Zastita kosticavog voca od monilije cveta i ploda

Ja sam ga platio 550 din a kolicina nisam bas siguran dok ne pogledam na kesici znam da se rastvara na 100 litara vode ova moja kolicina ,podseca na prasak za zlatice ima tu miru .

Поздрав свима,
Пошто видим да се расправа захуктала, да се и ја мало прикључим.
Елем, имам у свом воћњаку педесетак стабала кајсије и исто толико трешње/вишње. Прскао сам кајсије до сада три пута (бели балони - Кубик, пуно цветање - Кубик плус, прецветавање Акорд+Диметогал), трешње/вишње 2 пута (бели балони - Кубик, пун цвет - Кубик плус).
Јуче сам видео на пар стабала кајсије сасушене врхове гранчица, тј. лишће почиње да вене и плод полако опада испод њега. Одмах сам ухватио прскалицу у руке и поновио прскање са Акордом и Диметогалом, пошто сам видео да су
се појавиле и лисне ваши. Да ли сам ја негде погрешио у избору препарата или је ово нормална појава након кише? Пар напомена - воће је старо 6 година, прскао сам кајсије у прецветавању и трешње у пуном цвету три дана пре оне
ненормалне кише.
Такође сам приметио да се мрави полако пењу на трешњу и гомилу мушица које облећу около, тако да чекам још мало да опадну латице па удри по гамади!

За први третман сам припремио проверени Диметогал, а за касније (наредних десетак дана - следеће прскање)
Харпун и Тонус, пошто комбинација више активних материја помаже да гамад не постане резистентна :)

Meni nije jasno otkud sad ovo prskanje sa mangokalom u precvetavanju, lepo se vodila tema ovde a tako pišu i proizvođači, monilia kad krene cvet prvo, kad je pun drugo, kad opadne skoro sav treće...koje je sad ovo prskanje?

Meni četvrto. Na kajsijama nekim je plod veći od klikera. Za šta sam ja u stvari prskao? Čemu akord? Za moniliju ploda, ne razumem? Znam da je mangokal za list...koje me još prskanje čeka?

Пази овако, прскање када су идеални услови (без кише у периоду између два прскања) иде по плану и програму, а у случају кише ствар се битно мења. Све активне материје које садрже фунгициди које ми користимо имају
за циљ једно - да спрече размножавање гљивице. Ако си прскао воће фунгицидом, а након тога је пала киша, мораћеш да поновиш прскање јер киша гљивици дође као кец на 11. Манкогал се користи да не би понављао прскање
истим препаратом већи број пута него што је произвођач препоручио (примера ради кубик/кубик плус имају максималан дозвољен број коришћења током године два пута), уједно мешаш активне материје које садрже различити
препарати и самим тим смањујеш могућност да гљивица постане резистентна. Ако поставиш питање да ли је Акорд за монилију плода, сви ови фунгициди које користимо служе за сузбијање монилије, али ако се користе у различитим фенофазама
онда можеш у програму прочитати на пример Акорд - против монилије плода, ако прскаш када је већ формиран плод, а иначе се може користити и у цвету Акорд, у том случају би писало - против монилије цвета. Дакле циљ је искључиво
мешање и константно мењање активних материја за сузбијање монилије, Драгојло је то лепо написао пар пута чини ми се :) И ја сам прскао кајсије четири пута до сада, за десетак дана биће и пето ако не буде у међувремену кише.

Meni nije jasno otkud sad ovo prskanje sa mangokalom u precvetavanju, lepo se vodila tema ovde a tako pišu i proizvođači, monilia kad krene cvet prvo, kad je pun drugo, kad opadne skoro sav treće...koje je sad ovo prskanje?

Meni četvrto. Na kajsijama nekim je plod veći od klikera. Za šta sam ja u stvari prskao? Čemu akord? Za moniliju ploda, ne razumem? Znam da je mangokal za list...koje me još prskanje čeka?

Oktopode druže, jel tvoj voćnjak za komercijalne svrhe? Što ga toliko zaštićuješ?

U komercijalne jeste u smislu da bih da prodam što više mogu a cenu formira kvalitet i krupnoća kajsije :)

Lično ne vidim neke probleme ovih godina u voćnjaku, nit te monilije, nit neke silne insekte sem standardnih zujalica, hteo sam ove godine da uradim sve po PS-u pa da vidim ima li razlike u odnosu na prethodnu, prethodne sam imao poneki truli plod koji prenese trulež na ostale u istom "grozdu", pa ko velim da vidim oće li ove godine sve biti cakum pakum...

Prvo sam prskao chorusom kad su se 50 posto cvetova otvorili (zakasnio 2 dana), zatim kad je bio pun cvet opet chorus, zatim kad je opalo skoro sve od latica kubik plusom. Prekjuče sam prskao akord+mankogal+dimetogal, na mnogima se već vidi plod, na nekima ne još ali izlazi polako...

Oktopod Meni je preteklo chorusa za jos jedno prskanje u rastvorenom stanju spakovao sam ga u plasicne flase Da li ce mu nesto faliti da stoji jedno vreme pa da ga potrosim sobzirom da je rastvoren a nisam mogao drugacije da ga podelim kad sam pravio smesu ?

