Zaštita računara

Probao sam i proverio .Panda internet security 2011 mesec dana je free a pruza potpunu zastitu. Posle mesec dana otvorite na yahoo ili gmailu novu mejl adresu i opet mesec dana a mislim da moze i na vec koriscenu . Najbolji avp i firewall .PRoveravao sam sa bratom skeniranje portova i odmah me je o bavestio i pozatvrao sve portove.Istot i ako neko hoce da vam upadne u kompjuter ili pokusa da ugasi net odbija ga i neutralise samo tako.

Kako hakeri provale vašu lozinku ?

Napominjem da je sledeći post isključivo u edukativne svrhe.

Da li ste se ikada pitali kako hakeri provale vašu lozinku ? Kako oni to uspeju ako ste je samo vi znali i niste je nikome rekli? U ovom postu ću pokušati opisati na koje načine hakeri to mogu doznati.
Postoji više načina na koji mogu da vam provale lozinku, ja ću opisati ukratko samo neke od njih, a znajući ih, bićete u stanju izabrati sigurnu i tešku lozinku i tako se zaštiti od hakera.

Način 1: Keyloggers

Ovo je verovatno jedan od najjednostavnijih načina koji se koriste da se sazna nečija lozinka. Keyloggeri su programi koji se pokreću na vašem računaru čim ih upalite, a služe za pamćenje svega što otkucate na tastaturi. To se kasnije pamti, čuva u neki fajl i taj fajl se tajno šalje hakeru koji je taj Keylogger program postavio. Ovakvi tipovi programa obično dolaze uz neke viruse, pa je zaštita od njih upotreba antivirusnog programa.

Način 2: RAT

RAT ili na engleskom “Remote Administration Tool” tj. upravljanje računarom sa udaljene lokacije ili drugog računara. Iako se ovakav sistem često koristi za pomoć drugim korisnicima, hakeri ga služe i za upad na tuđe računare. Kada upadnu, mogu da rade sa računarom šta god požele jer imaju potpunu kontrolu nad njim, kao da sede za vašim računarom umesto vas. Takođe, jedina zaštita je upotreba antivirusnog programa. Ovakvi programi obično imaju ugrađen Keylogger, pa haker ne mora stalno da ima uključen RAT program da bi nagledao šta tačno kucate, već, u nekom vremenskom periodu da mu dostavi fajl u kome je zapisano šta ste sve kucali na tastaturi.

Način 3: Trojanci

Trojanci su najčešća pojava malvera. Najčešće možemo da ih nađemo u krekovima i sličnim warez “besplatnim” programima. Kada pokrenemo krek da bi krekovali igru i program, nismo ni svesni da smo upravo ubacili trojanca u računar. Trojanac je zarazni tip programa koji je mnogo štetniji od prethodna dva, i omogućava hakerima još veću kontrolu nad računarom. Zaštita je upotreba antivirusa i besplatnih alternativa programa koje ćete skidati sa isključivo poznatih sajova (recimo filehippo.com)

Kako onda da se zaštitim?

o
  • Najbolja zaštita je upotreba uvek osveženog antivirusnog programa. Preporučujem neki sa spiska besplatnih. Dakle, instalirajte antivirus i uvek ga držite osveženim.
    o Koristite Firewall, i Windows Firewall je u nekim slučajevima dovoljan
    o Nikada i ni u kom slučaju ne verujte Warez sajtovima (krekovi, “kao” besplatne igrice, besplatni programi (koji se inače plaćaju), itd.)
    o Nikada ne pokrećite programe koji ste dobili preko e-pošte od nekoga za koga ne znate. Ne verujte nikome !
    o Isključite autorun za USB flash diskove, oni su najčeći ulaz neželjenih i zaraženih programa na vaš računar.
    o Ukoliko želite da pokrenete nepoznat .exe fajl, pokrenite ga pod zaštitom. Sandboxie je odličan način za to.
    o Ukoliko mislite da je vaš računar zaražen, ili ste sigurni u to, predlažem formatiranje računara i novu instalaciju operativnog sistema jer je dokazano da je to jedini i najbolji način za čišćenje od trojanaca i drugih zaraznih programa

Autor teksta: Saša Stefanović

:ppozdrav:

Pre pola sata mi je zavijala sirena od avast antivirusa ,našao je trojanca. :D

posedujem avp internet security sa licencom do 2018. godine, pa ako je neko zainteresovan javite se na pm... on je sasvim dovoljan da bezbedno koristite racunar na mrezi... :D

Kako da odaberete sigurnu i tešku lozinku ?

