ZMAJ kombajni

@spasoje
Kolega, kako se ponasa Zmaj sa tim hederom od 3.6 metara ?

@vojkanvrelovo@Uz dužno poštovanje kolega ,mislim da vi niste nikada videli ovakvu pšenicu .Ovde zec hoda po klasju a ne miš .Od 1980 imam male zmajčeke i to prvi doteran iz fabrike.A i 135je isti klinac i zam šta može po kapacitetu. Tačno je da sam znao nekada skinuti 7 ha u džakove ali rod 400 kg po ha. i radim do 21h.i to je bilo pre 30 god.
OBRLJAN@
Ponaša se dobro .Idem sporije , nemoram da leti drugom br. ,na ovratinama kada smotam pun udesno ,točak negazi pšenicu ,prodjjem jednom ili dva puta ,posle sve kočnica. U soji mi još veća prednost zbog šireg hedera .Puno manje okretanja .Znaš da kod nas ima parcela širokih po 200 m pa ovaj sa 2.5m ,mora duplo više da okreće od mene,a to je danguba. Jedini nedostatak je zbog ulaza. Tako je isto na DF mali 3.6 pa moram da gonim ko lud što me jako zamara.Sve što sam stariji sve volim laganini. Dok sam bio mladji tamo 80-setih g. isto sam ovako diskutova kao ovimladići:Čiji je tata jači.

I ja se razmisljam kako toliki eder I tu masu podnosi zmaj,na mom kombajnu eder 2,5m a dob 90 cm I kosim uglavnom prvom pa ga ponekad masa zadavi,I cudim se ovim postovima gdje se navodi da kose drugom

Z135 je po dosta stvari isto sto i 133 ali moze da proguta dosta vise,za 1-2hektara na dan.Da ne pricam sad razlike.Jaka je to na slici psenica ali ni mi ovde nismo u Albaniji.Kazem vam da ljudi koje poznajem rade i po 7-8hektara.Nisu ovde sve psenice kao na Draganovoj slici ali ima ih,i to svake godine sve vise.Trebalo bi da se javi i jos neko sto ima malog Zmaja pa da kaze o ucinku.Radi se od 9-21h.Mozda mi i ne bi toliko radili ali je velika konkurencija i dosta se mora pozuriti.Masina je uvek na svom maksimumu,bas uvek.

Pozdrav za forumase, treba i jedna pomoc iz iskustva,kako da usporim obrtaje doba,sem da kupim lancanike i lanac,momentalno je na njemu kais,do kraja raspustan radi na 600 obrtaja.da napomenem radi se o 142 zmaj,dali postoji mogucnost da se skinu diskovi sa doba da se unutarnja strana skine na strug.

Svaka cast onom ko vozi Zmaja 133 u dobroj psenici drugom brzinom.To bar meni nije poslo za rukom, ipak nije cilj preletiti po njivi, nego gledati i rastur iza kombajna.Bar meni nije poslo za rukom da vozim drugom brzinom u dobroj psenici a da pri tom nema dosta veceg rastura nego inace.Prva brzina i varijator po potrebi od stanja usjeva, a druga brzina u psenici odlicnog prinosa sa dosta slame, po meni nema sta da radi ako se misli kvalitetno uraditi.To je moje misljenje, ali opet svako zna svoju masinu, ali moje zapazanje je takvo.

Da bi bilo sa tolerantnim rasturom na nastavku sita se postavi jedan vertikalni lim pa sve sto zeli da izadje van upada u neovrsenu masu.Retko ko vozi 133 drugom brzinom,135 vec ide redovno.

Ja sam sa Zmajem 132 uradio u jednom danu 7 ha, ali je bila parcela na jednom mestu. Poceo sam da zanjem u pola devet, zavrsio u 8. Prinos u toj parceli je bio 4300kg prosek. Zasto ne bi mogao da uradi, pa zmaj 132 uradi jedan ha za sat ipo vremena, barem kod mene u kraju. A ima kod nas jedan tera 135, samo drugom brzinom, znjeo je jednom mom komsiji, kaze imao prinos 6000kg po ha, i kaze nije bilo rastura. Sad ja licno u to nisam poverovao. On kaze pa ne bi ga uzeo da radi kod mene i da mi baca zito po njivi.