Ako pitaš mene lično, kažem ti da ne znam :D Mislim da neće da škodi nekoliko dana da odstoji, ali ne znam tačno...možda se samo slegne..

Oktopod Meni je preteklo chorusa za jos jedno prskanje u rastvorenom stanju spakovao sam ga u plasicne flase Da li ce mu nesto faliti da stoji jedno vreme pa da ga potrosim sobzirom da je rastvoren a nisam mogao drugacije da ga podelim kad sam pravio smesu ?

frenki, to ne bi trebalo da stoji duže od 24h, propašće ti, uglavnom promućkaj rastvor i pomešaj sa većom količinom vode, zavisi koliko ti treba i ako ne vidiš neke specifične promene u rastvoru onda će hemija delovati... poz.

danas se u zemljici srbiji isplati imati polj. apoteku, verujem da je isti slučaj i kod komšija. ajde, mogu da razumem da čovek ima na placu recimo 50-ak pa i 100 drveta što šta od voća i jednostavno eto... pita za savet, jer bavi se nečim drugim i ovo mu dođe kao razonoda... ali da ljudi koji imaju proizvodne zasade zaista ne znaju osnovne stvari oko zaštite... !? neka se ne ljute forumaši na ovaj moj kritički stav ali stvarno neki tekstovi su me do suza nasmejali... ironman je recimo u kratkim crtama lepo objasnio neke stvari oko monilije, samo želim da dodam da ukoliko nije bilo padavina u periodu cvetanja, džaba ste krečili... recite mi slobodno da sam lud ili šta već ali ja imam za sada samo 2 prskanja u breskvi i nektarini, trešnja mi je u drugoj godini i ima jedan tretman... jabuku da ne pominjem...

Ja sam upravo taj što ima oko 100 drveta, pola su još mlada stabla, hteo sam da ove godine preuzmem posao oko voća u porodici i mislim da sam malo preterao sa svim prskanjima...

Jedno pitanje, da li je neko od vas zaštitio šljivu u fazi precvetavanja sa 3 galenikina preparata, mankogal 80 + Akord + dimetogal, u kojim koncentracijama ste koristili ove preparate !

uuuuuuu pa ti si to upropastio.
Nista, moras sad taj vocnjak da iskrcis, nema ti vise pomoci. A steta, mlad vocnjak bio jbg
:)

Nisi morao sa dva fungicida mada se ta kombinacija cesto koristi. Jedan sprecava gljivu da udje u list a drugi da popravi ako ovaj prvi nesto propusti. (Sto propusti Deli Radivoje docekuje dijete Grujica )
Mankogal je kontaktni preventivni, nesistemicni a akord sistemik (kurativni).

Dimetogal je u redu, insekti.

Juče mi đavo nije dao mira pa oprskah nešto malo loze što imam...oprskao sam sa akordom tečnim i mangokalom.

Listovi su pre prskanja bili ovakvi:

A sutradan tj danas su ovakvi:

Šta se desilo?

Napomenuo bih da sam ih dobro zalio, par litara oko svakog i da sam prskao oko 4 po podne, znači bilo je onako sunca, možda udar sunca na mokar list ili na vodu što zalih? Ili je ovo sve normalno?

U kojoj je fazi cvet ovde, ne mogu da provalim da li ovi bobići tek treba da se otvore u cvet ili je to plod? Izgledaju mi i drugačije nego juče, možda sam baš ubo dan kad se nešto menja :D

Blagodarim odnapred :D

Hahaha :haha:, u utorak palim motornu testeru, u kojim ste koncentracijama primenjuju dati otrovi, msm da sam malo preterao, ali nisam siguran :sta:

Jel tebi bila cista prskalica? Da nije tu bilo nekoh herbicida?
Od kada ti stoje ti preparati pripremljeni?
Nesto ovde nije u redu.
Ne moze to da se desi od zalivanja posebno ne za jedan dan a ni od prskanja po suncu. Neka hemija je ovo napravila.

Mankogal 250 grama na sto litara vode ( u mom slucaju mera glasi "kesa na atomizer" :) ) a akord o,75l na hektar pa racunaj :)
Ja hektar prelazim sa oko 600 l vode (atomizer ipo, da budem precizniji) i u jedan sipam pola flase

(sve precizne mere nem sta :)

Ja sam prskao sa mankogalom i akordom kajsije pre 10 dana,tako mi rekli sa instituta sa u N.Sadu a i zvao sam galeniku fitofarmaciju i oni rekose da prskam sa tom kombinacijom.Vocke izgledaju ok,vitalne ,list bez ostecenja i fleka.Kajsije su posadjene u jesen 2009 i ako ovako ostane plod bice po par kila na svakoj!Mozda cu i cak proredjivati.Od 500 komada jedna se osusila ali nije monilija nego jednostavno nije bila za ,,zivot"!Prvo prskanje je bilo sa signumom,drugo kubik plus i trece koje sam naveo tako da mislim da ova kombinacija i redosled prskanja izgleda da ,,Pali"

Nazad
Vrh