Zatvaranje zimske brazde

E, ptičurino, kad bi vid'o kako radi teška drljača usro bi se zajedno sa tvojim turčinom. Spremač nije mašina, već oruđe. Jedan prohod, slatinska zemlja, radjeno prekjuče:
4hxcw5.jpg

Nama su naftasi, tj.geolozi iz madjarske gazili, dzipovima i kamionima, i velikim masinerijama kojim ispituju tlo, gde idu 3 takva jedan iza drugog, i teski su cini mi se preko 20t, tako da nije moguce zatrpati sa spremacem i drljacom. Jedino podrivacem, gruberom ili tanjiracom, zavisi ko je u kakvoj mogucnosti. Sad po ovom blatu sto su gazili, toliko su sabili zemlju da to nije normalno, tesko sr..nje su napravili.
Ne mora znaciti da bolje spremac zatrpa,teske grabulje imaju ceste siljke i dosta velike,od 25cm i kad se spuste do dole zajedno sa daskom, moraju navuci zemlje. Sad...svako radi kako mu odg.i kako misli da je bolje.

Samo neka pada kisa i sneg a za zatvaranje brazde ima i kako i ima sa cim! Juce sam morao spremacem ici da zatrpam NPK,nisam nesto duboko isao,recimo 10-ak cm i manje i nije izvaljivao nikakve grudve,mada je dole vlazno...Ja cu razbacati Ureu za 15-ak dana ako vreme dozvoli,ispremirati i posle toga samo drljacom dan-dva pred setvu i to je to!

ja sam danas oko 13h otišao na njivu drljačom završio čas posla nikog živog u polju a lepo se radilo iako je noćas i jutros padala kiša

Mora biti da deran ima puno zemlje pa ne moze da postigne..

Janko, cudi me da nisi met'o u Kejsa tablet racunar i mobilni internet, da lepo pises komentare na forumu iz kabine :)

Kod nas inace retko ko zatvara brazdu, ja sigurno necu jos 10-ak dana.

Ma kaki tablet, on u Turk Traktor ima desktop racunar, ipak je to zapadna masina. Ako zdravo mlogo ideš na zapad, kad tad će da naiđeš na Tursku. Ni ja neću dirati oranja bar još 10-ak dana. Ovo malo su bile egzibicije radi ovsa.

Juce posle podne bio sam nesto i ja da radim. Nakon bacanje vestaka psenici pre par dana i izlaska u atar, plus ovo lepo vreme resio sam da zatvorim brazde na nekoliko mesta.
Gornji sloj zemlje je dosta suv bio. Kosava je cinila svoje, ali ispod ima dobre vlage. Jako se lepo radilo i krivo mi je sto nisam krenuo ranije da zatvaram bar te parcele gde dolazi suncokret i kukuruz. Parcele gde sejem soju ne bi dirao jer necu posejati do kraja Aprila a inace i zimsko oranje je ravno.

20130309143707.jpg

Ma za kukuruze tek krajem marta,za soju sam zatvorio brazdu ali zbog tajnog recepta,zvanog izmamljivanje korova,pa posle herbicid zvani smrt:osmeh:posle ove kisice moram baciti malo krompira u bastu posejati,pa da to uradi i komsije da nam kolektivno izmrzne:haha::haha::haha:

Ma za kukuruze tek krajem marta,za soju sam zatvorio brazdu ali zbog tajnog recepta,zvanog izmamljivanje korova,pa posle herbicid zvani smrt:osmeh:posle ove kisice moram baciti malo krompira u bastu posejati,pa da to uradi i komsije da nam kolektivno izmrzne:haha::haha::haha:
Takav recept i ja primenjujem djubre sam pre kise bacio svuda,a da je moglo vec bi i bilo spremno za setvu.Tako radim vec par godina rano spremim za setvu i posle nemoram da jurim vlagu imam odlicno nicanje,a kada posejem 2 l totala po ha prskam gde treba

Ja neki put oprskam pred setvu odnosno kad su korovi mali oprskam ih posle dve nedelje spremac i setva,desavalo mi se da posejem pa kisa mi ne da da udjem u njivu onda zlo i naopako.Niko to ne radi al eto ja da i zadovoljan sam soja istera cista i na vreme mogu da izvrsim korekciju prskanjem.Dok to nisam radio desavalo mi se da su korovi za prskanje a soja ni prvi trolisak pogotovo ambrozija ako preraste ode mast u propast.Izvinjavam se za Off ako je

I ja to radim , jer najčešće lošija oranja predjem ujesen tanjiračama ili spremačem , pa ako je vlažnija godina kao sada gdje ponegdje čak leži voda , ako trava krene a nemože se sijati prvo total pa nako desetak dana ili kad može sjetva ili još bolje sjetva pa total , samo što se vremena mijenjaju pa total nije više tako jeftin kao nekad , ovde je l oko 4.5e pa i više.

Pa treba pogledati travu jer često ima mnogo jeftinijih 2,4d koji mogu zameniti total.Retko šta uskolisno se pojavi u martu.

Nazad
Vrh