Zimsko Prskanje

Pozdrav narode :)koliko sam shvatio njega ide 3 cl u pumpu od 10 l vode? Znači da li je moguće sa 30 l ručnom pumpom poprskati kvalitetno ovaj broj prisada..
Младе су воћке и можеш то завршити са 1л плавог уља ал' додај 3 мл. ципкорда на прскалицу. Не заборави маску и осталу опрему јер се отров апликује и кроз кожу па није препоручљиво следећа три дана дирати греане без рукавица.

@oktopod
Druze u pravu si bio za plavo ulje bolje je od crvenog. Danas sam se konsultovao sa jednim inzenjerom vocarstva i on mi preporucuje plavo ulje. Danas sam kupio sutra krecem u prskanje ovih mladih sadnica plavim uljem . :ppozdrav:

Aman ljudi, na plavom ulju piše akaricid, insekticid, fungicid u obliku ulja, tako nešto, što da stavlja insekticid ako je već sadržan u ulju...

Sme li malo jaca koncentracija recimo oko 3% ako nisu jos krenuli pupoljci?
Ako krecu dali je bolje smanjiti na 2% koncentraciju plavog ulja? Ostalo mi 4-5 litara od pre par dana dali da i to iskoristim u narednom periodu posto imam jos da zasticujem ili da ne mesam sa novim? Moze li to da se iskoristi za nedelju dve?

Poslednja izmena:
Ako nije istekao rok, može da se koristi i meša. Što se koncentracije tiče, ne bih ti preporučio ni slabiju ako su pupoljci u fazi belih kokica odnosno balona.

Ma nisu jos krenuli tj nisu u toj fazi nisu se ni razmakle ljuspice. Necu prskati ako dodje u fazu belih balaona ili misijih usiju. Koliko sam ja video kod nas samo je leska nabubrila zasad, sve jos "krmelja":osmeh:. Ostalo mi samesano ulje sa vodom jedno 4-5l od srede pa smem li to da pomesam iduce sedmice cu prskati jos nesto sa uljem pa i to da iskoristim, na to sam mislio? Nece mu nista toliko faliti da stoji razredjeno 7-10dana?

Plavo ili Crveno ulje je kombinacija bakar-sulfata i rafinisanog mineralnog parafinskog ulja.E sad,za bakar se zna njegovo preventivno fungicidno dejstvo,a druga komponenta jeste insekto-akaricid,ali tako sto nanesena detaljno na stablo prekriva jajasca raznih vasi,stetnih pauka,kruskine buve itd. i na taj nacin ih gusi i ne dozvoljava razvoj larvi.A ako se stvore povoljni vremenski uslovi za razvoj stetocine a mi tek treba da krecemo sa zastitom,postoji mogucnost da se neka gamad vec pili ili to jeste i onda dobro dodje pravi insekticid (cipermetrin) da dodatno odradi posao kod insekata.Inace navedena ulja su iskljucivo kontaktna sredstva,sto znaci da kupanje stabala mora da bude valjano,u protivnom neuprskani deo grane npr. moze da krije leglo stetocina i da prosto bukne cim joj se stvore povoljni uslovi za razvoj odredjene vrste.Znaci,cipkord ne moze da skodi pogotovu u ovakvim "blagim" vremenskim uslovima.
@Tintoreti
Neiskoriscenu"corbu" slobodno dopravi i samo pici,nije ovo vreme kada se valja razbacivati.

Da li će taj insekticid štetiti pčelama ako procvetaju posle 10ak dana od prskanja?

U principu,zastitari preporucuju insekticide u pocetnoj fazi belih balona i naravno u fazi precvetavanja.Racuna se da ce tada naneti najmanje stete korisnim insektima-oprasivacima.E sad,kada kazu da se moze ici insekticidom u fazi belih balona,a karenca istih je obicno najmanje 14 dana,postoji sigurno bojazan kako ce kroz nedelju dana ili vise delovati na pcelu recimo.Ja generalno na to gledam kao na nuzno zlo,ali opet koristiti sto manje pesticide i u pravom vremenu.A opet,koliko da je covek pazljiv,mozda komsija koristi insekticid kad mu nije vreme a znamo koliko otprilike radijus kretanja ima pcela,tako da...I jos ako se uzme u obzir da vecina nas ima amaterske vocnjake gde je zastupljeno vise vocnih vrsta sa razlicitim vremenskim intervalom cvetanja,onda upotreba problematicnih hemikalija je jos kompleksnija.

