Zimsko Prskanje

Gorski Car

Član
Učlanjen(a)
21 Sep 2012
Poruka
3.511
Lokacija
Шумадија - СП
Ja danas zavrsio Bakarnim Uljem Chemikal Agrosava... Kajsija vec uveliko krenula za koji dan mora da se prska protiv monilije. Sljiva takodje pocela da bubri. Najavljuju kisne dane bice opasne borbe sa monilijom....
 

Shale

Član
Učlanjen(a)
3 Nov 2009
Poruka
3.858
Lokacija
Krčedin
Tako je. Ja planiram još da odradim mineralno ulje sredinom sledeće nedelje i to je to.
 

Shale

Član
Učlanjen(a)
3 Nov 2009
Poruka
3.858
Lokacija
Krčedin
Pa kod mene nije strašno, tj nema blata, al je još vlažna zemlja, tako da smo morali ručno...
 

Gorski Car

Član
Učlanjen(a)
21 Sep 2012
Poruka
3.511
Lokacija
Шумадија - СП
koju površinu prskaš sa motornom kantom

Oko 1ha mozda neki ar vise, s tim sto ove bas mlade posadjene prskam sa obicnom plasticnom prskalicom. U planu mi je ove godine da kupim jedan atomizer ali kad pogledam ovo blato opet ne bih mogao da odradim posao. Morao bih da zatravim medjuredni prostor, a i kakvi su nam atarski putevi ne bih mogao traktorom i sa punim atomizerom ni da izadjem uzbrdo...
 

ZICAPROM

Član
Učlanjen(a)
21 Jul 2011
Poruka
1.176
Lokacija
Svrljig-Niš
Da, gde je zatravljeno i ako imate traktore sa prednjom vučom, onda se ide, naravno mora da se ocedi voda 1 do 2 dana ali se prolazi, mi smo prošle nedelje radili plavo prskanje običnim fergusonom sa prednjom vučom i nošenim atomizerom od 450 litra, ali recimo nisam ni probao da uđem sa vučenim atomizerom od 1500l, jer tu onda moram sa većim traktorom i napraviću lom, ovako ferga ima manju težinu, ne urezuje se nešto puno i završi se posao, ali tamo gde mi nije još uvek zatravljeno nismo mogli ni pešice.
 

KUPINARS

Član
Učlanjen(a)
11 Mar 2015
Poruka
261
Lokacija
Valjevo
U mom malinjaku i kupinjaku nece se ocediti voda jos 15.dana.U ponedeljak tretiram bakarnim uljem ledjnim atomizerom,pupoljci su nabubrili,drugu opciju nemam.Bolje i tako nego nikako...
 

Sloba31

Član
Učlanjen(a)
25 Nov 2011
Poruka
1.209
Lokacija
Cacak, selo Milicevci
Prosle godine smo naceli ovu temu 07.02. Mozda je malo rano ali evo jednog teksta o zimskom prskanju sa sajta PSSS-a.

Ključni momenti za zimski tretman voćaka

Imajte na umu da se vreme za prvi tretman voćaka (poznatiji kao zimsko prskanje) proteže od perioda bubrenja pupoljaka pa do pojave prvih listića u zavisnosti od voćne vrste. Zadnji momenti za tretman su:

Jabuka: početak otvaranja pupoljka(u idealnom slučaju, aplikacija je najbolje obaviti u fazi zelene tačke)
Kruška: početak otvaranja pupoljka
Višnja: beli baloni, dok cvetovi nisu otvoreni
Breskva, nektarina, šljiva: neposredno pred otvaranje cvetnih pupoljaka


Glavna komponenta zimskog tretmana je mineralno ulje. Ulje se nanosi u koncentraciji od 2%. Voćke tretirati sa minimum 1000 litara vode po hektaru kako bi se dobro pokrile sve pukotine, pupoljci i kora.

Zbog povećanja brojnosti kalifornijskih i štitastih vašiju u voćnjacima, kao i za efikasnije suzbijanje već postojećih kolonija biljnih vaši, uz ulje je potrebno dodati i insekticid na bazi hlorpirifosa (Pyrinex, Saturn...).


Kod jabuke i kruške treba uz ovo dodati još i neki bakarni preparat kako bi se smanjio infektivni potencijal Venturie i Erwinie.

Važno je napomenuti ukoliko u protekloj godini nije bilo napada vašiju, grinja, ili moljaca ne treba raditi tretman uljem, koji im za cilj uništavanje prezimljujućih populacija navedenih štetočina.

Mast. ing. polj. za zaštitu bilja Dušan Stojanović


 
Vrh