Zatvaranje zimske brazde

Definitivno daska nije dobra. Suviše je niska pa se zemlja provuče iznad nje kada je lošije oranje. Još je i fiksnu ostavili....
Ostatak spremača (y)

U subotu dolazi serviser.izuzetno su usluzni, sinoc se u 10 javili nacece. Javio im iz dibre namere da klinovi za dubinu su predugacki i kad se ubode u odredjenu rupu udara u ram i ne moze da se zatvori, rekao sam i za dasku da mi se ne svidja resenje.
Kad je meksa zemlja onda i zadnja oegla tacno se vidi u tvrdom samo skace.

Danas sam probao da zatvorim oranje, ali grudve zemlje su prevelike za moj ukus.
Uradio samo jednu njivu i pravac kući.
Dasku sam postavio za jednu rupu napred, druga rupa po redu na štelovanju ugla daske i podigao sam dasku skroz jer je na drugoj rupi mnogo zemlje hvatala i prebacivala preko daske
cd627cc6ee5402cd4c30fe79cabc046f.jpg
359e227d18045b3b417ac096265782fa.jpg

Sent from my M2012K11AG using Tapatalk

Drugar je zatvarao brazdu spremačem bez rotora.Išao je dosta duboko i sve počupao napolje, ono je haos kako trenutno izgleda.To je sada poprilično zapeklo a kako će se ispeglati videćemo.

Ne vide se na fotki grudve kolike su, kao pesnica. Na komšijskom njivama su mnogo sitnije.
Sačekaću još koji dan, svakako ne žurim a nema ni kiše.

je l idete prvi put sa pacijim sapicama kako ih vec zovu ili kljun, one uze? Kazu da sape bolje izravnaju aali vade vise zemlje naravno...ili peglate oba puta sa jednima?

Pavle, si ti nešto primenio od mog prošlogodišnjeg saveta?
Rotore spusti do kraja, eventualno u jednu rupu pre (sada su u trećoj rupi gledano od gore, jel tako?). Ako rotore spustiš skroz dole točkove digni skroz gore, pa probaj tako da radiš ako ti je to suviše duboko onda tek spuštaj točkove i sa njima namesti dubinu. Ako ti je tako namešteno slučajno plitko onda rotore u predzadnju rupu i opet sa točkovima nađi odgovarajuću dubinu.
Toplingom izravnaj spremač.
Dasku po potrebi diži ili spuštaj, isto tako i ugao. Što je daska uspravnija stim bolje ravna njivu ali lošije mrvi grudve, i obrnuto.
Džaba što ti sad daska možda dobro radi kada ti spremač ide duboko i vadi grudve. Ako je oranje dobro i sleglo se, nema potrebe raditi duboko sa njim. Čemu? Sadićeš krompir? Osloni spremač na rotore, nemoj ga vući ko prikolicu.

@sinisa1979 Podešavao sam po tvom uputstvu od prošle godine.
Spustio sam rotore za jednu rupu, i podesio da više pritiska zadnji rotor.
Promenio sam ugao daske jer je bila u prvoj rupi, da mrvi. Probao sam da prebacim u treću rupu da ravna još bolje ali previše zemlje hvata. Sad je u drugoj rupi, i manje zemlje hvata ali baca je u tragove točkova.
Rotore mogu možda još jednu rupu da spustim dole, jer traktor mi nisko diže spremač a i kopirajuća piramida ga skroz oklembesi na rotore, bojim se da ne sjebem rotore.
Pokušaću da smanjim dubinu, ali ne deluje mi da ide previše duboko

Miloše, daskom se ravna njiva a ne S oprugama. Zato spremač i vadi vlagu što ga skrkaju na +-15cm...
Inače mi idemo sa kopljima ali u planu su laste tj pačije noge ili kako ih već zovu jer bolje odrade travu.
Davno prije sam se vodio tom mišlju i napravio grešku. Kod nas na težim tlima vade vlagu samo tako i jako teško možeš naštimat dubinu. Travu rješavaj na drugi način, ne sa pačijim nogama. Inače, sad trebam na manji IMT-ov spremač 2.1 m stavit pačije noge baš zbog trave, ali u tek posađenim šljivama. Za tu namjenu (crni ugar u voćnjaku) je ta opcija provjereno dobra.

Pavle, ide, ide. Zato imaš grudve. Imaš i fine sitne zemlje e to je daska odradila. Znači, da ti eSovi ne idu tako duboko ne bi imao te grudve.
Rotora ti žao a njivu da osušiš nije? Rotori su takvi pa takvi. Češće ih proveravaj i na najmanji luft u ležaju, reaguj, menjaj ležaj i zaptivnu gumicu stavi kako treba. Ako ne radiš puno zemlje svake druge godine ćeš to raditi u najgorem slučaju. Nisam te baš shvatio zašto ne možeš spustiti skroz rotore, šta je sa polugama traktora.
Piramida bi trebalo da pritisne rotore, i to je to. Nema tu šta da se sj.
Sale i Bećarino, vlagu će izvaditi ako spustite spremač preduboko. Kada je pogrešno podešen spremač i sa kopljima će izvaditi vlagu vrlo uspešno.
-------------
No doduše, zemljišta su nam drugačija a ne mogu ni tvrditi da sam 100% u pravu jer nisam radio sa pačijima nikad. Tako da, verovaću vam na reč ali ću i prvom prilikom probati staviti pačije pa da se uverim u to. Inače trave nemam nešto previše u njivama, rešavam je plodoredom i hemijom ali desi se neka nova arenda, možda državna ali nekako mislim da bi s pačijim imao još bolju kontrolu nad korovom.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh