Zatvaranje zimske brazde

Kačket ako je okrenut na pravu stranu onda vredi. Sve zavisi iz kog pravca najčešće padaju bočne kiše.

Kod mene jos ne moze da se zatvara.Gruberisano kukuruziste i pored toga sto je zemlja uglavnom peskovita jos nije dovoljno suva za setvospremac.Valjda zato sto je puna zetvenih ostataka.Interesantno je da kada se malo razgrnu ostaci pri povrsini ima dosta glista.

Kako će biti to ćemo vidjeti, nisam primijećivao dok su garaže bile bez vrata da je nešto kondezovalo, jedino oluja da napiri kišu ili snijeg.

U juznom banatu moze da se zatvara uredno, jurcaju traktori sa drljacama i spremacima, cari kosave, ocel 'ko da se menja🤣

I moje oranje čeka lepše dane. Probao par puta da radim ranije nego što treba i uvek se opekao, tako da.....

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

I mi smo sve zatvorili spremacem,lepo je išlo, neko je pisao da se opekao sa ranim zatvaranjem e a ja sam se opekao kad nisam uradio rano,jedne god ja se pravio pametan i necu da gazim rano pa kad sam ja rešio da radim a ono beton ,oranja zapekla jedva sam ja to spremio,ritska zemlja je u pitanju

Ne znam baš da li je za temu.
Orano pre neki dan ledina sigurno par decenija.
Bio selio RD sa malim traktorim pa jednu baštu zatvorio čisto da vidim kako mali traktor vuče RD 3 m.Posle zakačio na veliki i uradio ova"lepa" oranja od pre neki dan.
Pilot postao nezamenjiva potreba.

Znaci ne moze bez pilota?? Onda necemo raditi ove godine.

Ja nešto volim da vozim traktor a ne traktor mene. I ja sam zagovornik ranog zatvaranja brazde, ali ne zbog toga kako će se pred sjetvu pripremiti zemlja, već zbog čuvanja vlage u zemljištu. Ja sam juče zatvorio a moglo je i ranije, ali mi je drljača bila zarobljena. Juče sam sreo čovijeka pa smo diskutovali malo o agrotehničkim mjerama, i kad smo sva istrošili pitanja kaže on meni, znaš šta sam primijetio zadnjih nekoliko godina, velim neznam, on kaže prije sam drljao oranje pred sjetvu a zadnjih godina drljam rano ( juče je i on drljao), i kako sam počeo rano drljati oranje poveća mi se prinos kukuruza oko 1t/ha. Eto moje kolege, opšte je poznato da zemlja popuca prilikom sušenja, a kad se otvore pukotine vlaga ispari velikom brzinom, zato se zatvara brazda ili šparta kukuruz.

Znaci ne moze bez pilota?? Onda necemo raditi ove godin
Nemoj,niko ti ne brani.

Kod nas generalno malo ko zatvara brazdu ne znam zpto je to rasporostranjeno mišljenje al jednostavno se ne radi.Ja sam počeo ranijih godina da zatvara mada ne tako rano oko 15.3
Ovih dana ulazim na sve redom,na zimskim oranjima radi se odlično.
Ovo sa slika gore je vanredni bilo.

Sve zavisi, kod mene tri godine uzastopce problem s prevelikom vlagom u sjetvi, pa mi bilo žao što sam uopće zatvarao brazdu.
Lani sam čak "sušio" zemlju, prelazio sam starim sjetvospremačem da otvorim gornji sloj, izvadim grudve i napravim bregove kako bi se zemlja prosušila dovoljno za sjetvu.
Tako da nema univerzalnog pravila, sve zavisi od više sile.

Ima veze koji je tip zemlje, neke zemlje imaju taj problem sa vlagom, ja taj problem nisam imao nikad, zemlja brzo propusti vlagu, ali zato kad je suša veliki pad prinosa.

Nemoj,niko ti ne brani.

Kod nas generalno malo ko zatvara brazdu ne znam zpto je to rasporostranjeno mišljenje al jednostavno se ne radi.Ja sam počeo ranijih godina da zatvara mada ne tako rano oko 15.3
Ovih dana ulazim na sve redom,na zimskim oranjima radi se odlično.
Ovo sa slika gore je vanredni bilo.
Kolega sa čime zatvaraš spremač ili drljačom.

Ima veze koji je tip zemlje, neke zemlje imaju taj problem sa vlagom, ja taj problem nisam imao nikad, zemlja brzo propusti vlagu, ali zato kad je suša veliki pad prinosa.
Imam od najgore ilovače do pijeska i šljunka. Ako u doba sjetve pada svaki drugi dan, mokri su svi tipovi tla bez razlike i neda se raditi.

Nazad
Vrh