Zimsko Prskanje

Misim nemoj se ljutis al tako je, sve je tako. :ppozdrav:
Post je spojen: [time]понедељак, 14. март 2011. 05:01:37 CDT[/time]

Odlazem zimsko posle potopa...a dotel opet kresem cacanke, i odoh odmah evo zovu me mobilan vec...

:ppozdrav: :ppozdrav: :ppozdrav:

pele je napisao(la):
Juce sam poceo da prskam kajsik,blato,haos.Poprskao samo 150 komada,nemoze se hodati.Danas pauza pa sutra ponovo.Crvenim uljem 3%.Ono je odlicno i zbog toga sto ga kisa tesko spira sa drveta,bukvalno kao pravo ulje.Neznam koliko je dobro rastegnuti pskanje na nekoliko dana,pogotovo zbog insekata,taman jedno zavrsis i posle par dana sa onog sto nisi oprskao predje na oprskano.Najbolje sve u jednom danu,naravno ko ima atomizer i traktor.

Aloooo! "Hemicari",kako ide preventivna zastita..
Evo jedno ,jednostavno pitanja, za "pekara,lekara apotekatara " ,Dragojla...Sta se dobija kada se "belom" ulju doda bakar...kako se to zove ? ...Svi znamo cemu sluzi "ulje" pa makar ono bilo i "crveno 3% - od Pele-a ".Namerno ne pominjem nazive proizvoda i proizvodjace...Meni kao "laiku",slucajno se deselo,da sam pomesao "belo" ulje i bakar,(pade mi jedna vrecica od 250 gr.bakra-ne pominjem naziv i proizvodjaca), i jbg, ja dobih "plavo"...i normalno ja ga "bacih" na vocke...Ovo sve pisem,zbog gore,navedonog citata,mogao je covek da "pogresi" sa odredjenom kolicinom bakra u crvenom ulju , i da ustedi jedno priskanje...molim za vase misljenjje o ovom "slucaju" i o eventulnim ne zeljenim hemijskim reakcijam...o efeku na biljku,predpostavljam, znamo sta "radi" ulje , a sta bakar..

S pstovanjem Vas Misa

Kolega dfiskal, jel mislis na ovo belo ulje od herbosa
fgs.axd

KONTAKTNI INSEKTICID I AKARICID
Aktivna tvar: rafinirano mineralno ulje ......................80 %

Ovako, Belo ulje, Galmin, Ogriol, Belol idr... sve su to rafinisana parafinska mineralna ulja tj. insekticidi i akaracidi i svima njima treba dodati fungicid na bazi bakra-bakar oksihlorid (Funguran,Cuprozin,Cuprablau,Bakarni oksihlorid...) i eto dobiete Insekticid-akaricid-fungicid koji tare sve sto se nadje na stablu od stetocina i gljivica...

belo ulje+bakar= plavo ulje za zimsko prskanje plavkaste boje (jer je belo ulje belo a bakar plav-golubije plavo) :D

dfisikal

Ja kao inzenjer za zastitu bilja, savetujem ti da koristis Crveno ili Plavo ulje, da se ne zezas sa galminom, belim uljem ili bilo kojim drugim sto moras da mesas sa bakrom. I to iz prostog razloga, TI NIKAD NE MOZES DA NAPRAVIS ODGOVARAJUCI pH RASTVORA KAO STO SU ONI TO URADILI LABORATORIJSKI, NITI DA SJEDINIS TE DVE MATERIJE. I jos nesto veoma vazno sto se tice zimskog prskanja sa Crvenim ili Plavim uljem, NEMA POTREBE ZA DODAVANJEM NI CIPKORDA A JOS MANJE BAKRA U NJIH. Uz koncentraciju od 3 L Crvenog ili Plavog ulja na 100 litara vode resavas svaki problem stetocina bilo kojih vrsta kao i bakterioza, dok je za mikoze neka druga prica. Pozdrav svima :cao:

Topas je napisao(la):

TI NIKAD NE MOZES DA NAPRAVIS ODGOVARAJUCI pH RASTVORA KAO STO SU ONI TO URADILI LABORATORIJSKI, NITI DA SJEDINIS TE DVE MATERIJE. I jos nesto veoma vazno sto se tice zimskog prskanja sa Crvenim ili Plavim uljem, NEMA POTREBE ZA DODAVANJEM NI CIPKORDA A JOS MANJE BAKRA U NJIH.

