Zimsko Prskanje

sladjans je napisao(la):
Kod mene je u pitanju kajsija,stara desetak godina,redovno orezivana prskana i djubrena.Svake godine ocistim smolu spaklom ili nozem,pa onda zicanom cetkom pre samog zimskog prskanja,ali opet se smola pojavljuje.Uzgred,da ne zaboravim,na jednoj debljoj grani se pojavili nekakvi beli izrastaji,koji lice na male pecurke? :bravo:Sta raditi,ocigledno da je vocka bolesna,da li je resenje izvaditi je i eleminisati je iz vocnjaka? :bravo:

To mi sve lici na Apopleksiju kajsije, izumiranje... do danas nije utvrdjen uzrocnik ove bolesti, predpostavlja se da su u pitanju razni paraziti, virusi,mikroplazme ali od ovoga jos nista 100% niko nije utvrdio da je uzrocnik ovog obolenja....

Ta grana na kojoj imas te bele pecurke je znak da je grana napola osusena i slaba...nju trebas obavezno odseci do osnove i voskom zastiti rez....ako je celo stablo ovako zarazeno ono se cupa i spaljuje...

neznam u kakvoj je kondiciji ta kajsija u vegetaciji, kakav joj je list da nema uvelog lista, koje se susi i opada, da li neke grane ostaju bez lista:haha:

A ako si je do sada propisno stitio i prskao i djubrio, nema sta vise tu, najverovatnije je dosao kraj vocki 10 godina je dovoljno jer one znaju da se suse i u petoj godini...

Kod kajsije dve glavne bolesti su monilija i apopleksija...

@voćar
tako je pogrešno sam se odrazio :) a jel sam u pravu da u ovim hemikalijama za ovo sad prskanje ima fungicida?

Cuprozin je bakarni preparat i on ima odgovarajuće fungicidno dejstvo.
Cipkord je insekticid, aktivna materija deltametrin.
Galmin je insekticidno-akaricidni preparat.

Dobro je bio sam blizu :D

Ko ne zna kao ja što nisam pa iskopah na google, akaricidi služe protiv grinja i krpelja, ne znam dal Garetu malo da isprskam oko kuće :D

Pozdrav svima,dali neko moze da mi kaze da li je dovoljno za zimsko prskanje 300l na 150 stabala sljive starih 20 godina

Mislim da ti je to taman, za prskanje traktorskom ko ova na mojoj slici i u uređenom voćnjaku.

Pa da traktorskom i mislim da prscem,hvala ti na odgovoru,pozdrav

Cene u BGD

Cuprozin 35WP 100gr 330 din
Galmin 1lit 490 din
Cipkord 20 EC 50ml 275 din.

Povoljno, skupo?

Kosmajac je napisao(la):
Cene u BGD

Cuprozin 35WP 100gr 330 din
Galmin 1lit 490 din
Cipkord 20 EC 50ml 275 din.

Povoljno, skupo?

Kolega da nisi malo poglesio kod Cuprozina? 100g-330din :nono: znaci kilogram je 3300dinara ne da je skupo nego papreno...da to nije pakovanje od 250g?

Ja sam Cuprozin platio 1kg-990dinara
galim 1l- 500din i
cipkord 100ml-480dinara

Tako da su cene tu negjde, skupo je sigurno ove godine hemija je skuplja nego lane...samo vidi za ovaj Cuprozin sta si napisao ispravi to

Zeznuo sam se. Jeste 250g. Ta kesica je 330 din.

U apoteci su mi rekli da može sve da se sve može medjusobno mešati.
Jel mislite da je to OK?

Naravno malo procitaj temu iz pocetka, Galmin+cuprozin+cipkord :D

Redosled mesanja, prvo u rezervoar prskalice sipas vec razblazen vodom u nekoj manjoj posudi cuprozin, zatim sipati galmin i na kraju cipkord.

Dragojlo je napisao(la):
Dakle galmin 1l obicno se prska od 2-3%, ako se ide 2% znaci od 1l galmina dobijamo 50l smese vode i ulja... ma 1l galmina ide 5 delova cuprozina po 35g i 5 delova cipkordad po 3ml, Sto dodje:
500din+ (5x35din)+(5x4.8din)=500+175+24=699dinara

Na stranu cena, doza je znači:
za 100 litara treba 2l galmina, 350 gr cuprozina, 30 ml cipkorda
za 50 litara treba 1l galmina, 175gr cuprozina i 15ml cipkorda?

Ništa ništa istripovao sam, misliš da stavljam 2% galmina u smešu, ja sam mislio da se galmin u apotekama prodaje kao 2%, slično kao hidrogen, imaš jači i slabiji :D
Da opalim ja 3% galmin, kako proceniti dal treba jače i u kojim granicama se ide, od 2 do 3% jel?

Da tako od 2-3% za zimsko prskanje, ako je kruska u pitanju kod nje treba ici jacom dozom od 3% zbog kruskine buve...kod sljive ja idem 2.5%, jabuka i kuska 3% da se osiguram od bande stetocina

ljudi jel prsko ko ista? ja se nadam da ce biti lepse vreme,nznm kako je kod vas al kod mene max 4 stepena.nece biti kasno ako za 10 dana isprskam? ::spreman na sve:: ::vadjenje_repe::

Nazad
Vrh