Zastita vocnjaka od mraza

Sada gledam na Umbrelli, sutra ujutro -4. Ne posećujem često ovu temu i nemam toliko voća kao vi, ali imam 5 velikih kajsija koje obećavaju lep rod. A što volem pekmez od kajsija i rakiju... Šta savetujete da li da poranim u nedelju i probam da ih zaštitim?
I ako bi neko mogao da mi kaže kako tačno funkcioniše to sa gumama i slamom? Hvala.

da li ce ovaj mraz stetiti pupoljcima sljive?.kod mene veceras -8.nisu se otvorile jos su pupoljci zatvoreni al me interesuje dal moze imat neke stete?inace beli se ispod,a imam majsku tresnju samo sto se ne otvori.da li ce joj stetiti sta/ I jos jedno pitanje da li zna neko u Beogradu gde ima da se kupi taj biljni antifriz , ili da se bar naruci negde po srbiji.HVALA :cool:

mislis da ce unistiti sljive? iako su jos u pupoljku?mislim vegetacija jos nije krenula.

Kajsija je u fazama pucanje pupoljaka- pupoljci otovreni, prva oštećenja nastaju na - 6.5°C
Breskva je u fazama zelena tačka – početak listanja, prva oštećenja nastaju na -6 do -5°C
Šljiva je u fazami bubrenja pupova, prva oštećenja nastaju na -9°C
Višnja i trešnja su u fazi kraja bubrenja pupova, prva oštećenja nastaju na -5°C
Jabuka je u fazami mirovanja, prva oštećenja nastaju na -9°C
Kruška je u fazi bubrenja pupoljaka, prva oštećenja nastaju na -9°C
Jagoda je u fazi kretanja vegetacije, prva oštećenja nastaju na -6.5°C
Vinova loza je u fazi mirovanja, prva oštećenja nastaju na -10°C

ovo sam skinuo sa Agroupozorenja pa mi malo lakse

Dimljenjem necete nista uraditi,ovo traje vec tri dana,stalno u minusu a dimljenje se pocinje kada je temperatura o stepeni, da bi imalo pravi efekat.Kod mene je sve izmrzlo jos juce a mogu zamisliti i nocas sta je bilo.

No code has to be inserted here.

eko frezze 1l kosta oko 2500 din prvi tretman kada se pojave listici 2 cm + 2x jos na 15 dana pre pojave listova nema efekta

Anti frost rešava sve te probleme sa mrazom!
Resava,ja sam mislio deo novca od ovog roda izdvojiti i bar dva reda zastititi sa anti frost sistemom.Sledece godine ponovo dva reda...Ali kad nema roda-nema para-nema ni antifrost sistema.Mislim da izadje oko 12 hiljada eura za hektar (ako sam dobro informisan)

meni je pokojni ujak, Bog da mu dusu prosti, pricao da je jedne godine spasao jedan od sljivika , zadimljavanjem,
slucajno se naslo nekoliko gomila granja i kojecega posle nekog spremanja
tada nije bilo ni prognoza ni termometara
selo je inace na 550 metara nadmorske visine iznad banje vrujci
nadam se da ste culi za rakiju iz tog kraja a tek prepecenica od ranke

pa se nesto ko mislim vi kao ozbiljniji vocari imate dosta tog granja posle rezidbi, lisca pa natrpajte negde kao malo kompostiste a ako zatreba pa da se pali i spasava voce
a vremensku prognozu mozemo pratiti na svakom pametnom telefonu, termometara ima koliko oces
ne obecavam ali ako budem u mogucnoti otici cu da pokupim to ranke sto jos uvek ima na tom imanju, a propada vec 7.8 godina , niko ne kupi
a greota nikad prskane a stara stabla pak kad se pokupi u pravom trenku a ona jos dok je u dzaku na putu do kace baca penu
ako budem sto ispekao donosim na neki skup forumasa
ih odoh van teme
za forumase kojima je potrebno za razno razne potrebe bice po damping ceni
[h=1]Ubodni termometar merni opseg - 50 + 300 stepeni
originalslika-20002889.jpg
[/h]

Resava,ja sam mislio deo novca od ovog roda izdvojiti i bar dva reda zastititi sa anti frost sistemom.Sledece godine ponovo dva reda...Ali kad nema roda-nema para-nema ni antifrost sistema.Mislim da izadje oko 12 hiljada eura za hektar (ako sam dobro informisan)

2500din košta jedan rasprskivač a domet mu je 20-22m u prečniku, znači nekih 315kvm. Znaš koliko ti onda treba za ha. Plus prateća oprema, creva, cevi na kome će biti postavljeni rasprskivači. To je osnovna verzija. Ako hoćeš automatski da se uključuje čim nastane minus, e onda ta oprema dodatno košta.

Ja sam i ove gdine pretrpio štetu od mraza.
Voćke tek što su na vrhu pupoljka bila veoma malo zelene, temperatura -10 i vidim ima rodnih pupoljaka koji su crni unutra.

ja sam juce gledao breskvu i dobro sam prosao,doduse mraz nije bio veci od -4 i to neko kratko vreme,ali prosle godine sam na`ebo sa oprasivanjem,tokom celog perioda cveta bilo kisno i hladno vreme i oprasivanje je bilo oko 60 %.Kako ovi javljaju za naredne dane,smesi mi se slican scenario

2500din košta jedan rasprskivač a domet mu je 20-22m u prečniku, znači nekih 315kvm. Znaš koliko ti onda treba za ha. Plus prateća oprema, creva, cevi na kome će biti postavljeni rasprskivači. To je osnovna verzija. Ako hoćeš automatski da se uključuje čim nastane minus, e onda ta oprema dodatno košta.
Znaci samo rasprskivaci 500 eur po jutru.A gde je ostalo...

- - - - - - - - - -

10.04.2012. godine nisam čuo da je igdje riješio mraz od -7. Riješio je da grane popucaju od tereta leda i čak se izvale poneka stabla.
Eto ti sad,znaci protiv velikog minusa(ispod -6,-7) ni anti frost se ne proslavlja.Ima logike,ako je velik minus(i traje dugo kao sada par dana), sve vise se talozi led na granama i od tereta pukne.Mada,ja nisam do sada to cuo a i retko ovde kod mene ko ima sistem

Jesam ja, ali ne ove godine.
Da se razumijemo vatrom se zadimnjava a ne zagrijeva i nemoj pokušavati da zagrijevaš jer bez onih turbina to je prosto nemoguće.

@pele
Hoćeš da kažeš da nekih 1500e po ha, koliko bi stajala investicija za anti frost, je velika suma?
Ja mislim da nije, s obzirom šta sve može da spreči.
Ako pod teretom leda popucaju grane, šta će se desiti onda pod teretom roda, koji treba da je naravno veći? Takav zasad onda nema perspekitvu.
Ima negde na netu, čitao sam, italijani imaju dosta mraza u maju i to rešavaju sa anti frostom i to baš ti minusi od 6-7 ispod nule.

http://poljoprivreda.info/?oid=4&id=1013

U sredini posta imaš par reči o orošivačima i vremeni pojave mraza!

Nije puno para.Kada pogledam da sam izgubio ove godine bar 15-20 tona x...dinara =...Moram to uraditi ove godine nekako.

Nazad
Vrh