ZMAJ kombajni

cira92

dali si probao da fino nastelujes varijator na klipu da remen dodje do kraja a da ne utone ja sam imao z 133 imo isti problem ali resio tako i isao dosta brze doduse nije mi radila sajla za kilometar sat ali mnogo brze

Ima mesta jos malo da se nasteluje ali to cu da odradim sad pred pocetak sezone... Prosle je isao tako ali mogo je jos malo da naspanuje kajis ali smo tako zavrsili.... Hvala na savetu... :ppozdrav:

ubedljivo najbrži je 135, jer 539 nema šanse da ga stigne, a možete zamisliti situaciju pre 2 godine kad je pri punoj brzini na asfaltnom putu ispala prednja guma, i to ne sa brezona, nego se odvalila cela čizma s desne strane .......:sjasi::osmeh:

brankovic
gume su kupljene u pancevu i skinute su sa nisovih radnih masina tako mi je rekao gazda a vulkanizerska radnja se zove REO-NEO trenutno nemam telefona probajte na GOOGLE cim pronadjem vizit kartu stavljam broj ima jos dosta slicnih guma i skoro sve su super nisu ispucale samo razlika u velicini krampona

cira92 prvo nasteluj klip da steze varijator odnosno da upada remen skoro do kraja pa onda zategni menjac da remen upadne u gornje remenice 4mm

Klip se stela na fiksnu mjeru, pise u knjizi i koliko, za dotezanje remena se koristi samo spaner na mjenjacu i nista vise. Ako se cilindar krivo podesi lako moze doci do klizanja remena ili cak kidanja istog.

Sve je to neko pametniji od nas izracunao i napisao lijepo u knjigu koja se davala uz svaki kombajn al glavno da su ljudi ovdje prepametni i da NI JEDAN kombajner kojeg poznam nije procitao uputstva kako se sta podesava na kombajnu, na koliko se sati sta podmazuje samo teraju i misle da u pametniji od skolovanih inzenjera koji su taj stroj i napravili. Kad se nesto potrga onda je kriv los materijal, neprecizna izrada i da ne spominjem dalje...

Molim vas da ne dajete ocvjeku krive informacije, cilindar se NE DIRA, ako je podesena navojna sipka na mjeru na kojoj treba biti (ne znam koja je ali pise u knjizi sve)

ja sam tim likovima iz Reo Nea,sam imao jako lose iskustvo,prvo ih zovem i raspitam se da li imaju potrebnu dimenziju,i taj vlasnik ma ima koliko hoces,samo dodji,ja zapucam u Pancevo,inace odmah su na ulazu iz pravca Kovina sa leve strane,i tamo jedna jedina guma da je valjala,i jos onda pocese tu da mi nude nove gume,neke njihove teorije, ovo je bolje od onoga itd i bas sam se iznervirao tako da sto se tice mene totalno nekorektni,ali evo kolegi se posrecilo i to je nesto:ppozdrav:izvinjavam se za :off_topic:

Cim je ugradim... :haha: :haha: Recicu to caletu da perbaci u 3 kad sledeci put idemo zajedno da kosimo ja sa Claas-a a on sa 132.. :haha: :haha: Ima da me posalje u .... !! :haha:

koja je to fiksna mera na koju staje i ako ima navoj znaci NEKO PAMETAN je to napravio za stelovanje samo treba razuneti za svaki slucaj proveriti da se nesto nije poteglilo ili savilo i izmeriti kolika je sirina remena i tako nastelovati a ovo nije nikakva kriva informacija jer ovo radim vec 15 godina i imao sam bar 6 ili 7 takvih slucajeva gde sam uspesno resio znaci ne treba se drzati toga tako je izaslo iz fabrike ima tu i drugih faktora i KLIP SE STELUJE:ppozdrav::ppozdrav:

daki-Td
ja sam prezadovoljan sa njima kako su rekli tako i ispalo

tako je naravno dobre stvari netreba menjati ali znajte ja nista ne isprobavam nego radim na bazi cinjenica i iskustva i znanja stecenog u radu i skoli

@ Bobo Sta si se uhvatio knjige, kada bez prakse knjigu mozes okaciti macku o rep. Sto puta je pisano da su fabrikanti lose od pocetka proizvodnje 131 do 135 ce osmislili te kombajne. Da imaju falinki I svaka novina koja se uradi (uopste na bilo kojoj masini), a sluzi svrsi, dobro dodje.

