Zastita kosticavog voca od monilije cveta i ploda

Ako razmisljas za trece prskanje po precvetavanju uzmi Acord+mankogla80 *ili samo Acord plus* sadrzi obe aktivne materije kao ova dva ispred, i jos neki sistemicni insekticid Dimetogal, Calypso, Tonus....

Meni bi to bilo četvrto prskanje :) tri protiv monilije sam odradio na kajsijama, na trešnjama i šljivama sam samo dva puta jer kasne za kajsijom..

Već mi odgovoriste da mogu i kajsiju sa ovim, prskao bih za 2, 3 dana, zanima me jel ovo generalno prksanje svog voća protiv nečega, ili je za kajsiju i trešnju bolje nešto drugo, pošto imam najviše kajsije, pa trešnje, a šljive tek nekoliko drveta?

Izvinjavam se na dosadi ::sramota::

ja danas posle kise opet isprskao chorusom, kad precveta ide trece mangokal 80 i akord i dimetogal ili harpun mada moz se desi da umesto akorda ode i kubik plus koji mi ostao taman tolko

Imam zasadenih oko 30ak stabala raznog voca oko kuce!danas vidio na jabukama da mi listovi poceli da dobijaju crvenu boju i napala ih vas uvrce listove,a one u punom cvatu!tomi se prije desavalo sa breskvama ali ne ovako rano,koji mi fungicit i insekticid preporucujete zbog cvata, prije sam koristio perfektion ali on valda nije preporucljiv u cvatu.Voce prskano cuproxat om.

Meni bi to bilo četvrto prskanje :) tri protiv monilije sam odradio na kajsijama, na trešnjama i šljivama sam samo dva puta jer kasne za kajsijom..

Već mi odgovoriste da mogu i kajsiju sa ovim, prskao bih za 2, 3 dana, zanima me jel ovo generalno prksanje svog voća protiv nečega, ili je za kajsiju i trešnju bolje nešto drugo, pošto imam najviše kajsije, pa trešnje, a šljive tek nekoliko drveta?

Izvinjavam se na dosadi ::sramota::

Sa Acord+Mankogal80+Dimetogal mozrs prskati i tresnje i visnje i kajsije i sljive po precvetavanju

Imam zasadenih oko 30ak stabala raznog voca oko kuce!danas vidio na jabukama da mi listovi poceli da dobijaju crvenu boju i napala ih vas uvrce listove,a one u punom cvatu!tomi se prije desavalo sa breskvama ali ne ovako rano,koji mi fungicit i insekticid preporucujete zbog cvata, prije sam koristio perfektion ali on valda nije preporucljiv u cvatu.Voce prskano cuproxat om.

To crvenilo lista je najverovatnije zahvatila venturia-pegavost lista od ovih kisa, vasi nemogu bas ovako rano da naprave toliku stetu ali treba ih odmah u startu ukloniti...

Od fungicida u cvetu jabuke a i kosticavog voca Chorus je odlican, od insekticida zbog oprasivaca najbolje je ici sa Calypso-m nije otrovan za pcele i bumbare...

Ja sam juce prskao jabuku posle ovih kisa sa Chorus+ThiovitJet (sumpor)+Talstar.

Prskaj pred vece kada nema pcela.

To crvenilo lista je najverovatnije zahvatila venturia-pegavost lista od ovih kisa, vasi nemogu bas ovako rano da naprave toliku stetu ali treba ih odmah u startu ukloniti...

Od fungicida u cvetu jabuke a i kosticavog voca Chorus je odlican, od insekticida zbog oprasivaca najbolje je ici sa Calypso-m nije otrovan za pcele i bumbare...

Ja sam juce prskao jabuku posle ovih kisa sa Chorus+ThiovitJet (sumpor)+Talstar.

Prskaj pred vece kada nema pcela.

