Tačno tako.Gornji sloj od 2-3 cm je suv ali je dole testo.Naša zemlja je takva da se sporo suši a lako se napravi džumbus od nje,dok trepneš.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Kada sam pisao o prednostima zatvaranja brazde u jesen (ne za svaki tip zemljista i ne po svaku cenu) pojedinci su me hteli ispljuvati!Zato je drugacija situacija sa zemljom gde je zatvorena brazda jesenas.Ja na istoj njivi imam gde je zatvoreno jesenas i sada tamo gde je jesenas je duplo bolje nema tih dzombi i duplo bolje se priprema za setvu
Isto sto i oni koji rade sa razrivacima , isto sto i oni koji tanjiraju posle podrivaca, isto sto i oni sto oru sa paker valjcima... samo sto to oni rade jeftinije i u jednom prohodu a ja u dva, pa je skuplje i vise vremena mi treba a i vece sabijanja zemljista imam. Mozda su razrivac, paker valjak na plugu i podrivac nepotrebne masine. Sta predlazu strucnjaci DKC semena u svoim brosurama o agrotehnici ? Mozda smo mi pametniji od tako renomiranih semenskih kuca !I šta ste dobili na kraju s tim zatvorenim njivama u jesen?
Ja nisam ni govorio o izvlacenju vlage nego o grudvama.Ali ja evo opet pitam i tražim odgovor:
Ako spremač izvlači više vlage od drljače zašto radite sa njim pre same setve ,a ne sa drljačom.Radite li vi to protiv sebe?
Mislim da je pisalo na kws sajtu prosle god a sada neznamA nigde ne piše da treba zatvoriti u jesen brazdu?
U svakom slucaju cu manje vlage izgubiti u jednom prohodu spremaca nego u dva,sva sreca pa ce biti kise!Treba ovih dana da sejem detelinu prosao sam dva prohoda drljacom i napravio idealne uslove za setvu, zemlja je usitnjena tako da ce polaganje semena biti odlicno dole ima i previse vlage koju bi spremac izbacio na povrsinu i kisa bi samo pogorsala situaciju.Ponavljam svaka godina je specificna i nema sablona po kom ce se raditi,mislim da je iskustvo u ovakvim situacijama presudno!!!Evo i te strucne sluzbe ogradjuju sebe (moze ovako a moze i onako)Ne kazu radite drljacom,ili spremacom nego i jednim i drugim znaci sami moramo da procenimo sta je za nase uslove u datom momentu naj bolje.Mislio sam na one grudvice kao kod Dragana na slici.Po meni je veći problem ako se radi spremačem pa na to mokro(crno) padne dobra kiša.E to zna da napravi takav problem da jedna priprema ne može da reši za setvu.
Ali ja evo opet pitam i tražim odgovor:
Ako spremač izvlači više vlage od drljače zašto radite sa njim pre same setve ,a ne sa drljačom.Radite li vi to protiv sebe?