Bubu
Član
Okaci Jel valja prirucnik?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Čiste gluposti.Pola Srbije vozi male Zmaj kombajne i nema baš toliko problema koliko ti navodiš.Vozim malog Zmaja 7-8 godina i još ni jedna osovina mi nije pukla niti usukala kako ti navodiš.Ležajeve sam izmenio pre 7-8 godina i osim desnog ležaja prijemnog bitera ne sećam se da sam neki još promenio od tad.Jesu dobri 142 i veći ali kod mene mogu da se koriste samo u jednom delu atara a u ostalom delu samo ako se skida keder,što se zbog malih parcela ne isplati.
Kolega, usporedjujes 132 i 142... Meni je nabrze sto sam isao u nekoj osrednjoj psenici nekih 4-5km/h sto pokazuje instrument na tabli i to mu je bila puna kapa ali je islo. Da mali zmaj nema prijemnog bitera da su se malo potrudili to unaprijediti, imao bi on vecu propusnu moc.
Na snimku idem dosta sporije nego ti a pogledaj one likove s gornjeg videa sto sam postavio, pun youtube takvih sto cmolje cjeli dan 3 jutra... Kombajn mora imati masu za pravilan izvrsaj i mora biti propisno podesen da iza njega ispada citava slama s izvrsenim klasom. I kod mene svi stezu korpe i voze sporije, "bolje izvrsava" a sve sto ne podesavaju kombajn kako treba nego kako oni misle da je bolje... Kolega se jednom prilikom popeo na moj kombajn dok sam kosio i gleda i ne vjeruje da ja toliko idem, gledali su za mnom slamu koliko puta i nisu nasli nista...
U zobi (ovas) ga teram u 1. mal te ne koliko ide, to je nekih 4-5kmh i tu gusenja apsolutno nema samo teraj i ne okreci se. Kod nas proljetna zob radja oko 22-24 metra po jutru.
Da mali Zmaj nema prijemnog bitera,sa kederom od 3 metra i motorom od 70ks on bi se još više mučio i imao još manji učinak.Jeste da mu je desni ležaj prijemnog bitera preslab i često crkava,ali prijemni biter mu mnogo znači.On ravnomerno raspoređuje masu i ubacuje u bubanj i mnogo mu pomaže,olakšava posao bubju.Što se tiče džakaroša-vrećara oni imaju još veći učinak tokom dana,jer ne gube vreme pri istovaru bunkera i uopšte ne moraju da puzu po njivi kao što ti kažeš.Koliko vidim na tvom snimku da je to ravnica i velika parcela i normalno je da ideš tom brzinom,a i pšenica nije baš nešto prejaka.
https://www.youtube.com/watch?v=7scju6K9xycLjudi, kako se skida uljana repica sa Zmajem?
Neki mi kazu da treba samo bocna kosa, a ostalo kao za psenicu.
Gde se moci naci ta bocna kosa i odakle dobija pogon?
Neko cak kaze da moze i ovako, ali da se ide nocu kada ima rose. Jel zna neko mozda da mi objasni..