Autor teksta: Saša Stefanović

Kada se radi o sigurnosti na Internetu, odabir prave, teške i sigurne lozinke je jedan od bitnih faktora. Većina nas menja lozinke tek kada čuje za neki problem kao recimo za nedavno otkriveni spisak sa više od 100.000 korisničkih imena i lozinki za adrese e-pošte na sajtovima velikih giganata kao što su AOL, Yahoo i Gmail.
Što znači da čak ni odlične lozinke ne mogu da vas sačuvaju od mogućih napada, ali odabir one koja je lako pamtljiva za vas, a teška za pogoditi ostalima je dobar način da budete sigurniji. Nabrojaću nekoliko čestih problema koje smo viđali u prošlosti, kao i nekoliko predloga kako da odaberete sigurnu lozinku.

Problem 1: Upotreba iste lozinke na više sajtova

Konstantnim rastom servisa koji zahtevaju lozinku (e-pošta, onlajn banke, društvene mreže kao što su Facebook, Twitter itd.) počeli smo da koristimo iste lozinke na svakom od njih, što nije dobro. Zamislite situaciju da neko sazna lozinku vašeg Facebook naloga, odmah ima mogućnost i da pregleda vaše sanduče e-pošte, prijavi se onlajn u vašu banku, i samim tim raspolaže vašim novcima, ima mogućnost pregleda skrivenih i privatnih informacija o vama i tako dalje …

Rešenje 1: Koristite unikatne lozinke

Veoma bitna stvar koju bi trebali svi da radimo je da koristimo unikatne i različite lozinke sa svaki servis na kome se prijavljujemo. Kada se prijavljujete na neki sajt i birate lozinku, pokušajte da uradite neku kombinaciju sa imenom sajta i vašom lozinkom koju ste do sada koristili. Nemojte korsitit tačnu reč sajta, već neku izvedenicu, kombinaciju slova i brojeva ili nešto slično. Ukoliko je recimo u pitanju rečenica, možete koristite samo prva slova reči ili nešto slično. Kako bi još više osigurali odabranu lozinku, pokušajte sa kombinacijom velikih i malih slova, permutacijom slova, dodavanjem simbola itd. Tako bi recimo, fraza za vaš online nalog u banci mogla biti “koliko imam para na računu”, a lozinka “#p&K1nr”.
Problem 2: Korišćenje čestih lozinki ili reči koje možemo naći u svakodnevnom govoru
Kada kažem česte lozinke mislim na one jednostavne reči kao što su “lozinka”, “šifra” ili “televizor”, ili niz tastera na vašoj tastaturi “qwerty” ili niz brojeva “12345”, “54321". Korišćenjem jednostavne lozinke omogućavate potencijalnom napadaču da lakše sazna vaše bitne podatke.

Rešenje: Koristite lozinke sa mešavinom slova, brojeva i simbola

Postoji samo 26^8 (26:cool: mogućih permutacija za lozinku od 8 karaktera kada koristimo samo mala slova.Taj broj je mnogo veći kada koristimo kombinacije velikih i malih slova, brojeva i simbola, čak 94^8 (96:cool:. To je preko 6 kvadriliona mogućih kombinacija za kombinovanu lozinku.