JA pocastio svog Zmaja sa novim drvenim lezajevima na slamotresima.... Nego mi zafalilo onih limova sto ide izmedju njih....

img1914.jpg

Nisu isti menjači na ta dva kombajna.Ja istina nisam veliki poznavalac 135 ali koliko sam ga gledao nisam zapazio neko povećanje kapaciteta u odnosu na 132.Ono što je najvažnije i počemu se meri kapacite nije heder nego bubanj.A ono najvažnije je površina sita i slamotresa .Nije isto 3kvadrata i 6 kvadrata sito .I motor čak nije presudan. Zatim idu oni transporteri . Mislim da je to kod 132 i 135 sve isto.
ćiro@Kod mene nema nikakvih limova između čak neću da tvrdim,ali je moguće da ih nikada nije ni bilo.
@SEmberac @Ja ti tu avanturu sa struganjem diskova nikako nepreporučujem .Otišao bi remen za dva dana....Traži drugo rešenje.

Poslednja izmena:
@cira92
Koliko je izasao komplet lezaja? Mislio sam i ja ove godine pre sezone promjeniti, pa me interesuje koliko je to kostalo ? :osmeh:

Evo bas sad gledam u kataloskom upustvu za Zmaj 135 jer imam to upustvo, pa pise da je brzina Zmaj 135 u drugoj brzini od 1,97 do 8,2 km/h

Nisu isti menjači na ta dva kombajna.Ja istina nisam veliki poznavalac 135 ali koliko sam ga gledao nisam zapazio neko povećanje kapaciteta u odnosu na 132.Ono što je najvažnije i počemu se meri kapacite nije heder nego bubanj.A ono najvažnije je površina sita i slamotresa .Nije isto 3kvadrata i 6 kvadrata sito .I motor čak nije presudan. Zatim idu oni transporteri . Mislim da je to kod 132 i 135 sve isto.

Spasoje upravu si sto se tice menjaca na 135... On mozda i moze da vrsi sa drugom jer ima i trecu za transport... Dok je na 132-133 druga za transport i to je tesko izvodljivo,bar ja nisam pokusavao....

- - - - - - - - - -

@cira92
Koliko je izasao komplet lezaja? Mislio sam i ja ove godine pre sezone promjeniti, pa me interesuje koliko je to kostalo ? :osmeh:

Evo bas sad gledam u kataloskom upustvu za Zmaj 135 jer imam to upustvo, pa pise da je brzina Zmaj 135 u drugoj brzini od 1,97 do 8,2 km/h

Necu da e lazem ali ja mislim dal 250din ili 300din je jedan lezaj... Ja sam ih zamenio sve da se ne zafrkavam u sezoni slucajno....

Spasoje sve sto si rekao je tacno ali taj kraci heder i malo drugacije resen prijemni biter mu dozvoljavaju dosta veci ulaz mase u bubanj pa na dalje.I slamotresi su mu mnogo drugaciji samo ne znam ima li to nekog efekta.Sito je isto i ako se ne namesti sve kako treba a velika brzina imace rastura.135 moze dosta brze da ide od 133 ali opet moze da ima i gubitaka.

Evo da napisem po katalogu za Zmaj 135, brzine:
Prva brzina:0.98-3.38 km/h
Druga brzina:1,97-8.2 km/h
Treca brzina:5,16-21.2 km/h

Hvala na informaciji @cira92, i ja cu ove godine pre zetve promjeniti lezaje na slamotresima.

Ja na Zmaja nemam vise nista da remontujem spreman je za zetvu.... :bravo: Mada cu ipak da cackam jos oko njega da slucajno uocim nesto sto nevalja.... Posle samo gas kad je sve ispravno...

Interesuje me koliko kod vas kosta jedna kosa za kombajn od 3m????

Znaci dobro sam prosao ja... Uzeo sam jednu za 60e... Samo neznam dal ce da pase na oba kombajna to moram da proverim jos (mada imam 3-4 u rezervi)...

MOj je npr 3m.... Cak mislim da ima neki sa 2,5m, ali nisam siguran, znam da 135 ima sa hederom 2,55m, mislim da ima i 133.

Pravili su serije Z135 sa hederom 2.55 ali je kompelt kombajn bio umanjen u odnosu na standardnu 135-icu, manji tockovi, nizi, bas za brdske terene. Video sam jedan uzivo, prodavao se u Mladenovcu pre 10ak godina. Z133 su pravili 3m i 3,60.

Nazad
Vrh