Zimsko Prskanje

Ma kakvi kasno, ja sam tek zagazio u rezidbu, pre dva dana, i imam jos 3-4 dana, a prskanje ima da ceka dok se sneg istopi malo zemlja ususi, ugreje i onda se ide sa zimskim, treba hvatati pravi momenat, ne treba poraniti, znaci to je vreme kada se vegetacija budi i vidno se vidi bubrenje pupoljaka, koji jos nisu otvoreni ali kernuli su, to su obicno dnevne temperature oko 15 stepeni, lepo vreme...
Post je spojen: [time]Sat Mar 5 16:54:10 2011[/time]

Da krenuli su,pa nista sacekacu sa zimskim ko sto ti kazes tamo kad otopli,al bice zeznuto treba pogoditi u pravu si.Bravo uzecu da ih orezem taman :D

Prvo rezidba pa onda zimsko prskanje...evo konacno od nedelje +14, znaci od nedelje bi mozglo da se radi zimsko, sve preko +10 je dovoljno da se radi...zimsko se moze raditi sve do faze misijih usiju, tj. do pucanja pupoljaka...ne mora se cekati da to bude pred samo pucanje pupoljaka,vegetacija ce da krene lepo pogotovo na +15, a tada pocinju da se pile stetocine insekti, tako da kad zavrsis rezanje mozes da oprskas. :ppozdrav:

Zna li neko da li moze da se mesa plavo ulje sa cipkordom, i da li je i plavo ulje otrovno kao crveno,posto je bilo reci na pocetku teme da je veoma otrovno?

ns10 je napisao(la):
Zna li neko da li moze da se mesa plavo ulje sa cipkordom, i da li je i plavo ulje otrovno kao crveno,posto je bilo reci na pocetku teme da je veoma otrovno?

Otrvo je u svakom slucaju, mozda je bilo reci da je otrovan za oprasivace i korisne insekte isl...

Moze se mesati plavo ulje i cipkord. cipkorda ides 0.03%

Molim Vas za pomc.Imam vocnjak star 5 godina u kome ima C.rane. C.lepotice, Stenlejke, i Moravke koji je do sada slabo radjao, doduse nikad nije ni prskan, a prosle godine u maju mesecu list je bio pun gusenica, tada je bilo kasno za pravo prskanje, a u junu mesecu plodovi koji su opstali imali su na sebi crnu tacku, koji su do dozrevanja uglavnom opali, te je ostalo sljive samo za jelo. Zahvaljujuci Vama sa foruma, u novembru mesecu sam isprskao voce, i okrecio stabla, bacio malo stajnjaka, a sada cekam lepo vreme da odem i isiti orezem i obavim prskanjnje na nacin kako vi to navodite (da li da ponovo krecim, i da li pre ili posle prskanja). Recittemi sta da radim nakon toga, kada da ponovo prskam i sa cim( nemogu da prskam cesto jer sam udaljen od vocnjaka dosta), da li mi je potrebno neko dodatno djubrenje i kada. Napomena vocnajak se nalazi na 700 metra n/v a navedeni posao moram odraditi u roku od tri dan zbog posla. Hvala vam unapred.

Pa uzmi, oreži ga lepo, ljudski, isprskaj sa kombinacijom Cuprozin-Cipkord-Galmin i onda okreči. Orezane grane obavezno iznesi iz voćnjaka, jer su one potencijalni izvor zaraze. To ti je to, za sad! :D

Hvla FrutiBoy, vidis Oktopod mi savetuje da netreba da ponovo krecim, da li neko moze da iznese argumente u vezi navedenog, jer sam sada u nedoumici.

Ne vidim razlog zašto da se ne okreči.
To je bela boja, reflektuje svetlost. Je l ti dovoljan razlog da je mogućnost pojave ožegotina svedena na minimum??!

radan je napisao(la):
Hvla FrutiBoy, vidis Oktopod mi savetuje da netreba da ponovo krecim, da li neko moze da iznese argumente u vezi navedenog, jer sam sada u nedoumici.
Krecenje jeste korisno ali ipak bi se pre moglo reci da ne steti nego koristi.
Ja nikada nisam krecio jer mislim da je to previse rada za malo efekta.