samo da podebljam.
vredi

Hvala svima,na savetu i :ppozdrav:
Mada, nije mi jasno do kraja sta sam "izgubio" sto sam "ulje" stavio po uputstvu,bakar po uputstvu i sve to pomose sa zajednickom kolicinom vode.Ajde ing.Topas objasni meni,tvom kolegi po zvanju,ali iz druge oblasti..Pa valjda nije kardinalno promasena Ph vrednost...ili porizvodjac Plavog ulja stavlja neki drugi odnos ili...ali opet to mora da pise na specifikaciji proizvoda u smislu "mineralnog ulja toliko % , bakra toliko % i ostalo % . tako da interesuje me ovaj slucaj cisto ustede radi... itd

Misa

Ti nisi pogresio nista, ali ti je sigurnije da koristis vec gotova ulja koja su izmesana laboratorijski, oni ljudi znaju sta dobijaju i sta prvo dodaju u vodu i kako mesaju, da nije kako treba ne bi dobili dozvolu od ministarstva za promet preparata. A sto se uputstva od preparata tice, na njemu pise koliko ima bakra i mineralnog ulja i koja je tehnicka cistoca, i njihova pH je neutralna 7, to da se razumemo. A sto se cene tice evo i toga:
kombinacija Cuprozin (0,35%) + Galmin i to (2%) a ne 3 kao sto je u preporuci i + Cipkord (0,05%) kosta oko 1600 din.,dok Crveno ulje u konc. od 2% kosta oko 1200 din. , Plavo ulje takodje, a dok Vektafid R hemijske kuce Magan iz Izraela u konc. od 2% kosta oko 1000 din. Sve navedene konc. su na 100 litara vode. Cene zavise od polj. apoteka. Nadam se da sam ti pojasnio neke stvari sada. A sto se cene tice sam vidi sta ti se vise isplati. Pozdrav :cao:

Topas je napisao(la):
Ti nisi pogresio nista, ali ti je sigurnije da koristis vec gotova ulja koja su izmesana laboratorijski, oni ljudi znaju sta dobijaju i sta prvo dodaju u vodu i kako mesaju, da nije kako treba ne bi dobili dozvolu od ministarstva za promet preparata. A sto se uputstva od preparata tice, na njemu pise koliko ima bakra i mineralnog ulja i koja je tehnicka cistoca, i njihova pH je neutralna 7, to da se razumemo. A sto se cene tice evo i toga:
kombinacija Cuprozin (0,35%) + Galmin i to (2%) a ne 3 kao sto je u preporuci i + Cipkord (0,05%) kosta oko 1600 din.,dok Crveno ulje u konc. od 2% kosta oko 1200 din. , Plavo ulje takodje, a dok Vektafid R hemijske kuce Magan iz Izraela u konc. od 2% kosta oko 1000 din. Sve navedene konc. su na 100 litara vode. Cene zavise od polj. apoteka. Nadam se da sam ti pojasnio neke stvari sada. A sto se cene tice sam vidi sta ti se vise isplati. Pozdrav :cao:

Izgleda da oni besplatno mešaju i usput nam poklanjaju :zli:. Ako računaš, računaj tačno. Matematika nije politika.

Plavo ulje Bakar-oksihlorid (100 g/l ) + mineralno ulje (700 g/l ) 2-3%

Galmin 860g/l mineralno ulje 3-4%
Cuprozin 35 WP Bakar iz bakar-oksihlorida (350 g/kg preparata) 0.35%
Bakarni oksihlorid-50 50% bakra iz bakar-oksihlorida 0.75%

Gledam sada vremensku prognozu ::lose::, lepo do srede pa onda kiša, koliko treba da prođe vremena od kada se poprska do prvih kapi kiše da bi prskanje uspelo, prskam sa kuprozinom i galminom, u pitanju je šljiva.... ::namigivanje::

Pa kad mesaju za nista ja ne znam zasto bi se ti mucio sa mesanjem raznih preparata i trosenjem vecih para bez potrebe. Ja cu i dalje nastaviti da koristim Crveno ulje i u narednim godinama ne nameravam da ga menjam. A kazi mi gde sam to ja pogresio u matematici? Uz dodatak Cipkorda, 2% Galmina zavrsava posao.