Problem 3: Korištenje lozinke na osnovu ličnih informacija

Svi mi delimo privatne infomacije sa svojim prijateljima i kolegama. Ime supruge, deteta, kućnog ljubimca nisu toliko tajni podaci, i većih ljudi koji se kreću oko vas ih zna, tako da nema logike da ih koristimo u lozinci. Takođe treba da izbegavate datume rođenja, brojeve telefona ili adrese.

Rešenje 3: Koristite lozinku koja je ostalima teška za pogoditi

Izaberite kombinaciju slova, brojeva ili simbola za vašu jedinstvenu lozinku koje nije povezana sa vašim privatnim informacijama. Ili, izaberite bilo koju reč ili rečenicu, i ubacite slova i brojeve na početak, sredinu i kraj kako bi je napravili posebno teškom (recimo sPo0kyh#ll0w3En).

Problem 4: Zapisivanje vaše lozinke i čuvanje na nesigurnom mestu
Neki od nas imaju toliko onlajn naloga da moraju da zapiziju lozinke negde, ili ih zapišemo bar dok ih ne naučimo.

Rešenje 4: Čuvajte papir gde ste zapisali lozinku na skrivenom mestu koje nije lako pronaći

Ne ostavljajte papire ili zapise o vašim lozinkama na raznim sajtovima ili vašem računarskom stolu. Posebno ne na radnom mestu. Takođe, ukoliko rečite da spisak lozinki držite na vašem računaru zapisan u nekom fajlu, nazovite ga nekako kako druge ne bi privuklo ime i kako ne bi otvorili isti dokument. Recimo, fajl pod imenom “moje lozinke.txt” se nikako ne preporučuje.

Problem 5: Prisećanje vaše lozinke
Kada koristite sigurnu i tešku lozinku kao što su ove što predlažem, može često da vam se desi da ih zaboravite jer ih niste zapisali, a kada ste je smislili bili ste ubeđeni da je nikada nećete zaboraviti. Kako bi se rešili ovog problema, mnogi sajtovi vam nude mogućnost kao što je resetovanje vaše lozinke putem e-pošte, ili da odgovor na sigurnosno pitanje.

Rešenje: Proverite da li su podaci za povratak lozinke dobri

Uvek se postarajte da je u svim podešavanjima adresa e-pošte koju koristite važeća. Ukoliko ste promenili svoju adresu e-pošte, i recimo odabrali Gmail umesto Yahoo mejla, osvežite sve sajtove na kojima ste se do sada registrovali i gde ste postavili Yahoo mejl kao svoju primarnu adresu e-pošte. Ovo je veoma bitno baš zbog mogućnosti vraćanja zaboravljene lozinke.

Mnogi sajtovi će vas pitati da odaberete neko pitanje kako bi verifikovali vaš identitet ukoliko ste zaboravili lozinku. Ukoliko ste u mogućnosti da sami odaberete pitanje koje će vam biti postavljano ukoliko zaboravite lozinku, pokušajte sa nekim koje ima odgovor koji samo vi znate. Dakle, opet odabir pitanja kao što je “Ime vašeg kućnog ljubimca” i tačan odgovor na isto nikako ne dolazi u obzir. Ukoliko niste sigurno zašto ovo kažem, pročitajte ponovo problem i rešenje pod brojem 3 ovog uputstva.

Ako ipak nemate mogućnost da birate pitanje, nego imate ponuđeno nekoliko klasičnih, kao ovo što sam pomenuo za kućnog ljubimca, za odgovor pokušajte nešto što ste do sada naučili iz ovog uputstva. Dakle, kombinujte u odgovoru slova, brojeve i simbole. Recimo, svi koji vas znaju dosta dobro, znaće da se vaš papagaj zove “Kiki”, ali ukoliko izaberete kombinaciju simbola i brojeva, vaš signurnosni odgovor bi mogao biti “K1|<i”, tako da ukoliko neko i pokuša da pogodi, neće uspeti.

Zaključak: Menjajte često vaše lozinke, nemojte da se neko domogne podatka koji su vam bitni … Bolje da provedete 10 minuta smišljajući sigurnu i tešku lozinku, nego da odaberete neku običnu i kasnije zažalite.

