ZMAJ kombajni

Kod nas su prinosi maksimalnih 6000kg po hektaru, a i kukuruza isto tako, suncokret oko 2000kg hektar. Mislim da sa takvim prinosima ne bi trebao da potrosi vise od 15l po hektaru. Pitam zato sto planiram da kupim kombajn, ali jos uvek ne znam za koj cu se odluciti. Nasao sam tri komada koja bih uzeo: Claas dominator 85, samo zitna, 7600e, New Holland 1530, sve tri adaptacije, 9000e, i naravno Zmaj 142 sa sve tri adaptacije, dva hedera i adapter, za 8000e. Sta mislite za koj da se odlucim? Claas i New Holland imaju secku za zito.

- - - - - - - - - -

Jos jedna stvar, covek koji je imao 142, kaze da su na njemu mnogo kratka sita i da zato mora da se vozi prvom. Da li je to istina?

Kao sto ti je rekao Matic,sve zavisi od useva u kakvom je stanju.Ima slucajeva kad moras drugom da ides da bi kombajn imao dosta mase da radi kako treba,ima slucajeva kad mora prvom.

Manjevic Da li se Zmaja 142 moze voziti drugom brzinom sa manjim hederom, ovaj sto sam nasao ima heder 3,8m.... I koja mu je potrosnja po ha, ako se vozi npr prvom brzinom....[/QUOTE]
ja sam moj adapter na 162ci skratio na 3,6m i isao drugom u svakakvom zitu i ekstra prinos i korov i poleglo zito i imao potrosnju od 12 do 20l po hektaro inace moram reci da brze vremenski uradim hektar sa 3,6m drugom nego sa 4,8 prvom bar na nasem terenu
ali mislim da sa 3,8m sa 142kom ici ces drugom ali moraces koristiti i prvu u nekim situacijama kao sto sam naveo

Pisao sam vise puta cak sam i stavljao video klipove na youtube ali mi opet nitko ne vjeruje...

Kolega je s 4.20 hederom tjerao 142 drugom brzinom u SVAKOM usjevu osim u apache psenici, kaze da je i u prvoj bila puna kapa ako ga malo poteras. Kukuruzi s 4 rednim hederom bez tarupa samo heder ubrzan do ludila. 2. brzina pun varijator. Kukuruzovinu je palio i orao je s visokim IMT plugom 14" pa mu nije smetalo sto je kukuruzovina iza njega ostajala komplet citava, samo polegnuta u pravcu voznje. Vrsio je kukuruze u pravcu u kojem ce orati njivu tako da ore "niz stabljike" i nikad problema.

Kod njega su prinosi iznosili (po njegovoj prici) oko 25-30 metara na jutro psenice (nije ekstra prinos ali za nas kraj vrlo dobar prosjek s obzirom na zemlju i teren) a kukuruza oko 50-60 metara vlaznog zrna po jutru u dobroj godini...

Ne morate vjeroati, imate na youtubu clipove kako je isao no na zalost to je te sezone bila zadnja njiva u mom selu pa ga nisam mogao bolje snimiti...

Poslednja izmena:
Kazem... Na zalost se slabo vidi posto je snimano losim mobitelom...

Snimak iz kabine:

Snimak iz vana:

NAPOMINJEM:

Ovo sa snimaka je usluzno vrsenje kukuruza i isao je malo sporije da sasjece kukuruzovinu makar malo. Kolega je imao njivu u mojem selu od ravno 10 hektara i kad su to vrsili iza njega su ostajale citave stabljike kukuruza, samo nagnute u smjeru vrsidbe. Kad se covjek odselio u Srbiju, moj tetak je od njega tu njivu kupio i ja sam ju orao s 549. Prije oranja sam ju morao malcirati dva dana posto tetak zemlju radi u svom EKO fazonu, nije htio da se stabljike pale...

Napatio sam se ziv dok sam to sve sasjeckao...

Dan danas mi je zao sto ga nisam nikada uspio snimiti kako vrsi neku od svojih njiva i u psenici i u kukuruzu. Ludilo kako je kombajn isao dobro. Rasip minimalan a ucinak vrhunski. Pricao sam mu jednom prilikom kako mi ne vjeruju da on vrsi kukuruze 2. pun varijator i svadjali smo se danima i na HR i na ovom forumu svi su mi govorili da nije istina a ja kazem kako ne mogu nikako prezaliti sto ga nisam nikad snimao kad je vrsio sebi...

I jos jednom kazem da nije imao prinose kao i vi po vojvodini nego za nas kraj sasvim prosjecan rod.

141,142 su dobri i zahvalni kombajni ko iole drži do kombajna zmaj ce mu se isplatit, djelovi nisu skupi a moze odradit posla tokom sezone i to dobrog posla, samo što kod nas u hr nitko ga vise nece svi kupuju farove i onda kad se pokida onda nastaju problemi posto za zmaja su nalazili djelove u svakom šljiviku a za ove nema, taj što je prodo 142 za 5000€ je uzeo JD 1177 jako uredan i utegnut, za sada ih sluzi odlično ali poznajem njihovo održavanje posto je to skupa mašina to ce se terat dok se ne raspadne :)
Ja ako prodam merkatora planiram kupit 141 ili 142 za kukuruz posto na ĐĐ nemam adapter niti opremu za kukuruz !

