YTO

• Začetnik teme Kristi
  • Datum pokretanja
Ni kod mene nije potrosnja merena napamet da se razumemo i ja sam isto radio kao i ti a kod mene skida 2.5 reda posto sam testirao traktor i video sam da moze da vuce tu sirinu i da mu nije tesko a 4M nisam ni probao,to koristim samo za tanjiranje.

Izvinite momci, al koliko je meni poznato da je svaki mjenjac s 3 grupe (ABC LMH kako ko hoce)) po 4 brzine(1-2-3-4) otprilike rasporedjen da je oracka brzina B3 (M3). kako kazete da je raspored stupnjeva po brzini kretanja B3, C1, B4 po meni se ne bi trebalo orati u transportnim brzinama (C grupa) ali radite kako hocete.

Koliko mi je poznato da je najpovoljnija brzina kretanja u oranju od 7 do 9km/h i da su i traktori tako projektirani da tu brzinu postizu u RADNOM rangu brzina (B grupa) pri obrtajima motora najveceg okretnog momenta.

Sve brze od ove brzine pridonosi ubrzanoj potrosnji pluga i traktora, pucanje grede, brza potrosnja raonika i sve ostalo sto dodje u paketu... potrosnju goriva necu ni spominjati, ali ako u B3 traktor lako ore, trebalo bi probati orati s vecim zahvatom pluga, kako bi se smanjila potrosnja goriva po jedinici povrsine, a to povlaci za sobom dodatne troskove i tako u krug...

Nemojte me krivo razumjeti, radite kako mislite da je i najbolje za vase strojeve i zemlju, ali ja mislim da grijesite sto orete u transportnoj grupi brzina.

@bobo delimicno si u pravu ali 3M dosta spora za oranje, 1H je idealna ona je po knjizi 10.4km pri 2124 obrtaja a 10.8 na 2400ob, znaci ako teras obrtajima kao sto ti kazes (najveceg oktetnog momenta) to dodje isto kao sto kazes da je optimum 7-9 km, 3M brzina je 8.6 km na 2124 ob. a 8.9 na 2400 ob. znaci ako ides u obrtnom momentu ima da ores sigurno 15-20 minuta jutro.
inace ima neki YTO 804 u Čeneju koji ima napravljenih 5000sati, još ima prve gume ali vidi se da su radile.

Ja sam danas orao 1H na oko 1900 obrtaja i traktor super ide.Nije prebrzo ,a snage mu ne fali uopšte.Nikakve znake umora ne pokazuje ni na auspuhu ni po zvuku.Razoravao sam i neko lucerište ali sa 3M.

@miroslav k

Taj na Ceneju je za svoj radni vek do sada 99% radnih sati natukao sa prikolicom za stajnjak ali eto nije ni to malo opterecenje s' obzirom da stalno vuce tandemku koja nosi preko 10 tona stajnjaka.

Gospodine @Bubu da nije vlasnik tog na Ceneju neki cupavi gazda, ako jeste to je stvarno redan traktor.
Gospodine @Bobo nikada se motor ne opterecuje do maksimalnog obrtnog momenta nego preko njega, a zasto pa prosudite sami.

Djordje samo mu davaj gasa i neboj se,dobar je to traktor,za razliku od ruseva on je mama,Rus te baca po kabini kada ores,a sa ovim se samo smesis:osmeh:

Pitanje za vlasnike 904.Na koliko tj. gde vam drži temperaturu pri oranju.Meni drži na malo više od pola zelene zone pri vožnji ili radu u mestu ,a na 2/3 i možda malo više u oranju.Jeli to normalno jer nemam predstavu koja je to temperatura?

Kod mene je u oranju kazaljka na sredini zelenog,ako prelazi preko toga proveri sito ispred hladnjaka neverovatno sta je sve ono u stanju da spreci da ne ude u hladnjak pa se sa vremenom napuni i sprecava vazduh da prode.
Mali savet-pre nego sto skines sito da ga istreses ugasi motor inace prljavstina padne sa njega i ventilator uvuce sve pravo u hladnjak

diklofen: Normalno je to i meni isto tako pokaziva temperaturu ,ja sam se plasio da se ne pregreje po sam mu ugradio ovaj klasicni davač temperature i temperatura u transportu 80 stepeni a u oranju i tanjiranju 85

Znam da dokle god je u zelenom je OK.Čudila me je ta razlika između transporta i rada.To sito ispred hladnjaka mi se dobro napunilo jer je kukuruzište paljeno i puno leti tog pepela i koje čega.

@sinisa to sve zavisi do termostata kolika ce biti radna temperatura, i kod mene stalno drzi na 60 stepeni tj pocetak zelenog polja, ako valja instrument ali tako pokazuje
@ dikolfen to mu je jedna od mana sto ulazi pepeo ali to je kod svih traktora tako, jedo kod yto je malo veci problem zbog toga sto ventilator jako duva i od tog silnog vetra sav vazduh ide prema zemlji i dize prašinu, a sito na maski ima krupne rupice (bar kod mene) i ulazi onda svašta, nije tako strasno skinem mreživu ispred hladnjaka i kompresorom izduvam sve u rikverc

E tako i ja odradim kad dođem kući.Na njivi nosim metlicu pa očistim kad vidim da se diže temperatura.Dobra je ta mrežica stvar jel se mnogo manje nahvata na sam hladnjak koji je dosta osetljiviji od mrežice.Mislim da je 60C malo bez obzira na vrstu motora.

Nazad
Vrh