Post je spojen: [time]1300138275[/time]

nema na cemu, i drugi put

Topas je napisao(la):

Prvo sadrzaj i ulja i bakra plavo ulje a i crveno nemaju ni blizu kao galmin+bakarni oksihlorid ili cuprozin...mislim da smo to u ovoj temi sto puta vec pisali....

Cipkord ne ide 0.05% nego 0.03%

Kad smo kod cena vec je sve izracunato, i cena dodje na isto, sto znaci ko je onda lud kao sto kolega rece onda oni nama za dz mesaju i daju isto sve u jednom jest ali malo morgen...manje koncentracije aktivnih materija...

A sto se tice ph vrednosti to manje vise bitno, nigdje na deklaraciji plavog ulja en pise ph vrednost...i da je ph neutralno, postavlja se pitanje kakav je ph vode za smesu u odnosu na pesticid...i onda se dodje na isto...

Za mene je proverena kombinacija Galmin+cuprozin+cipkord i dalje na snazi, crveno ulje sam davno koristio i vise ne, a plavo sam uzeo ove godine za probu pa cu da vidim rezultate kako ce da odradi...

:ppozdrav:

@Dragojlo ::svaka cast:: tvoj sam istomišljenik, ali u šljivi izbacujem cipkord ::namigivanje::, inače evo današnjih cena Galmin 1 l pakovanje 399 RSD, Cuprozin 1 kg 811 RSD... :D

Dragojlo i ja bih cekao vikend za prskanje zbog ovih kisa.Sta mislis da nebude kasno?Trecinu sam poprskao pre neki dan,bilo blato pa prekinuo!

meeker je napisao(la):
Izgleda da oni besplatno mešaju i usput nam poklanjaju :zli:. Ako računaš, računaj tačno. Matematika nije politika.

Plavo ulje Bakar-oksihlorid (100 g/l ) + mineralno ulje (700 g/l ) 2-3%

Galmin 860g/l mineralno ulje 3-4%
Cuprozin 35 WP Bakar iz bakar-oksihlorida (350 g/kg preparata) 0.35%
Bakarni oksihlorid-50 50% bakra iz bakar-oksihlorida 0.75%

Zbog podsecnja, ljudi koji su se kasnije uljucili u razgovor o prici,koja se zove "belo ulje +bakar = plavo ulju ", Da ili Ne

Eee, tako se objasnjava ljudima koji nisu iz struke (hemicari),ali,naravno, samo mala zamerka,sto se tice ove tabele, je:po standardu o usavrsavanju i obuci,ne navodi se ime proozvodjaca,naziv proizvoda i naravno cena.. znaci prva kolona je suvisna...( u kojoj pise Plavao Ulje ,Galmin, itd....),ostalo je jasno...Znaci ja nisam pogresio kada sam "pogresio" mesanjem belog ulja i bakra...dobio sam isto, samo malo jeftinije...Sto se sigurnosti tice, PH vrednost itd. to je malo diskutabilno...nemam sertifikat za vodu koju pijem i njenu Ph vrednost...tako da i da imam originalni proizvod ne znam sta bih dobio sto se tice tacne PH vrednosti preparata za preventivnu sastitu i naravno :ppozdrav: :ppozdrav:

Misa

]Da li neko zna koliko je danas potrebno vremena sljivama da dođu do faze misjih usiju, jer tek za deset dana mogu da idem da prskam iste. Kako vidim misljenja su podeljena da li prskati Plavim uljem ili kombinacijum Galmin+Prepart na bazi bakra, uz dodavanje u oba slucaja Cipkorda, a ja cu prskati i jednim i drugim jer imama obe kombinacije, pa cemo naknadno zajedno izneti iskustva da nebi dogodine raspravljali o istom. NAPOMENA bez obzira na sve kritike nekih forumasa, forum je vrlo poucan i podrska svim aktivnim clanovima.

@Dragojlo

Glupo je uopste diskutovati da li ima aktivnih materije u onom sadrzaju u kojem su navedene na ambalazi i uputstvu, jer ako hoces tako onda ne znas ni da li ima mineralnog ulja u Galminu koliko su naveli kao i bakra u Cuprozinu i cipermetrina u Cipkordu,zato o tome necu ni da diskutujem uopste. Cinjenica je jedno, ovo prskanje je najvaznije prskanje,tako da prskati bilo kojom kombinacijom od navedenih u prethodnim postovima je dobro i nema greske.Samo da se gleda ekonomska racunica naravno.Pozdrav

Nazad
Vrh