Te crne tackice su najverovatnije posledica napada sljivine ose. Od nje se stiti insekticidima u fazi precvetavanja sljive i obavezan je tretman.
Te gusenice na listu nisu od nje, ako nije gubar (on obrsti bas) onda bi trebao da opises kako izgleda gusenica, kako izgleda list pa da eventualno nesto nagadjamo.

Moj predlog:
Orezi, spali to sto orezes, poprskaj sad, prskaj protiv monilije u cvatu, protiv sljivine ose u precvetavanju (oko 1/3 krunicnih listica ostalo a 2/3 opalo) kasnije glvice(plamenjaca i rdja najcesce) ako hoces od smotavca (crvljivost) obradi povrsinu (makar okopaj oko stabala) i prihrani to sve malo.

О кречењу.
Ја кречим обавезно у јесен. Због лишаја углавном, али и због одгађања цвјетања кад је могуће да буде мраза.
Е, сад, кречио сам у јесен и још једном у прољеће, али прошле године ми је одгодило цвјетање барем 7 дана више него што је требало јер када је цвјетало и почело опрашивање ускоро су почеле и кише... ::lose::

Ове године ћу да видим добро шта ћу послије зимског прскања.

Шта мислите? Да прескочим кречење у прољеће?

поздрав

radan je napisao(la):
Molim Vas za pomc.Imam vocnjak star 5 godina u kome ima C.rane. C.lepotice, Stenlejke, i Moravke koji je do sada slabo radjao, doduse nikad nije ni prskan, a prosle godine u maju mesecu list je bio pun gusenica, tada je bilo kasno za pravo prskanje, a u junu mesecu plodovi koji su opstali imali su na sebi crnu tacku, koji su do dozrevanja uglavnom opali, te je ostalo sljive samo za jelo. Zahvaljujuci Vama sa foruma, u novembru mesecu sam isprskao voce, i okrecio stabla, bacio malo stajnjaka, a sada cekam lepo vreme da odem i isiti orezem i obavim prskanjnje na nacin kako vi to navodite (da li da ponovo krecim, i da li pre ili posle prskanja). Recittemi sta da radim nakon toga, kada da ponovo prskam i sa cim( nemogu da prskam cesto jer sam udaljen od vocnjaka dosta), da li mi je potrebno neko dodatno djubrenje i kada. Napomena vocnajak se nalazi na 700 metra n/v a navedeni posao moram odraditi u roku od tri dan zbog posla. Hvala vam unapred.

Posto si krecio sljive u jesen, nema potrebe da opet krecis, najveca opasnost od mrazopuca je prosla, ali jedini faktor koji ostaje da bi krecio je ako zelis da malo odlozis kretanje vegetacije, zbog izbegavanja poznih mrazeva...samo oprskaj zimsko prskanje sa Cuprozin+Galmin+cipkord ili sa Plavim uljem od glaenike, naravno prvo zavrsi sa rezidbom, od djubriva mozes sad rasturiti recimo NPK neko sa vise fosfora i kalijuma ili 3x15,3x16, kasnije tamo u aprilu azota, KAN najbolji ne zakiseljava zemlju jer je ph neutralan....od prskanja kasnije imas dva u cvetu, tacnije prvo u fazi belih balona-kokica, i drugo u punom cvetu....po opadanju krunicnih lisitica sa cveta ides zastitu od sljivine oste+ recimo fungicid Mankogal80 koji je odlicana zastita od plamenjace a i rdje, recimo kombinacija Talstar (Fobos) ili Dimetogal+Mankogal... talstar ce odlicno da suzbije sve gusenice koje pominjes, bitno je d ase one ne zarolaju u listove e onda jedino sa sistemicnim insekticidma da ih ocistis, Tonus,Dimetogal, Calypso SC480 i dr.
Post je spojen: [time]понедељак, 07. март 2011. 20:00:50 CST[/time]
Е, сад, кречио сам у јесен и још једном у прољеће, али прошле године ми је одгодило цвјетање барем 7 дана више него што је требало јер када је цвјетало и почело опрашивање ускоро су почеле и кише... ::lose::

Ове године ћу да видим добро шта ћу послије зимског прскања.

Шта мислите? Да прескочим кречење у прољеће?

