Zaštita vinove loze

Grožđe i loza za sada dobro izgledaju, hteo sam da odradim zadnje prskanje ove godine, pehar i antrakol i wuxal i kopriva, po Vama koji je zadnji rok za to? Pehar ima karencu preko 20 dana a sa njime sam već odradio jedno prskanje pre 10tak dana, Vaše mišljenje?
 
Od 1200 čokoti 95% je slankamenka a ostatak je hamburg, belo i kardinal, da li onda ima smisla da ponovim prskanje sa Peharom? Iz tog razloga Vas i pitam kada i sa kojim preparatima da odradim zadnje prskanje?
 
Obavezno preskoci sve sto ne izilazi iz karence. Na kraju krajeva kod Cuproxata (trobazni bakar sulfat) karenca za stone vrste je 21 dan. Ne mora ni da se prska bakrom,ali je pozeljno da bi lastar sazreo i spremno docekao mrazeve,drugo jedino bakar i folpet od organskih fungicida jacaju opnu bobice,zadebljavaju je i tako povecavaju otpornost na botritis,a i list da se sacuva sto duze i pripremi lozu za narednu sezonu.

A kako bi bilo prskati plavim kamenom i krecom...po starinski...?
Kakav je ustvari, kod ovog nacina, stepen zastite u odnosu na Cuproxat ? U smislu jacanja opni bobica i spremanje lista za zimu?
I da li bi pomoglo prskanje ( Cuproxsat ili plavi kamen) posle berbe...u smislu jacanja lista za zimu?
 
gandrad
Karenca za plavi kamen sa krecom je 35 dana za vinske sorte,jer moze ometati vrenje,za stone je takodje 21 dan. Medjutim,mnogo je prakticnije uzeti gotov preparat na bazi bakra i oprskati. Jos jedna bitna stvar kod savremenijih bakarnih preparata je njihova formulacija koja im omogucuje odlicnu pokrivenost tretiranih biljaka sa manjom koncentracijom bakra,sto znaci da za razliku od plavog kamena sa ovim preparatima unosimo i mnogo manje bakra sa istim efektom,ovo naravno nije nista upereno protiv klasike-bordovske corbe.A tu je i mogucnost mesanja sa pojedinim fungicidima i insekticidima,kod plavog kamena to nije slucaj.
List trebamo sacuvati sto duze nakon berbe,ako ima potrebe nista ne smeta jedan tretman dodatno. Bakar ubrzano prevodi zelene lastare u zreliju fazu (brze sazrevaju),a kao takvi spremni docekuju zimu i niske temperature.A sami list do berbe ishranjuje grozd,a nakon berbe sprema rezerve hrane i samu lozu za narednu vegetaciju.

borkor
Ako si pre desetak dana radio Peharom,nemas potrebe opet prskati.U ekstremno kisnim godinama ,pogotovo u zrenju,botritis moze da napravi lom.Trenutno,ako je i u precvetavanju radjen botricid,pa jos nedavno opet,ne bi trebalo biti problema,mada je jos rano za krajnju prognozu. Moramo i hemiju svesti na najmanji optimalni broj tretiranja,pre svega zbog nas samih. Ukoliko bude bilo potrebe za kasnijim tretmanima protiv sive trulezi,prednost ima Teldor 500SC. Karenca za stono grozdje samo 7 dana,za vinske sorte 21 dan. Nema krace nista na trzistu.
 
U ponedeljak sam prskao sa Acrobat+Falcon,juce sa Acrobat+Zato.Kada da prskam ponovo i sa cime?
 
Hvala ti Ivane na iscrpnom odgovoru.
Ja sam oprskao sa rodomilom , zadnji put, i pitanje da li ce trebati jos koji...
Ako treba , svakako cu ici sa nekim praskom , jer imam samo tri kante da upotrebim a za tako malo ne mili mi se petljati sa plavim kamenom i krecom.
 
Poslednja izmena:
Da li vredi sad da prskam protiv crne trulezi i kojim preparatom, nisam nicim prskao dosad.
 
Nenade, vo se vezuje za rogove, covek za rec, dobro pazim sta obecam, kad obecam neka je na stetu meni 100% ispostujem :)

I naravno pozdrav zupa100!::vino::
 
Posadio sam lozu ,sada joj je prva i druga godina,stitio sam je kako ste pisali na forumu.Listovi stoje kao da je leto,primetio sam da ima vrhova lastara koji su jos zeleni.Sad me brine dali ce loza da sazri do mrazeva ,da ne izmrzne?
 
16195144_1336882919688928_3403369681716988472_n.jpg


- - - - - - - - - -

Kod mene ovako ovih dana :( , danas je počelo malo da popušta
 
Kolege pozdrav,nisam u ovoj temi i izvinjavam se sto upadam
21blx1u.jpg
[/IMG]ali bih vas molio da mi kazete sa cime da istretiram ovo malo loze sto imam u dvoristu jer neka boljka ju je uhvatila izgleda.Evo slika.

- - - - - - - - - -

Da li moze sa fungicidom impaktom kojeg cu pomesati sa akaricidom armadom?Njih imam trenutno.
 
Cobe78,u pitanju je grinja,armadi dodaj malo kvasljivog sumpora (Kumulus,Thiovet Jet,Kosan...) i oprskaj list sa donje strane (nalicja) valjano,impact ne smeta da se doda ovoj kombinaciji,iako ne deluje na grinju. Armadom ili jos bolje nekim drugim akaricidom (sa drugom aktivnom materijom) ponovices u prvom narednom prskanju loze.
 
Ovako vinograd juce izfrezan...Ima u njemu afusalije, italije, prokupca i plovdine i po neki hamburg.... Zelim da oprskam travu herbicidom nekim...Dali mi terbis ali tu pise da je za kukuruz i suncokret...Moze neko da me posavetuje da li ima neki bolji herbicid za vinograd?
 
U vinogradu koristim Glifosav za prskanje ispod cokota.
Oprskao sam ga pre kretanja vegetacije .

Sada prilikom prskanja vodi racuna da sredstvo ne dodje u kontakt sa zelenim delom vinove loze.

Glifosav se koristi samo za vinovu lozu stariju od 4 god!!!
 
Prskao sam sa njime i nije nesto efektivan...Jel ima iskustvo neko sa ovim terbisom kakav je itd.?
 
Terbis u vinovoj lozi nisam koristio.
Jako je cudno da ti Glifosav nije odradio posao.
Nesto nisi odradio kako treba sa njime.
Kod mene se vinogradi zute ispod cokota samo tako a u redu su obradjeni podrivacima.
 
Nazad
Vrh