Zetor

U seriji 4911 i noviji to kvačilo je standardna oprema, a to grejanje kod zetora kao što kažeš "primitivno" ali razvaljuje!

ajd da vas jos malo davim , kada se prebacuje polozaj rucke upravljanja kardanom ova sa 4 polozaja jel za nju vazi pritiskanje glavnog kvacila da bi se stavila u odredjeni polozaj ?
i jos gubi li se u kom polozaju ove ruckice okretanje hidraulicne pumpe kada se pritisne glavno ili kardansko kvacilo ?

evo procitao sam ovaj manual i ne cini mi se losim karakteristikama , posebno mi se svidja raspored brzina tako da skoro mu sporohodne i ne trebaju , samo cini mi se da je mozda malo preveliki raspon izmedju 4 i 5 brze
kako ste zadovoljni prenosom mjenjaca

i koliko kostaju okvirno cijene dijelova jer cini mi se da mu ne bi skodilo jedno osvjezenje tipa karike, klipovi, ventili vodjice i dizne

Ja prebacujem u sva 4 položaja sa ručice kardana s ručnim kvačilom i ne stišćem glavno kvačilo.

Okretanje hidraulične se ne gubi sa glavnim kvačilom kad šaltaš brzine, hidraulike jedino nemaš kad je kardan u krajnjem gornjem položaju kada ide preko mjenjača.

Jest malo veći raspon između 4 i 5, 5-a je ionako samo za transport po cesti. Ja ge ne šaltam nikad u spore jer nemam potrebe, orem 2-om (može i 3-om ali malo mu je previše), po ravnome i u lakšoj zemlji ide 3-om, s IMT 755-20, tanjiram 3-om s potpuno ukošenim tanjirima (leskovac 20), kosim 3 -om (PZ CM 165) ako je trava normalna, gdje je gušća ili izleglo smanjim brzinu niže.

Za dijelove ti ne mogu točno reći. Ja sam za 8 godina promjenio: komplet kočnice 160 KM (cijevi, pakne, vanjski kočioni cilindri, unutrašnji, semerinzi), jedna krajnica 30 KM. Čuo sam od čovjeka koji isto ima Zetor 4718 da su oni polu generalku uradili za 500 KM (klipovi s karikama, stubline-vodjice, štelovanje boš pumpe i dizni), ali su oni to radili prije 5 godina.

Pazi, ako nemaš kvačilo kardana ručno, a kako si pisao shvatio sam da nemaš(oko 20-25eura, i rastavljanje traktora na pola i da se ugraditi) onda kod ukopčavanja kardana koristiš nožno kvačilo, a ono ako je pravilno naštelovano onda prilikom pritiska na pedalu prvo razdvaja lamelu vožnje pa tek kad stisneš dublje pedalu, onda razdvaja kardan! Evo šaljem ti na Email neki cenovnik za zetora i ursusa koji sam iskopao na netu pa pogledaj cene! Jako puno delova paše od ursusa 355 a ursusovi delovi su i do 50-60% jeftiniji!

Da ovo je istina što kaže mityoo da paše većina djelova sa ursusa c-355. Ursusovi djelovi su mnogo jeftiniji ali normalno je da je kavliteta nešto lošija. Ja sam za svoj još gledo AC pumpu pošto u mene nema gore onog šarafa da se može rukom odvrniti, kada hoćeš napumpati moram kliještima odvrniti i pumpati.Kod mene ovdje u Žepču našo sam samo Bosch orginalnu i ona košta 100 KM, nisam više nigdje ni tražio jer nema ni potrebe jer ova radi dobro, samo što nema toga šarafa.

pa meni se daleko vise svidja sistem ukljucivanja kardana kao sto je u bosonoga opisao , vise mi se svidja to nego ovaj sistem sto mitjo predlaze klasicno dvostepeno kvacilo

znaci hidraulicni sistem totalno ne radi kada je rucka u polozaju preko tockova odnosno mjenjaca ?
a cuj cemu bi tu i bio potreban

ovo za 355 nisam znao ali onako laicki od oka djeluju mi bratski

Da , hidraulika ne radi kad kardan ide preko točkova. Na slici imaš položaje kad radi hidraulična pupma. U donja dva položaja; ono zvjezdasto prestavlja kardan, a ona elipsa s dvije zevjezdice pupmu. U mene je sad trenutno kako se vidi sa slike u položaju gdje radi sama pumpa bez kardana.
vnnvkl.jpg

Evo još malo slika moga traktora.

