Aj da i ja napišem moje mišljenje sa kojim možete a i ne morate da se složite..... Onaj YTO sa slike (804 ili 904 nzm koji je ne vidim) teško da je lickan a kamoli farban i spreman za prodaju jer ako vlasnik nije u stanju (finansijski ili fizički) da stavi napred jedno radno svetlo onda teško da ga je lickao ili farbao što je daaaleeeeko "žešći" posao. Ko je nekad farbao nešto zna o čemu pričam. Uostalom zna slika da prevari. Boja je možda bledja u stvarnosti. A pranje traktora.... Par za je to nešto čudno? Šta onda da kažemo za neke članove koji bukvalno ribaju svoje traktore i ostalu mehanizaciju? Pritom ne mislim prvo i samo na Ćirka..... Ima tu i žešćih pacijenata samo što su Ćirka uhvatili u mašinu a druge ne diraju zbog njima poznatih razloga.....
Da ima par hiljada sati lako je moguće a u ovom slučaju gume to i dokazuju. Sećate se one 120-ke ili 130-ke iz oglasa što je tobože imala 600 sati a gume ćelastone, e ta je imala koju hiljadarku ispred onih 600sati.... Koliko ovaj tačno ima sati to neznam niti tvrdim da je tih 4600 tačan podatak ali je moguć jer ako čovek ne radi prevoz sa njim,ili možda nešto malo,onda je to to. Kad pogledam našeg koji ima ~1000sati,te gume mi glat prave još 4-5000rs jer asfalte ne vide ili vrlo malo. Kolega matkoviczoran1 u njegovom YTO-u ima 2700-800rs i gume su jedno ~30-40% potrošene stim da on sve radi sa njim pa i prevoz i ima dosta vožnje asfaltom (to je moja šacometrija ali rećiće on tačnije ako vidi da se spominje) i te njegove gume će još ići oho-hoo. Tako da gume jeste da nisu neki kvalitet ali idu otprilike koliko i na konkuretnom MTZ-u.
Što se tiče kvaliteta izrade pa i poredjenja sa MTZ-om.... Mislim da će to pitanje uvek biti otvoreno jer sve zavisi ko kakvog dobije-ubode,tako će i sama procena varirati dal ima nekog napretka u izradi ili ne tj koji je traktor bolji. Znači presipanje iz šupljeg u prazno.
Evo jedan primer. Nama je naš YTO jesenas produv'o zaptivač na glavi (850rs),samo što nikad da skupim dovoljno vremena da to i napišem jer znam da će trebati kilometarski post da se,valjda,sve napiše. Počelo je kao bezazleno nestajanje tečnosti iz hladnjaka,godišnje možda litra-dve zavisi koliko ga napuniš, (višak bi uvek izbacio na preliv) ali odjednom je tu količinu dunuo za jedan dan. Ujedno je i pritisak ulja počeo varirati a i nešto malo sivkaste pene-emulzije se stvorila na čepu motora. To su tipični znaci za produvan zaptivač glave,eventualno puknutu glavu. Medjutim pošto je traktor nov i znamo da nije pregrejan ni sekunde,mogućnost da je glava puknuta smo ubrzo odbacili. Nismo nikad uspeli dignuti temp iznad 80 i to sa prljavom mrežicom ispred hladnjaka-normalna temp mu je 65-70. Čim sam počeo da ga rastavljam imao sam šta i da vidim. Dva vijka glave su bila nedovoljno zategnuta. Šacometrijom.... Možda na nekih 5-10kg od potrebnih 20+kg (da ne tražim sad tačan podatak). Tačno kod tih vijaka je i produvo zaptivač. Glavu nije trebalo ravnati,tako je i strugar potvrdio,ali nismo hteli rizikovati jer je trebalo još sejati i raditi sa njim pa smo glavu poravnali,stavili nov zaptivač,promenuli ulje i filter i odmah u njivu sa gruberom i gaaas. Kasnije je nešto vrlo malo išao u prevoz al je ubrzo opet dobio gruber pa plug a kasnije i spremač. Znači isključivo teški radovi. Posle te popravke je napravio oko 130sati bez problema,tj onako kako je i pre radio, a verovali ili ne ulje nije ni pocrnilo.
Jednostavno nama je takav zapao,takvog smo uboli a kvar je prouzrokovan čistom ljudskom neodgovornošću tj fabričkom greškom! Onom kosookom je zazvonila sirena za pauzu (verovatno je otišao na sutlijaš) a kad se vratio zaboravio je gde je stao sa sastavljanjem. Prijatelj iz susednog sela je doterao 10dana pre nas isti model i kad sam mu rekao za naš slučaj odmah je probao njegovom da dotegne glavu ali nije ni mrdnuo šarafe-vijke. Drugi kolega takodje na 120-ki iz Subotice takodje je pokušao da dotegne-ni on nije mogao. Kolega matkoviczoran1 takodje nije dotezao glavu kod njegovog (ako sam dobro zapamtio). S kime god da sam pričao niko nije imao tih problema niti su serviseri nekome stezali glavu. Ni na 50rs niti na 250rs. Ali eto nama je takav zapao....
Kod konkurentnog MTZ-a tačnije 1025,naprimer,znam za slučaj gde je traktor produvao na glavi pri nekih 400rs (bukvalno isti simptomi kao i kod nas) a da pri tom nije ni pregrejan niti hajčen i da bude veće zlo tom traktoru je glava na 50rs dotezana. A primere kao što je lom radilice na 400rs,otpadanje ventila na 250rs,rastavljanje motora jer troši ulje(karike postavljene ko dugmad u vojsci),lamela klizi,viška delova u zvonu kvačila(čaura anlasera viška),pumpa vode curi,menjač na 3000 i nešto sati gecrkt,ležajevi u zadnjim poluosovinama....
Šta sam hteo ovim da kažem....
Znači i tu je lako moguće da je baćuški zvonilo za pauzu (s'tim da ovaj nije išao na sutlijaš) i kad se vratio,udri,sastavljaj boli ga ćoša što nešto nije sastavljeno kako treba-neće on popravljati....
Nemojmo mlatiti praznu slamu jer nepotrebno nižemo strane pa kad treba pronaći nešto onda daj Bogu dušu pa listaj stotine stranica!
Ono što je kod jednog plus kod drugog je minus i obrnuto! Ako ćemo se prepucavati koji je bolji tu nema kraja! Svako zna šta mu odgovara a niko od nas nije malo dete pa da ne zna za bolju marku traktora ali isto tako zna koliko mu je jorgan dugačak.