Zimsko oranje 2009

@zrine892
Padao je sneg i kod nas samo sto je ovo orano pre snega i to su slike sa razlicitih njiva.
Nema sta, zekan i leopard odlicna kombinacija... :D
:ppozdrav:

Meni su uvijek govorili da se snijeg ne smije zaoravati, da cu upropastiti njivu, ovo, ono...

Jos je gore orati po blatu... Radio sam i jedno i drugo, a ovo sto je blato orano (al doslovce blato) kukuruzi na toj njivi nikada nisu bolji bili, i njive se i dalje uredno radi, nit je teze nit lakse.

Snijeg sam zaoravao, ali ne bas ovoliko visok. Do 10cm najvise i nista s tom njivom nije bilo, ali opet slusam upozorenja da se snijeg ne smije zaoravati, da to ne valja. kad pitam zasto, nitko ne zna tocan odgovor.

U svakom slucaju, gledam da napravim sav posao prije zime, kako i jesam i strojevi pod supom odmaraju i cekaju proljece.

Problem sa zaoravanjem debljeg snega je što tu zemlja bude prezasićena vlagom i onda prilikom pripreme traktor jednostavno tone. To sam iskusio lično.
Prošle godine sam zaoravao sneg debljine par santimetara, na ugaru. Ove godine tamo posejao kukuruz 5.aprila i rod je bio odličan.

Kod nas opet važi mišljenje da sa zaoravanjem snega unosi azot i više vlage u zemljište. :ppozdrav:

branko je napisao(la):
Problem sa zaoravanjem debljeg snega je što tu zemlja bude prezasićena vlagom
a da nisi zaorao taj sneg, gde bi otisla voda posle otapanja snega?
dali se sneg otopi u zemlji ili na zemlji, po mom misljenju je svejedno. kolicina padavina je ista.
rashladjivanje zemljista snegom je ista stvar. recimo sad zaores sneg temperature -2 a zemlja nije smrznuta i ima recimo +2 stepena taj sneg ce se odnah otopiti u zemlji

case ih je napisao(la):
branko je napisao(la):
Problem sa zaoravanjem debljeg snega je što tu zemlja bude prezasićena vlagom
a da nisi zaorao taj sneg, gde bi otisla voda posle otapanja snega?
dali se sneg otopi u zemlji ili na zemlji, po mom misljenju je svejedno. kolicina padavina je ista.
rashladjivanje zemljista snegom je ista stvar. recimo sad zaores sneg temperature -2 a zemlja nije smrznuta i ima recimo +2 stepena taj sneg ce se odnah otopiti u zemlji

1.Treba da uzmeš u obzir da voda uvek isparava a vetar to još ubrzava.
2.Možda nisam bio dovoljno jasan. Znači preko tog silnog snega došla je zemlja. Kada se sneg istopio, ostalo je mnogo "vazdušnog prostora" ispod zemlje koja je pokrila taj sneg. Zbog toga, kada se sprema traktor mnogo lakše i dublje upada u zemlju.

kod mene isto kazu da je snjeg korisno zaorati navodno se unosi azot u zemljiste

to sa snegom prvi put cujem... :O kod mene traktor je zavejan, 3 dana stoji, a nije malo mi ostalao (oko 100 kj za repu) sutra cu ga slikati zavejanog... :haha:

danas uzorao 6kj zimskog oranja, zimsko da zimskije nemoze da bude :haha: :haha:
zaboravio da ponesem aparat pa nema slika
lepo se oralo!

mucobieno je napisao(la):
jel puno proklizavalo?
Bez blodade nesto malo, a sa blokadom nista.
Inace orao sam repiste gde je repa vadjena po blatu. Holmer nije mogao krug da okrene pa je pun setao po njivi i ugazio u p.... :udri:

meni nije stigao vestak pa nisam skoro nista poorao al mene deda ucio da ne zaoravam sneg da nebi bilo gletavo pa sad se pitam el to tacno el on covek nije imao masine sa cim da sredi posle zemlju kako se posle vrsi zavrsna obrada ako zaores sneg?

Ja znam da ću ići da orem čim traktor bude sastavljen i bude se moglo orati pa makar i po snegu! Bolje da zaorem sneg nego da na proleće budu džombe pa da nevredi ni sejati! Ko ima ritske crnice taj zna o čemu pričam!

Evo malo zimskih radosti danas.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=C5eUboHAOxE[/youtube]
islo je fino!

Nazad
Vrh