• Like
Reagovanja: PKB
za kukuruz u redu drugom ali bih bas voleo da vidim snimak u zitu od 5t pa navise po hektaru sa 4,2 adapterom da ide drugom pola varijatora

ako neko ima snimak molio bih ga da pusti

unapred hvala

Lijepo ti pise tamo 25-30 metara po jutru sto ti dodje 42-52 metra po hektaru... preko 30 metara na jutro u psenici mislim da nije nikad imao, bar na ovim njivama sto je radio u blizini mog sela...

Odselio se covjek dalje, ne zanima se vise u toj mjeri s poljoprivredom i zao mi je sto nisam imao prilike snimiti kako to izgleda...

EDIT:
Evo ga jedan video clip tog istog kombajna ali u psenici. Vrsio je uz brdo ali se otprilike vidi brzina kojom ga teraju. Kombajner na ovom snimku je sogor/surak covjeka ciji je kombajn prije bio. I on ga tera kao i prijasnji vlasnik ali usudio bih se reci s nizim stupnjem odrzavanja... I dalje kombajn radi ko blesav...

Poslednja izmena:
Sta je tu cudno da Zmaj ide 2. u zito? Ako je dobro ustelovan i redovno se odrzava,moze! Tvrdim iz sopstvenog primera,kao i nekih kolega iz sela. Ove godine nisam mogao,zbog secke brze od 1.brzine i 3/4 hoda varijatora, a prosecan prinos je bio 44m po jutru. Retko gde sam vozio 1.pun varijator,retko... Prosle godine prosecan prinos manji,oko 36m po jutru ako se secam,i bez secke sam ga vozio do max 2. pola varijatora. Ali zito ne kosim nisko,a ne kosim ni vlatove samo,da se razumemo.
Ove godine u kukuruzu,njiva gde je prinos bio oko 55m po juturu,sa 4-rednim adapterom sa tarupom, vrsio sam 2.brzinom 3/4 hoda varijatora. Oko 6-6.5km/h. Kukuruz se lako krunio,i secka je dobro odradila. Po tome i gledam da uskladim brzinu,jer sam prosle godine preterivao,pa su ostajali stapovi,ali proslogodinji prinosi su bili katastrofa.

Moze da ide 142 (heder 4.20) u Psenici sa 2 brzinom... Ali ako je rod Psenice preko 6000kg po hektaru i vlasnik parcele hoce da mu se njiva obrije do zemlje da ja vidim tog 142 sa hederom 4.20 i u 2 brzini da brije Psenicu (apac,NS 40) do zemlje a prinos je VRHUNSKI... To nema sanse... Ja imam Claas-a Mercator njemu je heder 3m otvor bubnja mu je 125cm i teram ga sa 2 u jakoj psenici ali ponekad mu nije sve jedno trazi i on 1 ali tad ide varijator do kraja...
Ovde vlada sad potraznja za slamom pa ako ne kosis nisko niko te nece da mu usluzno kosis... I kao price ako ne kosis nisko kombajn rasipa i tako.. E kad vrsim sebi onda je to druga prica secem normalno (ne toliko nisko) i nema problema picim sa 2 kako hocu... :ppozdrav:

Bobo
u ovakvoj masi moze da ide drugom jer je zito veoma nisko cim mu je vitlo skoro skroz spusteno ali ako si dobro procitao gore ja sam naveo u kakvoj situaciji NE MOZE

Ja sam naveo svoj primer,ne "brijam" do zemlje,vrsen apac sa seckom,pinos 44m po jutru,sto dodje 77m po ha,1. brzina do 3/4 varijatora.
Drugar,koji je skidao skoro pa samo vlatove,ove godine,vozio je 2. brzinom, a prinos mu je bio oko 38m po jutru.
Heder 3.9m

Dane- Vozio sam i ja 142 i kad se solidno kosi moze ona solidno da ide sa drugom.. Ali kad ti naidje neki nedokazni i hoce da mu seces do zemlje e tad si nagrabusio 1 i samo milis!!!! Patim i ja muke sa tim ljudima!!! Ja imam i Zmaja 132 i izbegavam da saljem caleta kod tih musteruja (znam koje su) jerl ce da ga teraju da sece do zemlje i nece dugo da ovrsi parcelu... Zato na te parcele vise volim da idem sa Claas-a jel ipak vise moze da proguta.... Za mene je Zmaj 142 odlican kombajn ali sa 3.60 Hederom.. :bravo:

Znaci Zmaj 142 moze da skine 10 ha zita, da su prinosi do 6000 kg po ha i trebalo bi da skine i toliko kukuruza?

Mislis u jednom danu da skine 10h Psenice??? Pa ja bi bio optimista i opkladio bi se da moze... Ali da ne bude to u 15 parcela nego da bude u 2 parcele (ne daleko jedna od druge) ili cak 1 parcela... I da pocnes da kosis cim se podigne rosa pa do ponoci ima vremena da skine tih 10h... :osmeh: Naravno da sve ide ko po loju da kombajn bude odlicno pripremljen.. Da ne skrecem sa teme kad sam sa Mercatorom bio opasno blizu za dan da skinem 10h Psenice moze to isto i 142!!! :ppozdrav:

Usluzno skoro nista ne kosim,tako da nemam tih problema. Za pare koje se trenutno prodaju,mogu reci da rade solidno i zavrsavaju pos'o,a brzina zavisi pre svega od vozaca i useva,i naravno,onog ko je stelovao kombajn. Mada ni to nije neka mudrolija,ali ima nas raznih....

Ima optimista,bicu i ja jedan od njih :osmeh:
Nije Zmaj svemoguc,ali mislim da mu je neki max. oko 5 do 5,5 vagona na dan,ali mozda moze i vise :osmeh:

Nazad
Vrh