Zatvaranje zimske brazde

Ogromna je razlika izmedju zemlje u Pocerini, Macvi, Sremu,,,
Svugde ima teske za obradu, ali najteza je u planinskim krajevim.Kako odraditi stvospremacem ilovacu kada i tanjiraca tesko odradi posao.

U Dobrincima a mladji si od mene duplo,da ne kazem troduplo:haha:

Kad budes par puta prevrnuo traktor po brdima i uz to ostanes ziv javi mi se....i kupujem ti nov setvospremac:osmeh:a ja cu i dalje tanjiracom kao i moji zemljaci i necemo zatvarati brazdu.

Starac Foco od stotinu ljeta...:haha:...Vidi se starost cim nemozes da procitas lokaciju.
Ko je spominjao prevrtanje,ni nevidis sta pises...
Ma radi cime 'oces marim ja,nemoj samo davati savete,jako si potanak sa znanjem.

Ogromna je razlika izmedju zemlje u Pocerini, Macvi, Sremu,,,
Svugde ima teske za obradu, ali najteza je u planinskim krajevim.Kako odraditi stvospremacem ilovacu kada i tanjiraca tesko odradi posao.
Vecina i nezna sta je ilovaca,oni misle to je kao malo teze za oranje a prosipa se:haha:a ono lepek govno boje,smrt za mehanizaciju.

Ilovaca-jalovina

Da vidis dalje od svog nosa nebi tako pisao,cela centralna srbija sprema tanjiracom jer to tesko ide setvospremacom,tacnije ja nemogu da uzvucem setvospremac uzbrdo kao tanjiracu.
Kod mene 10% sprema spremacem ostali svi tanjiracom kao i ja i nemislim da menjam taj vid operacije.Probao spremac, razocarao se,ne hvala.

Bez ljutnje ali iskreno ili si od Centralne Srbije video samo Zapadnu tj gde je Valjevo, Loznica, Uzice pa i Arandjelovac (gde znam da stvarno ima teske zemlje) ili ja i jos neke kolege u mojoj okolini zivimo negde van Centralne Srbije :osmeh:

Ilovaca je dobra za neke kulture. Na kisnoj godini po prinosu kukuruza malo bezi, a mozda cak i ne bezi i najbolja zemlja sa severa Srbije.
Da ne pricam kako je lekovita. Ilovaca ce to izleciti. :haha:

Ja zivim na planini Cer i centralnom Srbijom smatram sve juzno od save i dunava:ppozdrav:

Upravo zbog toga i kazem, mislim da nije relevantno reci da cela Centralna Srbija sprema tanjiracom. Znam da je tvoja zemlja teska i generalno u tom delu Srbije, imao sam prilike da vidim kad sam prolazio tim krajevima a i pricao sam sa nekim ljudima. To ne osporavam. Ali mislim da najveci deo obradivih povrsina juzno od Save i Dunava cine Stig, Pomoravlje i jos neki delovi koji su vise ravnicarski. A po onome sto sam imao prilike da vidim itekako se koriste spremaci a tanjirace su davno izbacene iz upotrebe u prolece. Mislim nije zemlja kao u nekim delovima Vojvodine, ali je sasvim pristojna i moze lepo da rodi i da se ostvari dobar profit. Pa nije u redu da nas sve stavljas u isti sos :osmeh:
Da je tako kao sto kazes svugde po Srbiji, vecina nas iz gore pomenutih krajeva bi komotno mogli da batalimo ratarske kulture i da se orjentisemo na vocarstvo ili neku drugu granu :osmeh:

"IMT 577
Ako spremas zemlju sa tim trakorom iz avtara mozes i neorano setvospremirati.

Bez obzira kakva je zemlja tanjirača je najlošiji izbor za spremanje . Slažem se sa Nikolom . Za spremanje nezgodne zemlje treba što više saradjivati sa prirodom a manje na silu.

Spremalo se i sa 539 koristili smo rodjak I ja zajednicki spremac. Ali se kasnije zaradilo za vece masine. Poenta je da nije ista zemlja svud po Srbiji da ja ne mogu da poredim svoju zemlju sa vasom a u Centralnoj smo Srbiji svi, a ne ko cime sprema. Ali avaj svako procita sta mu odgovara.

Prolece 2016. 5-6 kilometara vazdusnom linijom od geografskog centra Srbije.

33w6qts.jpg

Imam razne zemlje. I na brdu i u ravnici pored reke.
Nije mi jasno ono sto neki clanovi pisu za ilovacu. Ja je imam. Zuta kao sveca, ali ne ona crkvena nego ona iz prodavnice. Jako se tesko ore. Ali zato kad izmrzne rasipa se kao pepeo. I u to ide spremac bez ikakvih problema. Ako je prolecno oranje onda sa spremacem mozes da se slikas, ali u zimsko ide odlicno.

I mi u selu imamo dosta ljudi koji su se "vencali" sa tanjiracom. Nas par je kupilo setvospremace i radimo vec godinama bez ikakvih problema. Ovi vencani posle muku muce sa nicanjem kukuruza, pa se zale na seme, a dva dana tanjirali njivu pa posle tri dana je sejali, nije se traktor video od prasine.

Nazad
Vrh