поздрав

E zato sam ti i preporucio da ne krecis u prolece ne samo zato sto si u jesen nego zbog velike nadmorske visine 700m tu i bez kreca kasnije ide vegetacija i zato je manja mogucnost od izmrzavanja...u dolinama oko reka je opasno
Post je spojen: [time]уторак, 08. март 2011. 03:03:07 CST[/time]

Zastita kosticavog voca

http://www.fitofarmacija.rs/Portals/27/Publikacije/ZASTITA KOSTICAVIH VOCNIH VRSTA 2011..pdf

Ishrana biljaka
http://www.fitofarmacija.rs/Portals/27/Publikacije/Katalog ishrane biljaka 2011.zip

I konacno sve pohvale za novi Web dizajn stranice Galenike

http://www.fitofarmacija.rs

:D

Надморска висина мог воћњака је негдје око 220-230м.

Како год, ове године нећу кречити "прољећну кречидбу" :haha:

имам још да орежем неких 60 шљива већих мало. Остале су ошишане још прије нове године :cao:

па идем на заштиту.

:cool: :cool: :cool: нам треба!

radan je napisao(la):
Malo ja da kazem neku , mozda nekom znaci , ali ..... :sta: :sta:

Ja "bacih" prvo cist "bakar",a to je glavno ,ulje k'o ulje, oko 25-30 .janura , a sada,idem sa "belim" uljem + bokar = "plavo ulje" , isti q..ac.. malo jeftinije , isti efekat...ako gresim molim objasnjenje...

I normalno.. krecenje..koliko ga "dohvatis rukuom" , ,specijalno na razvodnim granama....sa malo sumpora..jbg...ucio ja hemiju , Znaci 2Xbakar i jednom ulje pre aktivacije biljke...ma ne "mrda " ni jedan insekt,ni gljivica

S postovanjem Vas Misa
Post je spojen: [time]уторак, 08. март 2011. 08:03:41 CST[/time]

имам још да орежем неких 60 шљива већих мало. Остале су ошишане још прије нове године :cao:

па идем на заштиту.

Cekaj, polako,neces valja da "podsisusej" 60 sljiva,daj,slobodno orezi, ne "strckaj"...radikalno rezi..prati uzgojni oblik.. i kreci..slobodno.. i "bakar" pre rezidbe,+belo ulje+bakar posle rezidbe... slobodno neces izgubiti...batali "meku" rezidbu...svi od nje beze...samo "ostro"+djubrenje...prehrana...timing oko prskanja... uspeh 100%

racic je napisao(la):
Надморска висина мог воћњака је негдје око 220-230м.

па идем на заштиту.

U moja greska u koracima, ja nisma ni gledao ko je postovao mislio sam da je caln radan

:ppozdrav:
Post je spojen: [time]уторак, 08. март 2011. 10:43:43 CST[/time]
Cekaj, polako,neces valja da "podsisusej" 60 sljiva,daj,slobodno orezi, ne "strckaj"...radikalno rezi..prati uzgojni oblik.. i kreci..slobodno.. i "bakar" pre rezidbe,+belo ulje+bakar posle rezidbe... slobodno neces izgubiti...batali "meku" rezidbu...svi od nje beze...samo "ostro"+djubrenje...prehrana...timing oko prskanja... uspeh 100%

Izvini moram da kazem u vezi prskanja, zasto da ide bakrom, pre rezidbe pa kada oreze opet sa bakrom, ko to jos radi, znas koji je to posao, trositi preparat hemiju na grane koje ces sledeci dan da oseces, pa ponovo opet da radis istu stvar dupli tosak u tako kratokom periodu nema nikakakv efekat prskati bakar dva puta....

Bakar ide u jesen plavo prskanje posle opadanja lista, drugo sada u martu sa mineralnim uljima-galmin,ogriol,belol, belo ulje i dr....
Znaci u fazi mirovanja u vocu se koristi maksimalno 2 puta...

Sto se tice kreca+sumpor+so, najbolja kombinacija za jesen posle plavog prskanja...

Sto se tice rezidbe slazem se treba pratiti uzgojni oblik, ali i samu kondiciju vocke, i po tome odrediti jacinu rezidbe...

Citat: dfiskal danas u 14:50

Немам ја проблем око орезивања. Ми причамо о кречењу ваљда. Ја сам само испричао свој случаај онако чисто због људи који хоће да крече и у јесен и у прољеће. Иначе режем ја то добро и ђубрим, воћњак супер рађа. :ppozdrav: :ppozdrav:
Post je spojen: [time]1299613111[/time]

Nazad
Vrh