14msumd.jpg

2ivjqt3.jpg

mjc0gz.jpg

viir10.jpg

savoris je napisao(la):
pa meni se daleko vise svidja sistem ukljucivanja kardana kao sto je u bosonoga opisao , vise mi se svidja to nego ovaj sistem sto mitjo predlaze klasicno dvostepeno kvacilo

znaci hidraulicni sistem totalno ne radi kada je rucka u polozaju preko tockova odnosno mjenjaca ?
a cuj cemu bi tu i bio potreban

ovo za 355 nisam znao ali onako laicki od oka djeluju mi bratski
Savo i meni se taj tip više svidja, mnogo je praktičniji, i taj i koristim, ali onda traži traktor koji to ima, ili ako nema moraš sam ugraditi..... Ručno kvačilo kardana imaju serije 49xx i mlađe, a da 4718 ima taj sistem to sad prvi put vidim....

ma nije bitno ima li ili ne , bitno je da se moze dograditi ::namigivanje::
brusilica i aparat za varenje su uvijek spremni kod mene :D

Evo šta ti treba:

112d5zt.jpg

Ovo sa ove slike na tom traktoru nema ugrađeno...Jedan deo delova se kupi, a drugi deo ti znaš i sam napraviti!

e hvala mityo
nego skoro da ispadam i dosadan ali imam jos jedno pitanje vezaneo za kardan
kad aje rucica u polozaju kardan+pumpa pri razdvajanju pomocnog kvacila kardan se zaustavlja a sta se desava sa pumpom ? radi li ona dalje ili i ona staje :sta:

Evo prave mašine za one koji se bave šumom. Samo mi nije jasno zašto mu povremeno blokira zadnji točak na traktoru.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=OPnwiPSF1nk[/youtube]

Bosonoga je napisao(la):
Evo prave mašine za one koji se bave šumom. Samo mi nije jasno zašto mu povremeno blokira zadnji točak na traktoru.

blokira mu zbog toga sto se vozac kurci jer ima kardanski gonjenu prikolicu :D pa koci uz brdo da demonstrira silu
bilo je o tome rijeci na hr forumu

Bosonoga ne izgleda loše tvoj zetor-ovaj što sam ja gledao (4712) isto ima amortizere i napred ima tegove samo nema kabinu.Probao sam ga i malo teže ide na volanu,da li je to zbog amortizera i šta kod amortizera treba da gledam(na jednom mu je otišla zaštitna guma.Ako bi mu skinuo tegove da li bi podizao prednji kraj u radu sa rotacionom kosačicom,naročito prilikom transporta-imam sa 2 diska.Za taj traži 2250 E,u dilemi sam šta da radim :sta:

Kod amortizera se nema što puno da gleda, gledaj dali prilikom voženje imaju hoda odnosna da ne propadnu do dna do graničnika. Još ako bi mogao dignuti oba prednja točka pa prodrmati rukom točak da vidiš ima li lufta u amortizerima.

Vjerovatno je malo teži na volanu zbog tegova. Najbolje bi bilo kad bi mogo prepravit sistem skidanja tegova da ih možeš skinut i stavit na brzinu. Odnoso kad ti trebaju staviš ih a kad ne trebaju skineš.

Vidiš na kavom ja terenu radim? Brdovito je i nemam tegova, a nosim s njime roto kosu 165 i tanjrače 20, 24. Hoće se propeti ako naglo pustš kvačilo, ali s laganom normalnom vožnjom nećeš imati problema. Ta j Zetor što imaš u ponudi mislim da je jako povoljan, ako treba uložiš još malo u njega imaš jako dobar manji traktor. Ja sam za svoj dobivo 3300€ ali nisam ga dao jer u suviše mi je dobrom stanju da ga dadnem tek tako.

Kod nas ne bi dobio te pare ali dugo će on još tebe služiti zato ga ostavi tebi jedino ako ne dođeš do nekih većih para.Gde mu se nalazi taj graničnik na amortizeru :sta:

Pod graničnikom sam mislio da kad su amortizeri pod najvećim opterećenjem da se ne sabiju do dna (donje točke amortizera-proširenja, kad ide gore-dole). Ne znam da li si skužio, postavit ću ti sliku sutra pa će ti biti jasnije.
Što se tiče cijene traktora, ovdje kod nas su traktori jedno 30% skuplji nego kod vas u Srbiji.

A u Hrvatskoj su jeftiniji ali ne znam kako je sa uvozom (snajka mi je rodom iz Varaždina)
Bosonoga ne znam kako da ti se zahvalim na korisnim savetima :D

Nazad
Vrh