Najvaznije je kod pripreme zemlje da znas trenutak kada treba da uradis prpremu zemlje. Kao prvo nesme biti blato znaci sto manje da se ugazi i mora da se prati prognoza da nebi kisa pala na to taze obradjeno jer bi posle bilo kao beton.Kod mene je praksa posle oranja sacekam par dana da se prosusi i tek onda udjem ili tanjiracom ili frezom ali tanjiraca mi jeftinija i sa njom uradim namerno malo krupnije samo isecem brazde koje mnogo bolje izmrznu jer o tome nema potrebe da raspravljam sa bilo kome to je po svakoj logici bolje isecena brazda lakse izmrzne i dobijem ravnije oranje be gazenja.Kada smonicu ugazis u prolece onda nastaje problem sejalica samo pise nemozes seme da zatrpas ali ipak sve zavisi od zemljista negde je bolje na prolece.Ja radim ovako jer je bolje za moje njive evo sad se vec prosusilo i nema vise nikakve opasnosti od kise.oranje je nadignuto duboko skoro30cm moze da guta vodu jer nije sabiveno.dogodine samo cetvorokrilna drljaca a moze u ovakvom oranju i setvospremac.kod mene u selu imaju ih samo dva domacina ali ne upotrebljavaju ih je uci sa njima u ovakvu zemlju je nemoguce za cas se pokrivi.neka orudja jednostavno neodgovaraju ovakvom tipu zemljista.Na primer samo 8km dalje prema jagodini zemlja je odlicna i svi koriste setvospremac i to ide odlicno.Verujem da svako zna sta je najbolje za svoje njive glupo je komentarisati na osnovu slike dal valja ili nevalja. Svejedno mislim da je najvaznije prepoznati trenutak kada uraditi pripremu jer zemlja je specificna i trazi da se obradi onda kada treba a ne kad mi mozemo.