Zimsko Prskanje

Код мене јуче магла цео дан ал' паника због кретања вегетације па су цео дан корзирали атомизери. Ко није имао хемију прскао јутрос по ветру па тако и ја. Малобројни вредни су то обавили пре недељу дана. Углавном, цело село (Бегаљица) наплављено и науљено.
 
A jel sa belim uljem ,ili ne?
Ma ja imam još da režem...Šljivar sam danas završio, ali voćnjak sa raznim voćem i vinograd još nisam...
Valjda neću zakasniti...Termin je valjda 01 03, a sa druge strane voće je ranije krenulo, a ovamo ova sitna kišica zeza , a najavljuju opet za utorak, sredu...
 
Bez ulja. Samo Bakar i insekticid. To je na predlog kolege Vasovca, da za kosticave vocke nije obavezno ulje ako u vocnjaku nema stitastih vasi. Isto to su mi rekli i zastitari.
Ja sam pozurio i sa rezanjem i sa prskanjem, kod mene je sljiva bas poranila. Po mojoj proceni ako vreme ovako nastavi za nedelju dana sljiva ce biti u fazi belih balona...
 
Evo jedan ekoloski recept za zimsko prskanje ja sam ga dobio od jednog kolege sa posla on ga koristi davno ja sam poceo od prosle godine. Na jednu ledjnu kantu 11-14 litara 1/2 kg gasenog kreca, 30g(tri kesice) vinobrana i jedna jelovna kasika kuhinske soli.Mora malo ranije da se potopi u vodu i da se procedi da ne zatvra diznu kora na stablu je tkom celog leta glatka icista okupati stablo i krosnju.
 
Nordoks.citrin,galmin ulje i gotovo sa zimskim prskanjem.Za dalje ce da vidimo ako bude mraza mozda nece ni trebati protiv monilije,a sve mi lici da ce tako i da bude(nadam se da ne cu biti u pravu).
 
Evo jedan ekoloski recept za zimsko prskanje ja sam ga dobio od jednog kolege sa posla on ga koristi davno ja sam poceo od prosle godine. Na jednu ledjnu kantu 11-14 litara 1/2 kg gasenog kreca, 30g(tri kesice) vinobrana i jedna jelovna kasika kuhinske soli.Mora malo ranije da se potopi u vodu i da se procedi da ne zatvra diznu kora na stablu je tkom celog leta glatka icista okupati stablo i krosnju.


Da , ali ovo pre spada u krečenje nego u zimsko prskanje...
A koja je funkcija vinobrana?
I šta misliš da li može da se obave oba tretmana, ono pravo zimsko sa funguranom i cipkordom, a drugi dan ovo sa krečom?
Da li su ciljevi jednog i drugog načina isti ? Ili ako su slični u kojim elementima se poklapaju?
 
Juče zaprskao plavim uljem.
Ovim je za mene završena zima :)

Kajsija, zerdelije samo što nisu procvjetale. Ostalo još nije "krenulo".
 
Ja sam danas odradio zimsko... funguran plus cipkord plus feri...
A onu kombinaciju sa krečom možda ću primeniti kasnije, ne možda nego najverovatnije , ali prvo moram orezati vinograd, a ovo vreme promenljivo...pa videćemo...
 
Ja koristim bakar hidroksid+piretroid,ako nema štitastih vaši mislim da je ulje u koštičavom voću bacanje para

Vasovac, dali ovo (samo bakar bez ulja) moze da vazi i za jezgrasto voce. Ja badem prskam i sa uljem ali sam vec dobio prijateljsko upozorenje da sam vrlo bogat cim tako olako bez potrebe bacam pare za ulje.
 
Konkretno,ulje sluzi da suzbije štitaste vaši jer u ovoj fazi ništa drugo ih nemože ubiti,ono napravi uljni fil oko njih i nedozvoljava im disanje,mada količina od 2% plavog ulja ih nemože ubiti mora ići 4% pa ti izračunaj koliko ti treba 40 litara po hektaru da nešto uradiš.Ako nema štitastih ulje je bacanje para:ppozdrav:
 
Ja sam imao grinje prosle godine u visnjama, prskao sam abastateom i sada cu na bakar dodati i letol ulje za svaki slucaj ako je nesto preostalo jer je ubrzo posle prskanja abastateom opao list, kasno su se javile grinje
 
Treba sutra da prskam prvi put...