" Kada se radi o sigurnosti na Internetu, odabir prave, teške i sigurne lozinke je jedan od bitnih faktora."

A sta ces kad je zaboravis kao ja pa sad ne mogu da koristim linuxove programe za proveru poste jer sam zaboravio dve lozinke ? :haha: :haha:

WIndows je namerno napravljen los da bi se lakse provaljivao i da bi bil gejts zgrtao pare na windowsima i zakrpama a Linux jos nije razvijen dovoljno da bi oduvao Windows.Moje licno iskustvo je da ako nemas neke vazne tajne na kompjuteru i ako ne posecujes sumnjive sajtove nema razloga za brigu. mada sam ja iskusio i " hakersko" gasenje interneta .Navodnici su jer je to bio jedan maloumnik koji je imao zakupljen server i koristio vec postojeci program da mi zagusi konekciju.Po meni, gore od virusa i hakera stvari radi elektroprivreda sa varijacaijam napona u mrezi jer zlonamerni programi mogu da se izbegnu ali kad napon pocne da varira nema spasa osim ups a .

Jedan od najboljih vidova zastite je da u svakodnevnom radu koristite nalog sa User privilegijama, a da sa Administrator nalogom vrsite samo instalacije programa i ne idete na internet preko njega. To ce uraditi 90% zastite, tj. zastitice korisnika od njegovog neznanja, a ne treba vam nijedan dodatni program.

Svi znamo da su nam naši PC puni raznoraznih programa, a da mnoge od njih i ne upotrebljavamo, već samo opterećuju "mašinu", ako su instalirani. Jasno je da nekoliko osnovnih program rešava sve vaše probleme, a ostatak "lake i teške artiljerije" jednostavno treba pobrisati. Programi stalno napreduju, rade se novi, a što je za nas bitno besplatnih programa je sve više i više.

Jedan od takvih, posebno za one koji su stalno na NET-u, surf-uju i download-uju, a koji će efikasno poslužiti da očisti Vaš PC je Malwarebytes!!!

Besplatna verzija nudi odličnu pretragu za viruse i ostalu "prljavštinu" i lako ih uklanja.

Bitno je napomenuti da Malwarebytes nije za trenutnu zaštitu već samo za skeniranje gde je najbolji. Znači, na PC imati antivirusni koji je rezidentan (stalno uključen i pruža trenutnu zaštitu), a ovaj se može koristiti jednom nedeljno (ili proizvoljno) radi pretrage i eventualnog čišćenja. Bitno je takodje da nema sudaranja ("klanja") sa drugim programima.

Link za preuzimanje: http://www.box.net/shared/jfjgx12x3s

Maestro, dobar je ovaj program, sad sam skenirao kompjuter sa brzim skeniranjem sa njim i našao je 19 virusa (tj nekih opasnih fajlova), i sad mi i Opera brže radi. :D

Imam jedno pitanje za stručnije: da li treba da bude uključen automatic updates ? Windows mi nije licenciran, a pre 2 godine sam to isključio jer su mi se pojavljivale neke poruke da nemam licencu, pa sam se bojao da mi se ne blokira ili nešto slično.
Posle ovog skeniranja mi je izašla poruka da mi je to isključeno i da bi tebalo da uključim.

Jedan od boljih antivirus programa je svakako Mcafee total protection,znaci kompletna zastita racunara,el.poste od spama,redovan abdejt(sto je jako bitno)itd.Na njihovom sajtu imate mogucnost besplatnog koriscenja godinu dana uz registraciju.Ima opcija upozoravanja od nekih sajtova na kojima je utvrdjeno da postoji mogucnost zaraze od virusa,u svakom slucaju sve pohvale za ovaj antivirus. ::svaka cast:: ::svaka cast::

zorancile je napisao(la):
Maestro, dobar je ovaj program, ........................... da li treba da bude uključen automatic updates ? .........................mi je izašla poruka da mi je to isključeno i da bi tebalo da uključim.

