Zatvaranje zimske brazde

Ljudi o cemu vi pricate? Kakvo zatvaranje zimske brazde? Ovo prvi put cujem u zivotu da se sad radi! Po meni ovo je van svake pameti iz vise razloga. Prvo nebi sada gazio frisko oranje niposto, drugo kako mislite da zemlja dobro premrzne preko zime? Valjda je bolje da zemlja sto dublje premrzne i na proljece bude sto sipkija i laksa za pripremu. Dalje, ima dosta vremena da se preko zime naguta vlage koja ce lakse prodreti u dubinu. Zatvaram zimsku brazdu pocetkom ili polovinom treceg mjeseca i nikako ranije! Ostavite oranje na miru da prezimi i raspe se. Na proljece se zatvara cisto radi smanjenja rizika od gubitka vlage zbog eventualne suše mada ni onda to dosta ljudi ne radi a ici sada zatvarati iskreno nikad nisam ni cuo niti bi to radio i kad bi svi to radili.

Pisano je o tome dosta . Kažeš nebi sad da "diraš" friško oranje , a mi koji ponegdje zatvaramo sad ili zimus želimo što manje da "diramo" na proljeće .

Juce smo vadili repu blizu vojackog atara i jedan poznati poljo.proizvodjac iz Vojke dosao sa tri JD na njivu jedan baca vestak jedan ore a treci ceka sa nekim germinatorom i odmah ravna za njima njiva kao leja.On sigurno zna sta radi ako obradjuje oko 1500ha

Nevredi opet polemisati šta je bolje dal sad il na proleće zatvarati brazdu, svako radi kako hoće, a šta je bolje to će samo vreme pokazati, a i svaka je godina različita...

to nemora da znaci da samo on zna da radi, a ostali koji ne zatvaraju su mulavi!
a to sto obradjuje 1500ha, hm sa deset prstiju zaradjeno...
Naveo sam primer.Kod nas delta,mk i ima jos 4-5 njih koji rade preko 1000ha svi ravnaju odmah ako se moze.Dali je sa deset prstiju zaradjeno nepricamo o tome u ovoj temi i nije me ni briga kako su zaradili

pa zar nije logično da ostane preko zime " otvoreno" oranje i da sneg koi napada i kiša što dublje prodru u zemlju i tek na proleće kada počinju da bivaju veće temperature se zatvori brazda i da se vlaga prikupljena preko zime zadrži u zemljišzu

pa ti zatvoriš brazdu početkom marta a pred sejanje ideš drljačom ili setvospremačem da taj suvi površinski sloj skloniš odnosno da ga pomešaš sa vlažnom zemljom iz malo dubljeg sloja

Citajuci postove svi ste u pravu , osim toga mnogo zavisi i do kulture koja ce se sejati .Za repu ,grasak i ostale kulture koje se rano seju mislim bolje zatvoriti ujsen- sada a za ostale rano u prolece .Ja tako radim

Here we go again...
Koliko se vec prica o ovome, niko od onih sto su zatvorili brazdu nije rekao da ne valja, niti je iko od ovih sto su protiv nasao njivu sa zatvorenom brazdom preko zime da se "zabetonirala", nije mogla da se poseje, ili nesto trece..
Ja sam ove godine pratio jednu njivu koju je gazda poravnao drljacom u toku dec-jan, i u prvom delu vegetacije je bilo osetno vise vlage u zemljistu. Posle je to sve bilo slicno zbog ekstremnih uslova, ali sam misljenja da je bila dobra godina, bio bi bolji kukuruz, zbog boljih uslova na pocetku.
Uglavnom, ove zime (a to kazem svake, pa ne bude nista!), planiram da zatvorim brazdu gde god budem mogao, a nekoliko njiva da ostavim pola-pola, pa da vidimo sta ce biti.

Kad dodjem iduci vikend nadam se da ce biti malo suvlje pa cu zakaciti drljacu za fergusona da vidimo na prolece.
Orali smo jednu njivu koja se jako lepo poorala i slozila,kaze cale da je moguce da ce "zabetonirati" jer je kod nas takva zemlja,svaki atar je prica za sebe.

Svo zimsko oranje cu zatvoriti drljacom, na prolece samo setva. Svo se tice zabetoniranja i stvrdnjavanja zemlje ta prica ne pije vodu jer bi se i zitarice zabetonirale-zgnjetavile i stvrdnule ne bi zemlja pod njima bila mekana i rastresita. Kod mene je ove godine susa uzela danak kukuruz je potpuno izgoreo nisam obrao ni koren, zimsku brazdu nisam zatvarao ove zime zatvaram videcemo efekat na leto jer i naredne godine najavljuju istu susu... :ppozdrav:

Nazad
Vrh