Zatvaranje zimske brazde

Vukao sam repu iz Djurdjeva pre neki dan i vidim novog Rusvaja 1523 sa teskom drljacom kako zatvara brazdu. Ide to fino na visljim, oceditijim terenima. Mi jos nismo ni otvorili brazdu :D

Kako zurite a i po nekim clanovima ovde vlada misljenje" bitno je na vreme zatvoriti brazdu ,cak se i ne mora posejati ako na vreme se zatvori i bice sve uredu".

Ja sam planirao da zatvorim 30-35 kj, onih gde je bilo gadno oranje, pa sam ipak odustao, mrzi me, a traktor je opran i spakovan, cekamo Mart.

Mene ne mrzi ali jednostavno neću sada to da radim.Oranje nije pokislo ni jednom od kada je videlo plug a na duže staze i neće skoro.Mraza je bilo dosta ali suvi televizori ne mogu izmrznuti da j.be točak točak.U takvo stanje uterati setvospremač veoma je dobro.

Kod nas više ne može ni da se ore. Tamo gde je do sada bilo kaljavo, trenutno je zamrzlo u dubini od oko petnaetak centimetara. Na pooranom još uvek nema nikakvih promena. Svaki ulazak unjive bio bio zaludano gubljenje vremena i para.

Pre par godina zatvarao sam brazdu u Januaru, radilo se tako fino da posle samo jednog prohoda moglo se posejati!
Kad sam otisao krajem Marta da predjem 2 put pred setve imao sam sta da vidim, na vecini parcela krenula je trava ko luda! Na par mesta vise nisam usao 2 put setvospremacem vec posejao i prskao totalom a na ostalim morao sam proci jos 2 put setvospremacem! Tako da ako sam nesto i postigao sa tom ranom zatvorenom brazdom to je bilo veliko nista sem toga da sam imao vise posla i veci trosak!
Ne diram nista do kraja Marta!!!

Po meni ako se to desi onda je bolje kada temperature dozvole sredinom marta uraditi totalisanje,manja doza sve korove lepo cisti. Posle toga nakon dve nedelje jedan prohod. I sejanje. Bude znatno manji broj korova u vegetaciji. Meni se desavalo da ako sejem suncokret na takvim parcelama prodjem samo sa spartanjima bez hemije u vegetaciji.

Nada poslednja umire.

U tom slucaju mnogo gore ce sigirno proci oni koji ni ne zatvore sada oranja. Zar ne?

Nada poslednja umire.

Poslednja izmena od urednika:
U ovoj situaciji je dobro imati traktor koji tesko pali ispod 10 stepeni, a nepali nikako ispod 5 stepeni, inace bi razbijao glavu da li zatvarati ili ne :haha:

Ili su tipovi zemljišta toliko različiti (a jesu) ili je nešto drugo , ali zanimljivo mi je što kolega peet reče da mu je bilo mnogo korova na zatvorenom , a kod mene je upravo suprotno i to pogotovo na vlažnijem zemljištu koje se možda i previše zbije nakon zatvaranja , ali i na svim tipovima zemlje koja ja radim mnogo je manje korova u proljeće na zatvaranom nego na nediranom oranju ?? Važi za kraj aprila i maj , znači tamo gdje se rano nemože ući manje proraste u zatvaranom .

Prije 10-ak dana potanjurano oranje za repu, a sutra ćemo, ako Bog da, potanjurat i za soju. Za kukuruz neću tanjurat jer se repište pooralo i više nego odlično (što se tiče mrvljenja brazde). Od kad je poorano nije pokislo i sad je taman za zatvaranje. Ne pamtim ovako dug period bez oborina u ovo doba godine.

Popodne deran zatvorio 15-tak jutara..... skoro se i prašilo..... površinski sloj prilično suv , ako dozvoli vreme nastavljamo sutra.

Nazad
Vrh