ZMAJ kombajni

Ciro,dobro znas da na trijeru-sortiru je samo jedan mali deo sklopa nalik na tom kombajnskom trijeru,kvalitet rada trijera zavisi od drugih karakteristika.Ja imam dva kombajna koji imaju trijere i to je prava stvar,rade odlicno_Odvajaju prasinu,lom i daju cisto zrno,koliko je to moguce.Mali zmaj koji ima bunker a ne trijer ima mnogo losije isklasirano zrno i puno raznih primesa.

Naravno ali ovi kombajnski se nikako nemogu koristiti za neku malo ozbiljniju selekciju... Ja imam dva ta sto su skinuta sa kombajna i ipak moram da ocistim zito na trijeru pre setve jer je ovo sto ja imam od kombajna nedovoljno...

- - - - - - - - - -

Evo u pozadini se vidi imam dva mada nije u prvom planu ali vidi se koga zanima slikacu detaljnije... :bravo:

IMG0633.jpg

Jako lepa slika,ali ti ovde treba vetar,pa onaj elemenat sto trese i jos ona spirala sto odvaja urodicu i ima da bude kao iz instituta.

Ma odustao sam ja od toga sad merkam neki Trijer da padne povoljno naravno... A ovo mi ostaje uspomena... :osmeh:

Kod mene nemogu da nadjem nigde ako neko zna gde se prodaje nebitno stanje i koliko godina ima slobodno nek mi kaze ... ZNam da nije tema ali kupio bi od kad trazim ali to niko kod nas nece da proda... Izvinite na :off_topic:

Ovaj sortir je jedno obično cilindrično sito koje se okreće .Na prvih 30cm su rupice koje odvajaju prašinu i jako sitne čestice .Kada se vrše travice one tu idu .sav ostali deo su duguljasti prorezi širine do 2 mm kroz koji ispadaju sitniji ljuljei štura zrna i polomljena...Za ozbiljniju selekciju mu nedostaje onaj deo na selektoru ,kao lim gusto udubljen .On na osnovu težine razdvaja zrno od krupnijih a lakših frakcija.Zrno ili recimo kukolj ili galium (masna trava)upadne u udubljene i vozit će se gore sve dok ne ispadne usled gavitacije .Zbog razlik u masi najteže će ispadati pre...

Ovaj sortir je jedno obično cilindrično sito koje se okreće .Na prvih 30cm su rupice koje odvajaju prašinu i jako sitne čestice .Kada se vrše travice one tu idu .sav ostali deo su duguljasti prorezi širine do 2 mm kroz koji ispadaju sitniji ljuljei štura zrna i polomljena...Za ozbiljniju selekciju mu nedostaje onaj deo na selektoru ,kao lim gusto udubljen .On na osnovu težine razdvaja zrno od krupnijih a lakših frakcija.Zrno ili recimo kukolj ili galium (masna trava)upadne u udubljene i vozit će se gore sve dok ne ispadne usled gavitacije .Zbog razlik u masi najteže će ispadati pre...

Spasoje, A recimo kada bi taj kombajn kosio soju, ili suncokret dali je možda postojala opcija da se promeni sito u odnosu na krupnoću zrna ili je to u ono vreme bilo tako-kako je i to je to???
Jel možda znaš koliko je obrtaja vrteo dok je bio na kombajnu ???

Koji moze biti razlog sto se oni klinici na varijatori voznje brzo prolupaju? Nisam dosad imao s tim problema, ali u prethodnih 5 godina sam 2 puta menjao na Zmaj 142?

@KAMENI@Bilo je kako je bilo .Standardno kako sam napisao.Neznam tačno br. obrtaja ,odokativno 50 do 100 obr/min.Ja sam puno radio soju a mučila me ambrozija.Kupio sam perfor. lim fi. 2.5mm.,pa ga bušijo na 4mm da bi ispadala ambrozija.Pravi efekat sam postigao kada sam propustio brusilicom otvore .I to nisam u čitavoj dužini .Duguljasti otvori su milion puta bolji od rupa jer se ovo okreće.Ja sam sa ovim kod čoveka na 1 ha. soje nakupio 17 vreća ambrozije...Nikada je nisam rasipao po njivi .Kada se nakupi vreća svežem je i spustim na ovratine i nek rade sa njom šta hoće...Bilo je i takvih da je istresu na svoje ovratine .
2vkc1tj.jpg

Hvala na odgovoru:ppozdrav: sad bar malo više znam. Cilj mi je da od tog sortir cilindra napravim pravi trijer za izdvajanje poprečnih lomova zrna soje ili delimično oštećenih . Bitno mi je da se sito može i menjati u odnosu na krupnoću zrna i specifičnu težinu.

Imam jedno pitanje, radi se o kombajnu zmaj 142, lamela mi dobila ulje iz menjaca i proklizava mi pa me interesuje dali se taj semering moze promenuti kada se skine zvono kvacila i lamela samo ili se mora rasturati i menjac?

Ne moraš komplet menjač da rasturaš nego samo zvono kvačila. Tačnije onaj deo sa pogonskom remenicom i deo na koji se šrafi ovaj pomenuti. Imaš katalog koji je postavio član meshter i tamo se vidi sve što te zanima.

Pozdrav svima!Jedno pitanje u vezi 142-ke,terbam da zamenim ladju,sabirnu ravan i sita,pa me interesuje kod kog da kupim.Ja imam neke brojeve telefona.Delovima se snabdevam iz Agrofd,ali bih hteo misljenje ljudi koji su to vec menjali.

Nazad
Vrh