Samo vi budite pametniji od ljudi koji su taj stroj napravili. Svaka vama svima cast, ja vam se divim. Samo mi ne ide u glavu kako mozete neke stvari predlagati drugima da "preradjuju" a da ni sami niste sigurni u ispravnost vasih postupaka?!?

Ajde, dodjite kod mene, prestelajte moj kombajn "po vasem nauku" i dajte mi garanciju na rad. Nece NITKO... Zasto, to znate i sami zasto zato nemojte terati mak na konac i tvrditi da ste svi u pravu ako se vama neka kucna radinost pokazala dobra...

Vidjao sam bisera cjelo cudo sto su na malim zmajevima odspajali rucku varijatora s pedale kvacila (kad se stisne kvacilo, varijator se skroz uspori da sacuva mjenjac). mjenjac se pod tim visokim obrtajima salta i krece se s prenategnutim remenom i trga se lamela, mjenjac, sve zivo trpi vece napore i kad se nesto polomi ili se negdje pojavi neki "neobjasnjivi" luft, opet su "inzenjeri koji nisu u zivotu kombajna vidjeli" napravili neko sranje i los kombajn...

I sam sam Inzenjer poljoprivrede, diplomirao sam na odrzavanju IMT traktora s odlicnim uspjehom i sad da sam ja pametniji od konstruktora koji je taj traktor pravio... Dok god se taj traktor ili kombajn koristi kako je tvornica i ti "inzenjeri koji pojma nemaju" i ako se prema njihovim uputama odrzava i podesava, to ce biti vjecan stroj.

ma ti nisi lepo shvatio moj prvi post da si lepo procitao i analizirao sta sam hteo reci do ovoga nebi doslo
naime ja nisam predlagao nikakve prepravke i budzevinu nego nisam hteo objasnjavati toliko mm to a toliko mm to jer puno ljudi nebih razumeli
ja sam samo hteo reci da se mora nastelovati klip da moze stisnuti remen propisno jer moze se desiti da se neka poluga iskrivi pa to vise nema tu mogucnost a normalno je da se remen zateze pomeranjem menjaca

a i sami znate da je majstor onaj koji uspesno sprovede teoriju u praksu ali i tu ima tolerancija nemogu se bas sve stvari raditi po papiru 100% to je negde nemoguce

Ne kudi niko IMT I ZMAJ, zasto bih mi kudili iz Srbije koja je te masine prizvela, a ti iz nama komsijske ih hvalio. Samo kazemo da ima tu falinki koje nisu inzenjeri za trideset-cetrdeset god bas usavrsili, pa se te sitnice, moraju u hodu sredjivati. Sve su to solidne masine, kada rade posle par decenija.

Po forumu citam, i nije mi nesto jasno. Zmaj 142 i Zmaj 143 su slicni. Ima u masinama nekih razlika, kolik osam primetio. Sad kako to da Zmaj 142 u transportu ne moze da se krece brzinom vecom od 15,16 km/h a Zmaj 143 ide i do 25 km/h? Da li neko moze da mi objasni kako to moze biti? Da li menjaci nisu isi ili? Gume su iste, motori isti.:sta:
To je mene isto interesovalo i našao sam razlog
dva zubčanika u menjaču su drugačija i ubrzan je ceo menjač,može da se zameni na 142-ci da bude brza kao i 143

ima li neko knjigu za zmaja 132 ili 133 sa uputstvom za rukovanjem, odrzavanjem i ostalo mere i stelovanja. Bio bih zahvalan nekome ako ima ili knjigu da mi iskopira ili .pdf format skenirano ili bilo kako da mi posalje elektrosnski ... :bravo:Ja imam katalog rezervnih delova za malog zmaja ali bih voleo da imam i ovo drugo:osmeh::osmeh::osmeh:

Nazad
Vrh