Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Juce sam prskao u vinogradu, sredstvima koja sam gore pomenuo. Puno kisa je bilo u Zupi u poslednje vreme a zbog cvetanja sam malo pomerio vreme tretiranja. I bingo, nasao sam plamenjacu, ne na puno mesta ali je ima. Nadam se da ce je ridomil gold zaustaviti i svesti na najmanju mogucu stetu. Naravno da sam odmah pozvao drugare koji se bave vinogradarstvom pa i neke zastitare. Svi se zale na plamenjacu, neko vise neko manje. Obratite paznju, ako je ima, ODMAH u zastitu!
Pozdrav zupa100!
Stala je i pepelnica, sto je zakacilo, zakacilo je, vise je nema. Danas sam peti put prskao blubordo + sumpor + falkon (u najjacim koncentracijama). Fino izgleda.
Mana sumpora je sto treba birati vreme prskanja naime, ne sme se prskati ako su temperature iznad 25 C, u tom slucaju gori list i grozd. Sto kaze Lane Gutovic, ne znam sto sam ovo pricao, mozda nekome pomogne...
Pozdrav zupa100!
Upravo tako! Crna trulez (Guignardia bidwellii) i crna pegavost ili fomopsis (Phomopsis viticiola) jos je nazivaju i eskorioza,mada se pod tim nazivom podrazumevaju i neke druge bolesti,su dve potpuno razlicite gljivicne bolesti vinove loze. Smatra se da je sve manja upotreba bakarnih preparata doprinela sirenju ovih bolesti,pre svega fomopsisa. Kao i cinjenica da bakar danas uglavnom koristimo za zavrsne tretmane,kada je za ove bolesti vec kasno. Mozda bismo se trebali vratiti prvom bakarnom tretmanu,nesto poput plavog prskanja voca.U fazi vunenog pupa bakarnim tretmanom bismo resavali mnoge potencijalne probleme. Za fomopsis vazi pravilo da se tesko iskorenjuje i da je to dug proces.Gotovo svi preventivci za plamenjacu imaju odlicno dejstvo i protiv fomopsisa uz,naravno,vec pomenuti bakar.U Evropi je ditianon (Delan) standard u borbi protiv ove gljivice.Vidim da se na nekim mestima i mesa crna pegavost i crna trulez. A negde se i govori da je crna trulez odredjeni stadijum crne pegavosti, dosta konfuzije.
Koliko sam ja informisan, to su dve odvojene bolesti.