Zastita kosticavog voca od monilije cveta i ploda

Kaže mi drugar da je problem nastao zbog toga što su sadnice mlade, a da su bile okupane u otrovu i da je zbog toga nastao problem...:udri:

Жао ми је што тренутно не могу да поставим слику трешње тренутно јер је блато невиђено. Код мене је мало другачије него код октопода, пошто је падала киша и дувао лудачки ветар у време пуног цветања трешње, десило се да је опала гомила неоплођеног цвета, али је доста тог ђубрета и остало на гранама, чека мало ветра да отпадне. Ја нисам видео пчелу у воћњаку пуних пет дана, тако да је квантитет озбиљно угрожен. Отприлике пола од укупне количине плода, можда чак и мање је остало. Пошто имам намеру да садим још трешања на јесен/пролеће, интересује ме како се показао на њима вештачки опрашивач? Имам још једно питање за све који знају - како штитити воће од болештина након ове кише која ће бар по прогнози падати до четвртка-петка? И када? Пре свега ту мислим на монилију, али и на инсекте.

Kaže mi drugar da je problem nastao zbog toga što su sadnice mlade, a da su bile okupane u otrovu i da je zbog toga nastao problem...:udri:

Onda je neko trebao to da kaže na vreme zar ne? Tipa "ovo ne važi za mlade voćke..."...ali sumnjam da je to problem, mada na nekim se ispoljio, na nekim ne...

Voće sada izgleda dosta bolje nego par dana posle zaštite, gotovo da se i ne primeti da je bilo mališ oštećenja na listu, ali jbg.....

Pozdrav drustvo,da li ce neko prskati kajsiju narednih dana posle ove kise i cime?

Mankogala sam dobio u kesicama, nisam siguran koja je količina, ali znam da ide na 10 l vode, akord je kolega u tečnom stanju i ide 75 ml na 10 litara, a dimetogal 15 ml na 10 litara, tako sam ja stavio, e sada da li sam pogrešio ili ne nzm ! :sta: :ppozdrav:
akord wg je u praskastom stanju ako ne gresim, a pogresio sam kad nisam dodao wg.a za drugo,mislim da mlade vocke ne treba tretirati preparatima za zastitu,meni se dogodilo da mi je tek posadjena viljamovka uvila listove na gore,izbuseni su listovi.isto tako,ne bih preporucio bilo kakvo djubrenje tek posadjenih vocaka

Da pokušam da pomognem kolegama, ako se ne varam kajsija je sada u fazi ploda veličine lešnika i planirate da zaštitite protiv pepelnice, truleži plodova, šupljikavosti lišća, moljca, lisnih vaši:
Akord plus 0,2 % + Fenitrotion 50 EC + Tonus

P.S.program zaštite i ishrane biljaka, Galenika fitofarmacija

Матке, фала за кајсију. Мене интересује да ли неко од вас има искуства са вештачким опрашивачима? Конкретно ме занима трешња, јер ове године апсолутно нисам задовољан количином плода, односно већ сам написао шта се десило у пуном цвету. Сад сам погледао и за овај Фенитротион, нисам га нигде нашао у самом програму заштите за вишњу, трешњу и кајсију, али има га у каталогу производа, мислим да ми је мало касно да прскам са њиме, јер је каренца 28 дана... Ко зна.. Акорд иде сигурно после ове кише, помешан са Манкогалом, такође сам мислио да ставим и неки инсектицид у зависности од тога да ли има гамади или не.

Meni je opet sve odlično rodilo, pokazalo se opet pametnim da se sade rane sorte voća...taman je već krenuo plod dok je mnogima tek bio pun cvet...slike od pre 10ak dana:

Свака част мајсторе ;) Ја чекам само да спадне мало ово блато, па ћу сликати и кајсију и трешњу, као и вишњу. Кајсија се убила од рода, вишња ту и тамо, али трешња ми се уопште не свиђа...

Hvala, nadam se da će i tebi neko pomoći za ovo veštačko oprašivanje :)

Nego, jel ovo monilija ploda ili prosto mora poneki truo i zakržljao plod da se pojavi, letimičnim pogledom ne vidim ni jedan, malo boljim nađoh ovaj jedan samo na drvetu, gde su ove tri kajsije pa ova leva, otkinuo sam ga bio je mekan..

Zdravo i ja imam problema sa tresnjom, puno cvetova , a mnogo malo plodova. 80% cveta su otpali i to sada pre tri dana. Na drugoj tresni pored nje sve je u redu i ima mnogo plodova, da napomenem da ta tresna je druga sorta. Nije mi jasno u cemu je broblem, komsija kaze mi da je to zbog velike sile i bujnog rasta tresnje, pa zato ona izbaci cvetove i ide na lisnu masu, Neznam dali je to, pocetnik sam i tek ucim. Pozdrav,,,,

Pucaju od zdravlja pogotovo ova tresnja a za kajsiju nisam siguran da je monilija mislim da nije da je samo sasusen plod zbog rodnosti to se kod kajsija javlja cesto poneki sasusen i sprcen plod

Druze i ja mislim da nije monilija jer mi ovo okolo deluje zdravo.pogotovo list po kojem se jasno vidi dal je monilija.

malo boljim nađoh ovaj jedan...

@Oktopod, voće samo odbacuje šta je višak. Kada bi je u potpunosti objezbjedio od bolesti i štetočina, to bi se opet dešavalo. Svaka biljka, bez obzira na svu hranu i zaštitu odbacuje dio roda što ne može da održi, to je prirodan proces svake sezone. Ako si našao samo jedan, tvoje voće je u veoma odličnoj kondiciji! :)

Hvala puno narode, ne bih da prskam protiv monilije ploda ili bilo koje prskanje više ove godine ako apsolutno ne mora, a ovde to nije slučaj :)

pozdrav ljudi!

jel ovo monilija? msm, neke grane su suve, nemaju listove, cvetovi osuseni... dok na ostalim granama ima i listova i plodova i nisu osteceni...
naravno, nisam prskao a sad je kasno... sta mi je ciniti sa granama? hvala

Nazad
Vrh