Moze i Delan za supljikavost lista, i za pegavost lista (kokomices), cak je registrovan na visnji za to, a posto su isti ili slicni patogeni, onda moze da se koristi (e sad to sto nije registrovan zvanicno, to je druga problematika) ali delovace... On ima prednost nad kaptanom i mankogalom sto ima i neko kurativno dejstvo pored protektivnog, pa moze cini mi se i dan a mozda i dva nakon zaraze da se primeni (ali nije bas ko SI sistemici kurtivan)... Evo ti jedan link, procitaj s cm se ne mesa, kad se koristi i slicno (ovo je primer, svejedno je od kog je proizvodjaca kao je ista materija):
Kontaktni fungicid sa preventivnim i kurativnim delovanjem
www.agrosava.com
Breskvu nemoj da prskas sad bez razloga protiv kovrdzavosti, ona se stiti dok nije krenula, znaci zimsko prskanje od kraja novembra do februara (ponekad moze i u martu), posle toga nema potrbe trositi pare i trovati se bez razloga zato sto prskanje kasnije jednostavno ne deluje (ono sto je zarzeno, zarazilo se odavno i ne mozes mu pomoci, otpasce tamo u maju i izrasce novo lisce)...Kovrdzavost ne deluje tj ne razvija se na visim temperaturama, ona deluje samo tamo kad je bas hladno i dugi su periodi vlaznog vremena, u februru i martu, kad krece vegetacija... Sledeci put, ako imas problem sa kovrdzavoscu, oprskaj jednom pocetkom zime, kad vecina lisca opadne (negde u novembru obicno), sa bilo kojim bakartnim sredstvom, dobro ih okupaj, i ako mozes ponovi u februaru, pre kretatnja vegetcije...To ce resiti problem cak i u problematicnim godinama..Za prskanje u februaru mozes i ulje da stavis, da smanjis broj jaja letnjih stetocina, pa ako amaterski radis, imaces manje stete od insekata/grinja u vegetaciji...
Moja preporuka, ako vec prskas, idi na captan i neki insekticid (moze i tonus, ali nemoj ga vise od 2 puta godisnje), captan deluje bolje i na vise bolesti u breskvi od mankogla... Generlano nismo koristili mankogal u breskvi (koristili smo ga u jabuci puno za prolecna prskanja) ali za breskvu nisma video da se preporucuje, i da deluje bolje ili da uospte deluje na bolesti koje ima breskva... Ziram na primer da, za rana prskanja protiv kovrdzavosti, kad krene vegetacija, ali mankogal mislim da se ne koristi u breskvama i nektarinama...
Moje prskanje za breskvu i nektarinu je generlano bilo Captan, Kumulus (oba u malo smanjenim dozama posto deluju manje vise na slicne bolesti, neki bolje na jednu, neki bolje na drugu, ali se malo i preklapaju za neke bolesti), i insekticid (uvek razlicit, pazeci sta se mesa sa ova dva)... Obrati paznju da se mesavina cpatana i kumulusa mora brzo utrositi, pola sata, sat maksimum, ali sto pre to bolje, posto sumpor pravi malo alakalan rastvor i to hidroilizuje (tj razgradjuje) captan... Idealno bi bilo zakiseliti rastvor (moze i obicno sirce ili limuska kiselina, ali je problem dozirati bez merenja), a moze i sredstvo Nutrilizer pH na primer, i onda se dobije pH vrednost rastvora za prskanje od oko 6, to je OK za captan... Elem, ne moras da se zamajavas puno sa acidifikacijom (kiseljenjem), samo oprskaj sto pre s rastvorom koji napasravis i bice OK... Tako je kod mene prskano do jedno 3 nedelje pred berbu (tako je karenca captana), i onda su jedno ili dva prskanja signumom da ne trule... Ako ne prodajes plodove, ne moras to da radis, dovoljno je jedno ili dva sa insektiicdom i captan/sumpor-om, a mozes cak i bez toga ako ti je svejedno koliko ces plodova imati (ako imas 10 stabala breskve, svako ce da rodi 10-20kg, a ti ako mozes da pojedes od tog 20kg, onda ti je svejedno koliko bude, bice za tebe pa ne moras ni da prskas uopste)...
Za kovrdzavost mislim da moras da prskas, ona kod mene pravi velike stete, a u nekim godinama moze i stabla da osusi ako se puno lisca zarazi koje onda otpadne u maju negde vecinom...