E da se i ja dograbim tehnolosih dostignuca nakon vikenda koji je za nama.
Otisao ja juce na plac,vreme bilo djidju-midju,malo kisica,vise sunce,pa reko ajde da jucerasnje popodne iskoristim da postavim mrezicu i prekratim tek posadjen sljivik,a ako Bog da ujutru poprskam plavim uljem staro voce.Kad nocas-kisa.Ustanem u 6h,mokro sve...aj ti balansero makaze u ruke pa orezuj dok malo ne prosusi sunce koje se pomalja kroz oblake.Sve je to bilo lepo i ok,do 9:30 kad su se grane malo prosusile i prosto vapile za plavim uljem dok je sunce sijalo kao da je maj mesec.Prva ledjna,druga,treca...Kada sam spremao cetvrtu ledjnu prskalicu naoblacilo se i poce da pada kisa,taman takve jacine i toliko dugo da zasere sve sto sam uradio za predhodno vreme.Sidjem ispod kuce,prospem punu psrkalicu smese ,operem je i vratim u vajat.Sednem za astal,i do sad sam pio rakiju.Svasta bih napisao,ali ce me obrisati.Za one koji su odrasli na stripovima sledeci pojmovi ce biti dovoljno jasni(kako se osecam) #@^$#&%$#*$*grrrrrr$%%$!
Vikend-vocarstvo...glupost.::jako_besan::

Креозан је био закон за зимско прскање ,ова садашња уља су шећерлемице.

Ne daj se Balansero, ja bukvalno SVAKI tretman kad odradim, posle sat dva padne kiša, eto koliki sam maler :haha: Srećom me za ovo prskanje zaobišla, pala je tek sutradan uveče...

Treba mnogo parametara da se pogodi da bi za vikend oprskao a da ne pada kisa , jos uz to da bude temperatura dobra i da nije krenula vegetacija, ali netreba ocajavati, docice i to na red. Ja sam se bio uplasio kako pricaju da je krenula vegetacija pa sam pozurio sa prskanjem u proslu sredu, na svu srecu uspesno ali sam ostavio i nesto posle ovog kisnog perioda jer kretanje vegetacije nisam primetio.

Hvala vam na moralnoj podrsci :osmeh:

Najozbiljnija prskanja "padaju" u nestabilnom vremenskom periodu.Sto kaze Tintoreti,dok se poklopi gomila parametara i cvet ce precvetati.I prosle godine isto.E za cvetanje cu uzeti nekoliko dana slobodno da spojim sa vikendom,puni cvet-precvetavanje,a pre toga cu otici za vikend kad ukokichi.Pa taman padala 5 dana za redom,sesti ce morati da stane.Ma i bolovanje ima da otvorim,al nece me vise zezati.

@balansero ne predaj se :ppozdrav:

Ja sam juce prskao plavim uljem koncentracija 3%, prvo sam krenuo od mladih tek posadjenih vocki zavrsio njih, presao na starije,oprskao sljive, stigao do kajsije reko haj da napravim pauzu odem rucam popijem kafu,pivo vratim se da oprskam kajsije taman zavrsavam zadnju kajsiju i pocinje kisa ::jako_besan::

Okrenem telefonom apoteku u kojoj sam kupio plavo ulje pitam da li valja sto je tako brzo pala kisa nakon prskanja, kazu da kisa nije uticala na efekat prskanja, sto bas i ne verujem.

@balansero ja sam, koliko shvatam, vikend poljoprivrednik ako i ti. Pa iz razloga nestabilnog vremena nisam smeo ovog vikenda da prskam, a i vegetacija u ovom ne oprskanom voćnjaku je usporila. Tako da ću verovatno sledeći vikend, ako opet dozvoli vreme da prskam, ili da uzmem slobodne dane sledeće sedmice.
U drugom voćnjaku će tada biti vreme za drugo prskanje.

Nazad
Vrh