Zatvaranje zimske brazde

Tačno tako.Gornji sloj od 2-3 cm je suv ali je dole testo.Naša zemlja je takva da se sporo suši a lako se napravi džumbus od nje,dok trepneš.

Mislio sam na one grudvice kao kod Dragana na slici.Po meni je veći problem ako se radi spremačem pa na to mokro(crno) padne dobra kiša.E to zna da napravi takav problem da jedna priprema ne može da reši za setvu.
Ali ja evo opet pitam i tražim odgovor:
Ako spremač izvlači više vlage od drljače zašto radite sa njim pre same setve ,a ne sa drljačom.Radite li vi to protiv sebe?

Pisao sam i pre, ako radim drljačom onda idem u dva prohoda stim da vodim računa o tragovima tako što objašim predhodne i onda se dobije ravnije zemljište i sabijenije.

Zato je drugacija situacija sa zemljom gde je zatvorena brazda jesenas.Ja na istoj njivi imam gde je zatvoreno jesenas i sada tamo gde je jesenas je duplo bolje nema tih dzombi i duplo bolje se priprema za setvu
Kada sam pisao o prednostima zatvaranja brazde u jesen (ne za svaki tip zemljista i ne po svaku cenu) pojedinci su me hteli ispljuvati!

ova mu tema dođe isto kao i ona " šta je starije kokoška ili jaje " iako ja tvrdim i ostajem pri tome da je kokoška starija ima onih koi tvrde suprotno i tome nikad kraja jer će svako terati svoje :off_topic:

I šta ste dobili na kraju s tim zatvorenim njivama u jesen?:ppozdrav:
Isto sto i oni koji rade sa razrivacima , isto sto i oni koji tanjiraju posle podrivaca, isto sto i oni sto oru sa paker valjcima... samo sto to oni rade jeftinije i u jednom prohodu a ja u dva, pa je skuplje i vise vremena mi treba a i vece sabijanja zemljista imam. Mozda su razrivac, paker valjak na plugu i podrivac nepotrebne masine. Sta predlazu strucnjaci DKC semena u svoim brosurama o agrotehnici ? Mozda smo mi pametniji od tako renomiranih semenskih kuca !

Ako spremač izvlači više vlage od drljače zašto radite sa njim pre same setve ,a ne sa drljačom.Radite li vi to protiv sebe?
Ja nisam ni govorio o izvlacenju vlage nego o grudvama.
Sto se vlage tice, sve zavisi kako ko posmatra... ali, ako nema dubinske zimske vlage onda nam nista nece znaciti i da smo osusili setveni sloj i da nismo.

ovo preporučuje Viktorija Group kada je u pitanju suncokret :
Predsetvenu pripremu treba izvršiti u dva prohoda. Prvi prohod se obavlja kada se zemljište prosuši i obavlja se drljačama, a drugi prohod se vrši pred setvu. Koriste se oruđa koja imaju efekat ravnanja i rastresanja, a ne oruđa koja seku zemljište i usitnjavaju.
a ovo preporučuju stručnjaci iz Pionira isto se odnosi na suncokret :

Priprema zemljišta za setvu
Osnovno je pravilo: u proleće zemljište što manje gaziti

Pripremati zemljište setvospremačem, drljačom, a ne tanjiračom

Ne pripremati prerano, po mokrom da se izbjegne zbijanje zemljišta
Ne pripremiti preduboko. Pripremati na dubinu setve kako bi zrno moglo leći na posteljicu.
Ne pripremati prebrzo jer se brzim prolazima razbija mrvičasta struktura i povećava udeo praha što rezultira pojavom pokorice.

ovo preporučuje PSS iz Sombora isto za suncokret :
Uobičajeno je da se priprema za setvu vrši setvospremačima, najčešće u dva prohoda. Potrebno je pripremiti kvalitatan setveni sloj na dubini od 6 – 8 cm. Na težim zemljištima koja se jače sležu u toku zime preporučuje se da se kombinuje tanjirača i setvospremač.

