njima(doduše bilo je mašina starih 40, 50 god. ali bilo je i skoro novih.s kraja 80-ih,koje od 90-ih nisu ništa ni radile).Gledam ja tog tipa,gledam mašine i došlo mi da plačem.
A onda naletim u toj hali na lokomotivu!!! Stoji na koloseku,i nevidi se u onolikoj hali,dok čovek nedođe do nje.
Kad kažu da je Zmaj 2008 godinu završio kao osma, po uspešnosti srpska firma,sa zaradom od
27 000 000 evra,to neznači da se tamo nešto pravi,već da rasprodaju kapital i zemljište.
Tamo se nepravi više ništa.