ZMAJ kombajni

I ja sam i jos plus kisa lije a ona pukla na samoj cupriju kod nekog kanala.Tad sam video kako izgleda kad se kombajn okrene zbog pucanja gume.

A da vidis sta je jos strasnije... ides kombajnom koliko moze (mali zmaj ide cjelih 15km/h) i u selu u sokaku uskom gdje jedva ja sam proalzim, nailazi kolega autom i nekud gleda sa strane, nije me ni primjetio. Ja nagazim kocnice, i noga sklizne samo na desnu... S lijeve strane kuca s desne strane komsijina zicana ograda i stablo jabuke koje viri metar iz ograde prema cesti... kombajn se zanesao u desno, hederom sam iscupao stupac od ograde iz zemlje i polomio granu na jabuki a s lijeve strane sam UMALO zadnjim krajem ocesao kucu drugog komsije. Spasilo me sto imam tegove u zadnjim tockovima pa se kombajn nije "propeo"...

A o mjenjanju tockova mi ne pricajte. Kod mene se probusila u dvoristu i odmah je bobila novu vanjsku i unutarnju ali prosle sezone 2013.g. se kod kolege busila prednja lijeva guma na fahru 7 puta?!?!? treba dizati 1302 s punim bunkerom u sred njive. valjske 3 je promjenio dok na kraju nije skinuo sa svog torpeda 75 neku s vise plataa i namontirao... Nisam bio svih 7 puta prisutan ali u 3 ili 4 jesam... Dvije dizalice, teren mekan, podmatali pod kombajn sta nismo da uspijemo bilo kako skinuti tocak. dok ga odvezes na krpljenje dok sta, vracas se prema kombajnu i nadas se samo da nije pao s klocni... Onda tek krecu zajebancije posto je guma napumpana i kombajn treba jos podizati... Uzas jedan od posla, samo sam se bojao da kombajn ne padne s dizalica dok ga je ovaj dizao...

Meni nikad odkad imam kombajn nije pukla guma do ove jeseni,a ove jeseni 4 puta i to sve u kukuruzu.Jednom zadnja i 3 puta prednja.Prvi put se desilo to kad je kisa padala.Zadnji put kad smo je skidali to je bila vec rutinska operacija,nista novo:haha:.

Nisam imao tu "srecu" da lezim pod kombajnom u jesen i po kisi...

Recite mi vi koji imate 142 Je li istina ako se recimo pod kukuruznim hederom vozis i imas kolotrage po putu i ides ih zaobici i kombajn se pod svojom tezinom sveze u tragove da postoji jako dobra sansa da se guma izuje s felge... To su mi dva vlasnika 142 pricali s mog terena a meni se to cini nevjerovatno.

Znamo svi da su na 142 felge slabe i da hoce pucati, ali ovi tvrde da se to moze desiti ako ga malo "dirnes" na kocnici da potrefis redove da se i onda zna desiti takva pizdarija...

Važnije je da pogledaš koliko je falc gume izašao napolje u odnosu na felnu jer te gume najčešće tu stradaju.Ako već menjaš gume nađi komplet točkove sa 23,1-26 gumama od većih Zmajeva.Sa njima si miran.
Ja imam sa većim tockovima. Ali su šare slabe, a uzeo bih ovo za rezervu.

Ripne nisu problematične.Kod mene na kombajnu su Ruske gume.Imaju falc širine dobra 4 prsta.Jako su tvrde i nezgodne za demontažu.Oba točka sam vulkanizirao jer su imala pukotine sa strane.Koštalo je mnogo ali opet jeftinije nego 2 nove gume.

www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG] konacno resen problem sa gumama umesto 23.1 *26 uspesno legle 28*26 u ekstra stanju bez pukotine bilo kakve

dobar vulkanizer za 20 minuta po komadu inace felna od zmaja je uza za 16cm od ove na kojoj je bila pa kad se sve namontiralo ispade kombajn vislji za 5cm i raspon tockova siri za 7,5cm inace vulkanizer se odusevio gumama i obradovao me recima da ih vise nikad necu menjati jedino mojom vecom greskom

Prosle godine drugar,pred zetvu,kupio za zmaja 190,novu prednju gumu.
Da bi posle nekoliko dana,istu tu probio na armaturu koja je bila zabodena na mesto karova dok se vozao lenijama.

Po forumu citam, i nije mi nesto jasno. Zmaj 142 i Zmaj 143 su slicni. Ima u masinama nekih razlika, kolik osam primetio. Sad kako to da Zmaj 142 u transportu ne moze da se krece brzinom vecom od 15,16 km/h a Zmaj 143 ide i do 25 km/h? Da li neko moze da mi objasni kako to moze biti? Da li menjaci nisu isi ili? Gume su iste, motori isti.:sta:

Nesto nisi dobro pohvatao... Jednom prilikom sam isao izmedju dva 142 u punom gasu. ja s 539 s 11.2 gumama i JEDVA sam drzao korak... Ispred mene kolega sa svojim 142 a iza mene je isao njegov surak s drugim 142 i pratio nas je bez problema.

Napominjem da su oba kombaja bila totalno standardna sa standardnim gumama

Mali zmaj (131, 132, 133) kad navuce 15km/h po ravnoj asfaltiranoj cesti se smatra ravnim probijanju zvucnog zida ;)

Bobo- Kad sa malim Zmajem 132-133 razvijes tu brzinu drzis se za volan i jedva upravljas.... :haha: Ubi me transport sa 132 asfalto,ko puz je spor!!!!

Izvinite ali tek smo sad zakomplikovali. Ja sam pitao razlog zbog cega je 142 sporiji od 143. Ako neko ima oba moze to da potvrdi. Da li ima nekog stelovanja brzine na kombajnima?

cira92

dali si probao da fino nastelujes varijator na klipu da remen dodje do kraja a da ne utone ja sam imao z 133 imo isti problem ali resio tako i isao dosta brze doduse nije mi radila sajla za kilometar sat ali mnogo brze

S mojim 539 je sve u savrsenom redu, kazem da sam jedva drzao korak s njim. Da sam isao u obilazenje, potrajalo bi...

Izgorio mi glavni osigurac na traktoru i izgubim svu struju a bio je mrak, i taman oni isli kuci s njive i uglavim se izmedju njih, kad su na glavnu cestu izasli ima sta 539 ici s njima u korak. I nista nego po gasu, ovaj iza popalio sva radna svjetla da vidim i ja kud idem i u selu se odvojim u moj sokak a oni samo nastavili svojim kucama...

Sto se tice dotezanja remena na malom zmaju, nema od toga vajde. Kad u njivi treba ici sporo (da ne kazem puzati u polagloj soji i slicno) onda je pre brz i ponekad poleglo ili prljavo (zatravito) vrsim u prvoj brzini bez varijatora i zna se desiti da moram stajati na kvacilo da malo stane i proguta... Kamo li s tako podesenim remenom, to nema smisla.

Nazad
Vrh