Zatvaranje zimske brazde

Ja sam pre par dana izorao po drugi put, bila je livada i pirevina do guse, moram sam preorati ponovo, sta mi predlazete jel da potanjiram , ili izdrljam, nemam set spremac? da sacuvam vlagu, ili da ne diram do setve

- - - - - - - - - -

Ja sam pre par dana izorao po drugi put, bila je livada i pirevina do guse, moram sam preorati ponovo, sta mi predlazete jel da potanjiram , ili izdrljam, nemam set spremac? da sacuvam vlagu, ili da ne diram do setve

Moj savet-obavezno potanjiraj i to tako da ga lepo poravnas, znaci dva puta ako treba

ove godine otisao u selo gde mi je majka rodjena i ovim "velikim"poljoprivrednicima ocitao lekciju o kukuruzu,a njiva uzas tri godine tanjirana i sejano zito jedva je uzorao,komsija mi kaze da lik prosle god imao na njoj u cose od prikolice zita,ja je patosao urejom i bacio zp684 razbio se od roda,malo ranije poce oda podgoreva falila mu jedna kisa,a "veliki"pored mene vrli pionira niko preko 3,5t u zrnu nije imao :ppozdrav:

ja ti pricam da ljudi pored mene koji orali zimi zaorali mesavinu(nikad ne zaoravam neko po oranju bacam svaku) sejali pionir jer nase sranje seju samo hobi poljoprivredniki,kao, i oper mucak....a mozda i jeste zbog oranja,to v isami prosudite,jer mi je nikao ranije od njihovog,cak kod jednog drugara pored mene ima gde je nicao posle mesec dana a kukuruz vec bio do kolena

ja ti pricam da ljudi pored mene koji orali zimi zaorali mesavinu(nikad ne zaoravam neko po oranju bacam svaku) sejali pionir jer nase sranje seju samo hobi poljoprivredniki,kao, i oper mucak....a mozda i jeste zbog oranja,to v isami prosudite,jer mi je nikao ranije od njihovog,cak kod jednog drugara pored mene ima gde je nicao posle mesec dana a kukuruz vec bio do kolena

Te njive koje se oru pred setvu ostanu rastresite i brze se zagreju i otud brzi rast kukuruza , ali ako zasusi na tim njivama ce najpre od svih izgoreti kukuruz. Nekada davno su praktikovali i ovamo kod nas, tada je bilo vise i redovnije kise nego ovih godina.

ove godine otisao u selo gde mi je majka rodjena i ovim "velikim"poljoprivrednicima ocitao lekciju o kukuruzu,a njiva uzas tri godine tanjirana i sejano zito jedva je uzorao,komsija mi kaze da lik prosle god imao na njoj u cose od prikolice zita,ja je patosao urejom i bacio zp684 razbio se od roda,malo ranije poce oda podgoreva falila mu jedna kisa,a "veliki"pored mene vrli pionira niko preko 3,5t u zrnu nije imao :ppozdrav:
i ja sam se patosao :haha:

ja patosem gde mi je povrce,jer od toga zivim,ovo mi je vise hobi rad,ali hteo da podelimo svoja misljenja i iskustva ali vidim da ovde ako nemislis kao vecina da si nepozeljan :sta:

Prvo morate da objasnite izraz patosati jer taj izraz nije uobičajen ni u literaturi, a ni medju čanovima foruma i tu nastaje problem.

Lepo si sve obajsnio ali nisam siguran da razumem,mislim da je bolje zaorati mesavinu nego bacati preko oranja,ja kada imam Kes nemam dileme bacam u jesen i zaoravam,uspeh zagarantovan,druga stvar,netreba podcenjivati domace hibride,ja licno retko sam ih sejao,prosle godine jesam i sasvim su ok.ako se njiva odradi kako treba rodice i domaci hibrid.sto se tice oranja tu ti verujem jer ima i u mom kraju zemljista koja mogu odmah posle oranja da se obrade kvalitetno.Ja kada bih na prolece poorao moju crnu smonicu mogao bih samo da sednem i da placem dok oranje ne odmekne,pa to bi bila katastrofa,ovako zatvorio sam brazdu tanjiracom pre mesec dana sada to izgleda vise nego odlicno,ko nije odradio to treba da uradi ovih dana,bice nadam se malo i kise.

Nazad
Vrh