Hvala Dragojlo,sutra idem u polj. apoteku da trazim ove preparate! jedino kod nas drze nesto deltinih, singente i galenikinih i uglavnom nesto hvali od kombinacija.poz.

ma mogu i drugi bitne su smao aktivne materije ali uglavnom ovi se mogu naci, ako neam calypso idi sa Talstar (Fobos) jeftiniji su a dobro suzbijaju vaši u početnim fazama, kao i savijače lista, ali prskaj posle leta pčela.

@dragojlo pre sedam-osam dana sam prskao sljivu sa korusom u fazi belih balona sada bi prskao sa signumom u fazi precvetavanja posto mi je opalo vise od 80 posto svetova da li da prskam sa njim ili necim drugim i reci mi jos kada da prskam protiv sljivine ose i vasi uzgred pozdrav za tebe

Pozdrav svima!
Ljudi,,,pa ovo je strašno!
Bio sam juče u voćnjak, šljivine ose na milijon...u ovom ovolikom broju ih nikada nisam video!
Izgleda da im paše ovo toplo,i suvo vreme...
Sutra prskanje...taman kraj cvetanja - mankogal+akord+dimetogal
pozzz joe!

p.s.-kako se može obrisati poslednji post?

@ zicko Signum je exta ali i duplo skuplji od chorusa koji je podjednako dobar jer su oba sistemici, mozes i kubik kontaktni on je tu negde malo skuplji od chorusa
p.s. zna da nisam Dragojlo al moze i zamena sa klupe kad ga nema glavni napadac :)

Pozdrav svima!
Ljudi,,,pa ovo je strašno!
Bio sam juče u voćnjak, šljivine ose na milijon...u ovom ovolikom broju ih nikada nisam video!
Izgleda da im paše ovo toplo,i suvo vreme...
Sutra prskanje...taman kraj cvetanja - mankogal+akord+dimetogal
pozzz joe!

p.s.-kako se može obrisati poslednji post?

Jesi 100% siguran da je riječ o šljivinoj osi?

@rosuljac,taman posla da se ljutim,svaki dobronamerni savet rado prihvatam sto se tice signuma imam ga vec jer sam sa njim mislio da obavim predhodno prskanje pa sam onda uspeo da nabavim corus tako da mi je ovo ostalo,nego koliko vode ide na jednu kesicu signuma,rekose mi oko 40-50l. @joekiki,hvala na pozdravu @vocar,kako si ti sta se radi,veliki pozdrav i za tebe

@dragojlo pre sedam-osam dana sam prskao sljivu sa korusom u fazi belih balona sada bi prskao sa signumom u fazi precvetavanja posto mi je opalo vise od 80 posto svetova da li da prskam sa njim ili necim drugim i reci mi jos kada da prskam protiv sljivine ose i vasi uzgred pozdrav za tebe

Ako je u toku precvetavanje, onda ti je bolje da ides sada sa Acord+Mankogal+Dimetogal ima tema otvorena za to pa da ovde ne saramo o sledecem prskanju ovo je tema o monilijama, i ova prskanja su vec pri kraju...

Pzodrav

Jedva se snadjoh sa ovim promenama lozinke i ostalog pa se dugo nisam javljao.Ja cu sutra da prskam kajsije,treci put protiv monilije.Valjda nisam zakasnio ,nisam mogao od kise a vec su precvetale.Neki tip spominje danas da se prska ,,Delanom" pa ne
znam da li je neko njega koristio.Proizvodjac je BASF

ljudu ja sam u cvetu prskao sa Signum + Fobos. danas sam isao u obilazak i vec su sve precvetale ( malo lepotica ima poneki cvet) nema nikakvih insekata, listovi su citavi nije ih nista ostetilo.sta predlazete sledece? koja kombinacija? malo sam neiskustan i pocetnik sto se tice sljive pa bi mi svaki savet dobrodosao.

Joekiki je li ovako izgleda?

2j3465v.jpg

Prvo joj je popucala kora još u trećoj godini, i samo se širilo. Ove godine ju je dotukla monilija u vrhuncu cvatanja i osušila se totalno. Ukupno 4 čačanske ljepotice. Moram ih pod hitno izvaditi iz voćnjaka.

sno5g8.jpg

29bgc45.jpg

Nazad
Vrh