Zmaj berači kukuruza

Zato je na Zmaju zakon kad mu dignes kljunove,stari jednoredni je bio bolji po tom pitanju jer je dizao i kljunove i komusacki sto,dok je kod 222 kontra ako dizes kljunove spustas mu zadnji deo.

- - - - - - - - - -

Danas je spremljen za zimski san.
cam00648.jpg

cam00646.jpg

Danas gledam covek brao(zavrsno za ovu god.) sa zmajem 223 ali toliko je taj berac "odrpan" da ga ni na otpadu nebi pogledao i gle cuda tako cisto bere da je to za nepoverovat dok kod mene isti takav Zmaj 223 bere prljavo da me vise sramota radit sa njim samo sebi a izgleda kao nov,nisam sa njim za sve ove godine obrao koliko neko za jednu godinu usluznog branja.
Bere on izjutra i po vlaznom super ali kad ugreje oko podneva toliko on nabaca u bunker ostataka kurizovine kao da mu vetar uopste neradi,sami klipovi su dobro ocisceni ali odakle i zbog cega nabaca toliko tih ztvenih ostataka pitam se,rad sam iduce sezone angazovat nekog proverenog strucnjaka da utvrdi razlog tako prljavog nranja

I ja zavrsih sa berbom kukuruza sa beracem Z214 sto sam kupio od N.A. Ukupno je obrao nepunih 12 ha, po ravnom terenu ga je vukao mali tafe 42, a po brdima i nagibima 5900 duplak. Sa beracem sam zadovoljan - prva liga sve kako su Miroslav i njegov otac rekli tako je i bilo, nikakvih kvarova nisam imao, sto bi rekli alal mu pare, ima decko pice kad ga vidim - ne treba da se krije. Sutra ciscenje i u trem do sledece berbe :ppozdrav:

po suhom da ali dokle? dogodi se da i jaci traktori s prednjom vučom imaju posla,bar kod Zmaja 222

Danas gledam covek brao(zavrsno za ovu god.) sa zmajem 223 ali toliko je taj berac "odrpan" da ga ni na otpadu nebi pogledao i gle cuda tako cisto bere da je to za nepoverovat dok kod mene isti takav Zmaj 223 bere prljavo da me vise sramota radit sa njim samo sebi a izgleda kao nov,nisam sa njim za sve ove godine obrao koliko neko za jednu godinu usluznog branja.
Bere on izjutra i po vlaznom super ali kad ugreje oko podneva toliko on nabaca u bunker ostataka kurizovine kao da mu vetar uopste neradi,sami klipovi su dobro ocisceni ali odakle i zbog cega nabaca toliko tih ztvenih ostataka pitam se,rad sam iduce sezone angazovat nekog proverenog strucnjaka da utvrdi razlog tako prljavog nranja
Marko,dali stelujes odkidacke ploce napred na hederu?Od toga veoma zavisi koliko ce berac ubaciti loma u kos.Ove godine sam brao neke parcele usluzno gde je klip bio jako sitan pa sam morao da skupim odkidacke ploce da nebi klipovi prolazili kroz heder i odlazili dole na zemlju.Kukuruza tu nije bilo nesto al je zato tuluzine bilo na pretek,cim sam suzio odkidacke ploce loma je bilo u bunkeru duplo vise jer ulazi jako puno mase na komusacki sto i valjci a i vetar nemaju vremena da sve to odrade pogotovu ako se tera malo brze.Ako su ti gumeni valjci u dobrom stanju a i sam kazes da su klipovi cisti onda ti je 99% problem napred na hederu ili nisu pravilno nastelovane odkidacke ploce ili su ti rolje (rakete ko kako zove) potrosene pa ne povlace lepo masu dole ili eventualno previse razmaknute sto takodje dovodi do losijeg povlacenja mase.

Hvala na savetu i od svega sto si naveo mislim da je uzrok prljavog branja kod mene taj sto su tzv.rolje ili ti beracki valjci potroseni tj.ugladjeni su i bez ostrih ivica a za okidacke plpce znam jer sam ih i sam na jednoj parceli morao suzivat ali nije bilo nekog narocitog poboljsanja kad sam ih ponovo vratio na normalan razmak.
Kako se ovi beracki valjci ostre ili sta drugo treba odraditi, mozel neko ko je to vec radio pojasniti?

Onda nesto nije u redu sa traktorom. Ja sam I po uzbrdici vukao, sa 60ks, bez prednje vuce.
Sta bi onda trebalo, da zakacio ispred traktor od 100ks. Za dvoredni berac treba traktor od 60 do maksimalnih 80ks. Torpedo 7506, IMT 577, Zetora 7211,7245. Nista jace ne treba.

Kod mene jednoredni vuku sa traktorima 50 do 60 ks i obavezno mora biti duplak , moze i bez prve vuce kad je godina suva cim je mokrije nema posla kako treba a za dvoredni bi bio najbolji traktor od 80 ks pa na vise, ima kod nas jednoredne vuku sa traktorima 80 ks.

manjevicu gdje fiat615 i ja zivimo, to je nesto sasvim drugacije naspravm tvoje zivotne okoline. u prevodu mi zivimo u dolu izmedju dvije planine nije sad mont everest al je planina, tako da imas njiva gdje ko tepsija a imas i u brdu gdje toliki nagib da traktor solac ne moze da izvuce prazan berac u transportnom rezimu. a povrh svega zemlja je teska u pm, vecinom, ne sva ali vecinom. kod vas je naspram nase zemlje prasina teska. kad bi nas seljak vidio vasu zemlju odba bi reko ovo nije nizasta vidi kako se lako obradjuje to nece rodit nikako.

Verujem druze, ali ti si rekao na blagoj uzbrdici. Za brdovit kraj je nesto drugo, to ste u pravu. Mene su zvali u petrovim selu da berem, za 150e po ha. Ali je na 500m nadmorske visine, a neke njive mogu da se beru I zanju, samo sa jedne strane, mora da se tera u rikverc, pa opet pocinjes. Ne daj boze nikom.

I ja zavrsih sa berbom kukuruza sa beracem Z214 sto sam kupio od N.A. Ukupno je obrao nepunih 12 ha, po ravnom terenu ga je vukao mali tafe 42, a po brdima i nagibima 5900 duplak. Sa beracem sam zadovoljan - prva liga sve kako su Miroslav i njegov otac rekli tako je i bilo, nikakvih kvarova nisam imao, sto bi rekli alal mu pare, ima decko pice kad ga vidim - ne treba da se krije. Sutra ciscenje i u trem do sledece berbe :ppozdrav:
Druze bas mi je drago da je nastavio raditi bez kvarova,znaci ove godine je obrao nesto preko 15ha bez kvarova,nek te tako sluzi jos dugo. :ppozdrav:
Znaci obojica castimo kad se sretnemo,ja te castim sto si posteno isplatio i omogucio mi da za manje od pola sata na nevidjeno resim da kupim drugi. :osmeh:

koliko realno vrijedi zmaj 216? naso sam jedan 2005 godina proizvodnje trazi 4000 eura. mane prednosti tog modela i realna cijena ako neko zna. hvala unaprijed.

Nazad
Vrh