Koliko sam shvatio Nordox 75 wg se primenjuje u koncentraciji od 0,2% sto za rucnu prskalicu od 10L iznosi 20g.
Ako koristim malu 'kafenu' kasikicu da li cu pogresiti ako smuckam: 4 na vrh kafene kasikice, odnosno 5 ravnih kasikica?
Tome dodam i 2-3ml cipkoda i 200ml Galmana.

Ako koristim merdevine, da li je dovoljno da ih posle isperem sa smrkom vode?
 
Poslednja izmena:
Ovih dana se preporučuje prskanje plavim uljem svih voćarskih kultura i kao i vinograda zaključno sa fazom otvaranja pupoljaka mišije uši. Plavo ulje koje se kupuje u poljoprivrednim apotekama je poprilično skupo i košta oko 1000 dinara litar. Za sve one koji žele da uštede novac ali i da obave zimsko prskanje mogu da naprave svoju verziju plavog ulja.
Proporcija sastojaka je:
1. kalijumovog sapuna 70% 2. vode 15% 3. Bilo koji bakarni preparat (sa ekvivalentnih 55% bakra) 10% 4. Deterdžent 5%.

Ove sastojke treba pomešati uz zagrevanje, ako se masnoća odvaja od vode dodati još malo deterženta dok se ne rastvori u vodi uz mešanje. Ovakav preparat se koristi u 3% rastvoru vode za prskanje. Preparat je ekološki neškodljiv.
 
Dobro, ja sam pobrkao, taj naziv sa onim sredstvom što sam kupovao za pranje vinskih buradi.
 
Evo jedan kraći izvod jednog teksta, koga zanima kompletan tekst ima link.

Zimska zaštita voćaka -- izvor agropartner.rs

Od radova u voćnjaku tokom jeseni u dobroj meri zavisi kakva će biti sledeća godina. Zimska zaštita voćaka se sastoji od preventivnih i aktivnih mera. Tokom tog perioda se suzbijaju štetni insekti i bolesti koji prezimljuju u pukotinama na kori voća ili u ostacima na površini zemlje.

Tokom oktobra meseca se još obavlja berba jabuka ili na primer dunja. Za uklanjanje opalog lišća se ne mora čekati završetak kompletne vegetacije, ono se može uklanjati postepeno.

Da bi se zaštita obavila na odgovarajući način, potrebno je da se obavi pregled. Ovde je svakako preporučljivo pozvati voćara sa dosta iskustva ili stručno lice da pomogne oko procene situacije na terenu.

Šta se suzbija

U zimskom periodu godine ne daje dobre rezultate kompletna zaštita zasada voća, već se vrši subijanje samo dela štetnih insekata i bolesti. Ovde ćemo nabrojati najčešće, dok je radi tačnog definisanja šta bi u vašem zasadu moglo biti problem zaključuje nakon pregleda na terenu.

Zimska zaštita voćaka od bolesti služi da se suzbiju: Rak koštičavog voća (Pseudomonas mors-prunorum), Šupljikavost lista koštičavog voća (Stigmina carpophilla), Kovrdžavost lišća breskve (Taphrina deformans), Šupljikavost lista i krastavost plodova kajsije (Stigmina carpophila), Rak kore jabuke i kruške (Nectria galligena), Bakterijska palež jabučastog voća (Erwinia amylovora), Rogač šljive (Taphrina pruni), Bakterijski rak kruške (Pseudomonas syringe pv. syringe).

Štetni insekti se suzbijaju u toku zimskog mirovanja, keje oni mogu provesti u formi jaja, lutki ili odraslih insekata. Neki od insekata koji se suzbijaju su: Šljivina štitasta vaš (Lecanium corni), Kalifornijska štitasta vaš (Quadraspidiotus perniciosus), Zelena migratorna vaš jabuke (Rhopalosiphum insertum), Breskvina štitasta vaš (Diaspis pentagona), Šljivina brašnasta (zelena) vaš (Hyalopterus pruni).

...
 
Nazad
Vrh