Zatvaranje zimske brazde

I šta znači izraz "patosati" ?
To u mom kraju znaci dobro ugaziti parcelu,utabati,izvaljati napraviti beton i to posle razbije od roda a i nece da ispuca od suse. :osmeh::cool:
a moze se patosati i djubrivom u kocentraciji da nemas gde iglu spustiti,znaci sve je belo.

Te njive koje se oru pred setvu ostanu rastresite i brze se zagreju i otud brzi rast kukuruza , ali ako zasusi na tim njivama ce najpre od svih izgoreti kukuruz. Nekada davno su praktikovali i ovamo kod nas, tada je bilo vise i redovnije kise nego ovih godina.
ovo je 100% tacno bravo kristi za konstataciju

Patosati je izraz za izvozenje stajnjaka na njivu pa kazemo hocemo redje da sve uhvatimo ili cemo patosati eto tako se govori kod nas odnosno govorilo dok smo sve rucno radili sad radi mehanizacija.I patosale su se avlije kadgod pa taljige:haha: samo lupkaju

Lepo si sve obajsnio ali nisam siguran da razumem,mislim da je bolje zaorati mesavinu nego bacati preko oranja,ja kada imam Kes nemam dileme bacam u jesen i zaoravam,uspeh zagarantovan,druga stvar,netreba podcenjivati domace hibride,ja licno retko sam ih sejao,prosle godine jesam i sasvim su ok.ako se njiva odradi kako treba rodice i domaci hibrid.sto se tice oranja tu ti verujem jer ima i u mom kraju zemljista koja mogu odmah posle oranja da se obrade kvalitetno.Ja kada bih na prolece poorao moju crnu smonicu mogao bih samo da sednem i da placem dok oranje ne odmekne,pa to bi bila katastrofa,ovako zatvorio sam brazdu tanjiracom pre mesec dana sada to izgleda vise nego odlicno,ko nije odradio to treba da uradi ovih dana,bice nadam se malo i kise.

kod mene svi radimo povrce i niko ne zaorava mesavinu nit ureju,i tako i ja primenjivao kod mojih na zit ui kukuruzu i vidim da nije lose,nekazem da jetako najbolje,to da za tesku zemlju i mi gde imamo smolnicu nju za povrce uzoremo zimi da kao malo izmrzne da bi se lakse isitnila kolko tolko a to za hibride necu da pocinjem raspravu opet,ali po meni je 99% do njive a seme...

- - - - - - - - - -

patosati znaci baciti vestak nesto enormno puno,eto objasnio sam vam :ppozdrav:

I ja iskoristio lepo vreme i zatvorio brazde. Prašilo je samo tako, retko gde drljača izbaci vlagu malo veću, ali zato po površini fino usitnjeno i razbijena pokorica

kolega momo evo da ti kazem za tu njivu sto ja i moji"veliki proizvodjaci" drugari uporedjivali,drug imao pionira 3,5t u zrnu po h,full agrotehnika akod mene ali kazem njiva ubi boze bila slaba i ugazena bacio sam mu 3kg po aru lincove ureje po oranju i tad drug ni je brao njegovim beracem i cudio se kaze da je imalo oko5-6 t zrna po h,zemunca684...mislim da neispadne da imam nesto sa zp hibridima a protiv ovog bas nista znaci cisto iskustvo nikakav marketing...neznam otkud tolka razlika kazem daj da podelimo svi sovja iskustva,ja mislim da ga oni samo zafrkli u prskanju jer vise bacili vestaka i njive su im jace garant..a nase njive gde gajimo povrce (pa kad hocemo godinu dve da ih odmorimo od zalivanja i dva useva)necu u brojkama kolko tu izbaci zito ili kukuruz bez grama vestaka tako da sam ja ubedjen da je sve do njive a vrlo mali deo je do semena..ko nije u pravu nek mi obrazlozi svoje misljenje..:ppozdrav:

koji su to desetak stvari?a paz iovo parcela gde je povrce godinama radjeno,znaci djubreno je godinama od 10,15pa do 25kg sto npk sto azotnih djubriva na nju prosle god bio kukuruz samo posejan,znaci danas uzorano,sredjeno i do uvece posejano i vise nista nije radjeno sem prskanja jednom na crno,ta parcela od 35a izbacila 6t u klipu,drug polomio skroz berac nije mogao da je obere kolko rodio, i sad planiram na nju opet kukuruz bez grama djubriva da se odmori pa povrce ispocetka..

to t ipricam druze tu je za desetak dgodina baceno minimum 100-150 kg po aru mesavine zato je to to a ovi moji drugari tata i mama preko pokupovali masine ko avione uzeli zemlju u zakup slepere djubriva i rokaj kad u jesen cvrc..ajmo na spavanje drugari price nikad dosta sutra je radni dan plastenik me ceka..pozdrav

Tako je:osmeh:

- - - - - - - - - -

Ja imam parcelu gde sam ranije sadio Lubenicu,od 2003 d0 2008,bacao sam redovno vestak prve godine bacio sam 1000kg h i izorao jednobraznim plugom sve na jednu stranu,kasnije sam bacao oko 500kg h 15:15:15 a onda je na red dosla psenica na toj parceli i razlika se videla,prinos je bio blizu 8t h.pa naredne godine kukuruz oko 14t u klipu. ali nisu sve njive takve a i godine su postale teske,od 2009 pa do danas ja muku mucim sa susom nikako kukuruz da prebacim preko 5th,nemoze upali ga skroz.ima stvarno 10 stvari koji moraju da se poklope.

Њива коју сам орао 31.01, па после 15-ак дана затворио бразду.

20140213160022.jpg

За дивно чудо, орало се баш добро и ако је земља лоша. А исто тако добро се и уситнило током затварања бразде. Прошле године сам радио таблу поред, па смо имали проблема током спремања, пошто је земља оштрија.

@NeLe001 Kako je to "zatvorena" brazda kad se vidi svaki pocetak pluga kako si orao, u donjem delu slike....?

Када бих окачио слику како је то прошле године изгледало, питали би се да ли је то у опште спремано после орања. Ја сам мислио да неће ни добар део нићи.
Када би упоредили ту слику и ову што сам сада поставио са затварања бразде, као небо и земља.
Прошле године, поорано на време, спремљено за сетву на време. Нисам затварао бразду. Ове године поорано пре 20 дана, затворио бразду пре 7 дана и изгледа х5 боље, можеш одмах сејати како је испало.

Nazad
Vrh