ZMAJ kombajni

Nadjoh ovu sliku od pre 2 godine...zamena vetra,ladje,sabirne,osovina mase,lopatica,sina,lopatica bitera,uvodnog lanca grla itd...
2ihqog8.jpg

punih 17 dana,sve je to postavljanje pipavo,da nesto posle ne kaci,zulja-prosek od 5 ujutru do podne,a nastavak posle 18 i nekad do ponoci...inace takav raspored je pravila enormna temperatura tokom dana posle skidanja psenice...ali sad je sto kazu pupu.

Povedite računa o držaču sita koga često namontiraju pogrešno pa otkine osovinicu koja ga drži u upadne direktno u korito ne ovršene mase.Omota se oko spirale,iskrivi je i probije korito pa je šteta velika ako se to desi a ubačen ceo nov kostur.

Kod mene je ove godine otisao lezaj na osovini od grla,a nov stavljen ove godine i oduzeo jedan dan rada.I dva puta je lezaj od vetra na osovini 2 dana posla.

A znate li krivce?da se ne pravim pametan,ali to su: DPI,KG,WBF itd,i neki bofl od skf-a sto se pojavio(made in Malesia)ti lezajevi mogu doci u obzir na mesta bez velikog opterecenja i obrtaja,gde se npr lako demontira-a sve ostalo samo kvalitet.

Momci, kad smo vec kod lezajeva... Dokazano na vise ZMAJ i DF kombajna kao i na mojem malom zmaju i mojim ostalim strojevima koji nisu kombajni... Kineski, jeftini CX lezajevi su se pokazali dugotrajniji nego originalni FAG lezaj... I sam na opterecenija mjesta stavljam FAG lezajeve, ali kad ga u ruku uzmem u "hladnom stanju" fag se klima ko babin zub. Vjerujem da kad dodje na radnu temperaturu da se sve utegne da ne lufta puno. ali eto nisam jedini koji se u ovo uvjerio. U rumi se CX prodaje za dzabe, toliko da imaju cjenu. Onih 6205 (valjda sam potrefio oznaku) sam kupio 10 komada i kad je SKF na kombajnu riknuo, zamjenio sam ga s CX koji je kostao malo jace od 1€ eno ga radi vec dvije pune godine a SKF nije sastavio sezonu na istom mjestu (reduktor istovarne cjevi na malom zmaju).

Kolega na DF na sjecku stavljao skupe, kvalitetne lezajevi i odlazili su i kad mu je bilo hitno kupio je CX jer su u trgovini samo njega imali u toj dimenziji, eno ga radi vec godinama.

Mozda cete se sprdati s ovim mojim komentarom, ali ovdje se taj kinez pokazao vrlo dobar. (kazu mi da je CX poljski proizvod po kineskoj licenci, ali je to svejedno kinez)

Ovo što je Bobo napisao može imati loigike. Kvalitetan ležaj traži kvalitetno i definisano okruženeje da bi pokazao svoj kvalitet. Zna se kakva su bravarija i tačnost po svim osnovama poljoprivredne prkiljučne mašine u većini slučajeva, polovne da ne pominjem.

awcccm.jpg

ovo je jedan takodje "interesantan" kvar,pregradni lim iznad bitera se otkacio i ostetio dve dob sine,sve se desilo pod punim gasom i nimalo prijatno nije bilo. slamotresi napolje,otkacavanje grla,dva dana posla,inace dob sine su stavljene nove,uradile oko 300jut(do tada).
pregradni lim sa nosacem 45e
2dob sine 40e
ostalo 15e

Dobro ste vi prošli.Nama je na 141 pregradni lim pocepao ceo biter,napravio fresku od njega.Ala je to posao da se zameni,da se ubiješ ništa više od muke.

FAG lezaj ima metalnu zastitu,ne dihtije dobro kao sa plasticnom-tako da brzo udje prasina,i eto belaja.inace dobar lezaj.

Imas FAG i s gumenom i metalnom zastitom... i jedni i drugi se kad ih iz najlona izvadis i klimas u ruci klimaju... Da nema masti unutra, zveckali bi... imaju malo vece tolerancije, ali mislim da to klimanje nestane kad se zagrije na radnu temperaturu.

kad u oznaci lezaja pise RS to znaci da ima jednu gumenu zastitu 2RS znaci dvije gumene zastite Z znaci jedna metalna ZZ dvije metalne...

Ma da,zaboravio sam napisati gore "vecinom"jer gde god nadjem sa gumenom zastitom,uzimam...mada mahom uzimamo vece kolicine lezaja kod jednog tipa na Najlonu u Novom Sadu,tip je ekspert,pita za sta treba,koji obrtaji,uslovi rada i po tome predlaze sta je najbolja kupovina.npr zadnje kupovina je bila-za biter i bubanj SNR(Francuski toboz)ako je neko cuo-kakvi su-pa onda TIMKEN,nesto CX-koga takodje hvali-kaze najbolji lezaj za male pare.I naravno sve sa gumenom zastitom.

Ja stavljam lezaj sa metalnom zastitom samo ako bas bas zurim da uradim posao a ne mogu da nadjem u tom trenutku lezaj sa plastikom inace ide samo plastika. Mi smo isto ugradjivali SNR lezajeve na najopterecenija vratila na kombajnu.

pozdrav svima imam jedno pitanje dali je neko imao iskustva sa menjanjem lezajeva na dobu na zmaju 143?ako moze da objasni proceduru?cije lezajeve da stavim?i dali je neko ugradjivao mazalicu na kucistima ?hvala unapred

Dobro ste vi prošli.Nama je na 141 pregradni lim pocepao ceo biter,napravio fresku od njega.Ala je to posao da se zameni,da se ubiješ ništa više od muke.
ostecen je i ovde malo biter.odnosno cesljevi na njemu,ali samo smo ih skinuli i ispravili. sto bi mi rekli njaka. srecom zoki iz dobanovaca se prihvatio posla pa je reseno.

awcccm.jpg

ovo je jedan takodje "interesantan" kvar,pregradni lim iznad bitera se otkacio i ostetio dve dob sine,sve se desilo pod punim gasom i nimalo prijatno nije bilo. slamotresi napolje,otkacavanje grla,dva dana posla,inace dob sine su stavljene nove,uradile oko 300jut(do tada).
pregradni lim sa nosacem 45e
2dob sine 40e
ostalo 15e
Meni upalo drvo u glo i popucale spojnice na uvlacnim lancima,dve lopatice(SVE NOVE STAVLJENE OVE GODINE)morali da skratimo.Sve zbog jednog drveta.

Nazad
Vrh