ZMAJ kombajni

Zna li neko gde ima da se nadje kukuruzna korpa od 170 ili 161 ?

Pozz forumasi prijatelji. Zanima me sta mi predlazete presao bih na berbu kukuruza u zrnu razmisljam da kupim zmaj 142 sa hederom za kukuruz ali problem mi je gabariti.Sirina mi ne odgovara kazu da je prilicno sirok koje su mu tacno dimenzije da li znate i ima li neki sa 2 reda za kukuruz ili taj sa 4 koliko je sirok kombajn osovinski i heder sirina i sta mi predlazete

Heder za kukuruz pokriva sirinu tockova, sto je oko 3,2m dok je heder za zito sirok 4,65m, a radni zahvat je 4,2m. Medjutim neki su skracivali zitni heder na 3,6m zahvata cime su znacajno smanjeni gabariti a brzina u radu je povecana:ppozdrav:

znaci za kukuruz 3,2m to mi je nekako podnosljivo a za zito golemo dosta... kakve savete mi dajete sta da kupim

Kolega, gdje prodje 142 s 3.6m hederom ne moze proci zmaj 133 s 3m hederom ako mislis na zarasle puteve i slicne stvari. 142 ima kabinu u sredini i provlaci se svuda dok manji zmajevi imaju kabinu sa strane i zapinjes u svaku mogucu granu kraj njiva. Ako je bas toliko tjesno, na brzinu se otkopca heder i ides samim kombajnom kud hoces i na njivi zakopcas heder i radis ko gospodin covjek.

Sirina malog zmaja s 3m hederom je 3.40m a ako mu odrezes i prepravis stepenice za ulaz u kabinu onda 3.20.

Mali zmaj u kukuruzu je katastrofa, adaptaciju dok mu uradis, dobijes povisen i tlak i secer ;) Drzi se preporuka kolega forumasa i gledaj uredan z-142 i da ne brines nista.

Uredna 142 kosta lepo, bar kod nas. Kod mene kombajner trazi Meckin motor OM 352A za Zmaja jer hoce da ogradi rotosecku pozadi, pa se boji da ne strada ovaj trenuni. Ima svu potrebnu opremu (zvono, sojnicku...) od Z 161, ali nema agregat jer ga je ugradio u Rakovicu 120. Malo je teze naci taj motor u pristojnom stanju za male pare.

Znaci to je to,i ja tipujem na zmaja 142 ali kazem vam samo zbog puta sada kako mi bobo objasni manje cu se razmisljati. a kazite mi ovo koliki je posao skinuti i zakaciti heder za kukuruz koliko vremenski traje to tipa na putu negde na brzinu kao sto kazes ti bobo. ne znam da li cu to kupiti za ovu sezonu ali za sledecu sigurno vec pocinjem da se interesujem oko toga planiram da paltim 9 do 10000e dobar. koje sve prepravke se vrse posle zetve strnih zita za zetvu kukuruza osim sto treba da se zameni heder normalno.

Ako si na ravnom uopce nije problem ni otkopcati ni zakopcati. Odvrnes spaner za remen, skines remen, otkopcas donje kopce, otkopcas gornje kopce i samo spustis heder na kolica. Kopcanje ide obrnutim redoslijedom. Na neravnom terenu je to poseban sport...

A adaptacija kad se radi mjenja se i korpa, stavljaju se blinde na bubanj, pogon bubnja se stavi preko lanca da se moze dovoljno usporiti i da ne proklizava. Preporuca se i na biter staviti cesljeve umjesto lopatica, blindirati slamotrese, promjeniti sita, donje lancanike uvlacnih lanaca u grlu al ovdje to jako malo ljudi radi sve. Uglavnom se mjenja korpa, mecu se blinde na bubanj i pogon bubnja se stavi na lanac da ne lomi zrno, izvadi se donje sito i samo gas.

Postoji cjela tema o adaptaciji kombajna na forumu, prelistaj i sve ce ti biti jasno.

Hvala puno,prelistacu cim budem imao vremena. hvala na informacijama cim budem nesto kupio izbacujem slike :ppozdrav:

Nazad
Vrh