Izvinite momci, al koliko je meni poznato da je svaki mjenjac s 3 grupe (ABC LMH kako ko hoce)) po 4 brzine(1-2-3-4) otprilike rasporedjen da je oracka brzina B3 (M3). kako kazete da je raspored stupnjeva po brzini kretanja B3, C1, B4 po meni se ne bi trebalo orati u transportnim brzinama (C grupa) ali radite kako hocete.
Koliko mi je poznato da je najpovoljnija brzina kretanja u oranju od 7 do 9km/h i da su i traktori tako projektirani da tu brzinu postizu u RADNOM rangu brzina (B grupa) pri obrtajima motora najveceg okretnog momenta.
Sve brze od ove brzine pridonosi ubrzanoj potrosnji pluga i traktora, pucanje grede, brza potrosnja raonika i sve ostalo sto dodje u paketu... potrosnju goriva necu ni spominjati, ali ako u B3 traktor lako ore, trebalo bi probati orati s vecim zahvatom pluga, kako bi se smanjila potrosnja goriva po jedinici povrsine, a to povlaci za sobom dodatne troskove i tako u krug...
Nemojte me krivo razumjeti, radite kako mislite da je i najbolje za vase strojeve i zemlju, ali ja mislim da grijesite sto orete u transportnoj grupi brzina.