Drago mi je da je odradio kako valja, znači jednom u 1o do 15 dana, treba mu, kao što si video, nešto više od pola sata.
Slobodno uključi automatic update, jer ovo nije Microsoft-ov software.

Bitno je da je ta opcija uključena, jer svaki put kada se updejtuje on preuzima nove definicije za antiviruse i ostale "prljavštine", koje se inače svakodnevno programiraju, "smišljaju" i pustaju na NET.

Nismo se razumeli... pitam za windows update koji se nalazi u windows security center (u start meniju-control panel-security center), tamo mi je čekirano OFF. Šta sa tim da radim?

Maestro je napisao(la):
Svi znamo da su nam naši PC puni raznoraznih programa, a da mnoge od njih i ne upotrebljavamo, već samo opterećuju "mašinu", ako su instalirani. Jasno je da nekoliko osnovnih program rešava sve vaše probleme, a ostatak "lake i teške artiljerije" jednostavno treba pobrisati. Programi stalno napreduju, rade se novi, a što je za nas bitno besplatnih programa je sve više i više.

Jedan od takvih, posebno za one koji su stalno na NET-u, surf-uju i download-uju, a koji će efikasno poslužiti da očisti Vaš PC je Malwarebytes!!!

Besplatna verzija nudi odličnu pretragu za viruse i ostalu "prljavštinu" i lako ih uklanja.

Bitno je napomenuti da Malwarebytes nije za trenutnu zaštitu već samo za skeniranje gde je najbolji. Znači, na PC imati antivirusni koji je rezidentan (stalno uključen i pruža trenutnu zaštitu), a ovaj se može koristiti jednom nedeljno (ili proizvoljno) radi pretrage i eventualnog čišćenja. Bitno je takodje da nema sudaranja ("klanja") sa drugim programima.

Skinuto, krenuo da skenira na full scan, rezultate javljam a Maestru pice po izboru, prvom prilikom :ppozdrav:

Dobro.
Ja sam za ovo već i zaboravio, ali mi se danas posle skeniranja i resetovanja kompjutera pojavilo upozorenje, a i sad mi stoji dole desno pored sata neka crvena ikonica sa znakom "X" . (windows security alert)

Nismo se razumeli... pitam za windows update koji se nalazi u windows security center (u start meniju-control panel-security center), tamo mi je čekirano OFF. Šta sa tim da radim?

Moja greška izvini, nisam pažljivo pročitao. Ostavii i dalje na OFF, jer nema šanse da zaobidješ prvobitnu kontrolu (tzv. Genuine .... itd.) i napraviš update Windows-a. PC i dalje rade bez obzira na crvenu ikonicu sa znakom "X" . (windows security alert)!!!

Maestro, dobar je ovaj program, sad sam skenirao kompjuter sa brzim skeniranjem sa njim i našao je 19 virusa (tj nekih opasnih fajlova), i sad mi i Opera brže radi. :D

Imam jedno pitanje za stručnije: da li treba da bude uključen automatic updates ? Windows mi nije licenciran, a pre 2 godine sam to isključio jer su mi se pojavljivale neke poruke da nemam licencu, pa sam se bojao da mi se ne blokira ili nešto slično.
Posle ovog skeniranja mi je izašla poruka da mi je to isključeno i da bi tebalo da uključim.

Ako ti nije licenciran windows, iskljuci automatic updates. Tu crvenu ikonicu mozes skloniti tako sto ces u prozoru koji ti se otvori sa leve strane u donjem delu kliknuti na Change the way ... alerts me, i u novom prozoru deselektujes Automatic updates.

futurefarming je napisao(la):
Maestro je napisao(la):

Skinuto, krenuo da skenira na full scan, rezultate javljam a Maestru pice po izboru, prvom prilikom :ppozdrav:

Dobar je program, našao je par stvari za brisanje. To je za ove sitne zezalice što koče komp, do sada sam koristio spy sweeper ali ovaj je bolji. :ppozdrav:

Nazad
Vrh