iz priloženog se vidi da jedni preporučuju drljaču drugi ili setvospremač ili drljaču a treči samo setvospremač što je još čudnije ovi treći su poljoprivredna STRUČNA služba a kažu UOBIČAJENO JE ni treba ,ni bolje je ,nego UOBIČAJENO JE e sad između dve semenske kuće i poljoprivredne stručne službe postoje razmimoilaženje u savetima a vaš konačni odgovor je pod A,B, ili C

ovo preporučuje Pionir :

Prvi prohod predsetvene pripreme potrebno je obaviti što ranije u proleće kako bi se zatvorila brazda odnosno zimska vlaga. Već tada dolazi do uništavanja jednog dela ranih korovskih vrsta mehaničkim putem.

ovo kaže Viktorija Group:
Prva predsetvena priprema se izvodi nešto dublje 10, 12 – 14 cm. Izvodi se rano u proleće setvospremačima kada to vremenski uslovi dozvoljavaju tj. kada zemljište nije prezasićeno sa vodom i kada prolazak mehanizaije ne izaziva veliko gaženje i sabijanje zemljišta.

ovo je savet iz KWS-a
U proleće kada se površina zemljišta prosuši pristupa se finoj površinskoj predsetvenoj pripremi, koja pored zatvaranja brazdi ima za cilj da uništi korovske vrste, kao i da površinski sloj usitni i omogući najbolje uslove za setvu i nicanje . Za obavljanje predsetvene pripreme zemljišta treba odabrati mašine sa najmanjim brojem prohoda koje će pored obavljenog posla najmanje gaziti i sabijati zemljište uz najveći mogući radni učinak. ukoliko se osnovna obrada iz opravdanih razloga vrši u proleće trebalo bi joj pristupiti ranije čim se zemljište prosuši

pa vi prosudite kada i čime treba zatvoriti zimsku brazdu

ovo je tekst iz AGROPRES-a

Priprema zemljišta za prolećne useve

Pripremu zemljišta za prolećne useve treba izvesti što ranije u proleće, kada se zemljište dobro prosuši i kada postane pogodno za obradu. Zemljište koje je suviše vlažno prilikom obrade se dodatno sabija i pogoršavaju se njegova fizička svojstva, zato treba sačekati da se zemljište prosuši
evooooooooooo kažu da može i posle oranja ::bravo:
Vreme površinske pripreme zavisi prvenstveno od vremena setve useva za koji se priprema obavlja. Ona se može obaviti istovremeno i sa oranjem, ili ubrzo posle izvršene osnovne obrade za setvu ozimih useva, posle kasnih okopavina, ili postrnih useva. Takođe, površinska priprema može da se obavi posle oranja, dosta kasnije, na primer, priprema za jare useve u proleće

Mislio sam na one grudvice kao kod Dragana na slici.Po meni je veći problem ako se radi spremačem pa na to mokro(crno) padne dobra kiša.E to zna da napravi takav problem da jedna priprema ne može da reši za setvu.
U svakom slucaju cu manje vlage izgubiti u jednom prohodu spremaca nego u dva,sva sreca pa ce biti kise!Treba ovih dana da sejem detelinu prosao sam dva prohoda drljacom i napravio idealne uslove za setvu, zemlja je usitnjena tako da ce polaganje semena biti odlicno dole ima i previse vlage koju bi spremac izbacio na povrsinu i kisa bi samo pogorsala situaciju.Ponavljam svaka godina je specificna i nema sablona po kom ce se raditi,mislim da je iskustvo u ovakvim situacijama presudno!!!Evo i te strucne sluzbe ogradjuju sebe (moze ovako a moze i onako)Ne kazu radite drljacom,ili spremacom nego i jednim i drugim znaci sami moramo da procenimo sta je za nase uslove u datom momentu naj bolje.

Evo nocas je palo malo kise i ko je spremirao vec je nadoknadio tu zanemarljivu kolicinu vlage sto je isparila, i sad ostaje malo bolji posao za spremacem nego za drljacom.
sta cemo sad da smislimo da je bolje to vase RAZDRLJANO!

---------------

Imenjace preduhitrio si me:osmeh:, al bitno da se razumemo.

Nazad
Vrh