Odjednom se pojavio zvuk kao kad cujete npr starog Ursusa ili Rusa iz 60 i neke koji usporava tj koci motorom.... Ujanje (msm da sam na forumu pokupio taj izraz) Nzm kako bih drugacije opisao zvuk....
Znaci zvuk se cuo samo pri usporavanju traktora a nista se nije culo kada takoreci tockovi vuku tj kada motor vuce. Znali smo da je rec o zupcanicima ali nismo znali gde i koji.... I da li su uopste samo zupcanici... Ja sam bio ubedjen da su i lezajevi kaput. Negde.... (racunam kinez je to). Pogotovo sto se i u rikvercu culo neko lupkanje. To me dosta zbunilo. Reko: garanat je deo lezaja upao u zube zupcanika i odgrebo sve u gnjurac. Pogotovo sto je babo uzo'ro tako 2kj sa tim zvukom.
I nista,ujanje smo prepisali difu a lupkanje menjacu. E onda smo pokusali okretanjem jednog po jednog z. tocka da ustanovimo tacnije odakle dolazi zvuk... Da mozda eliminisemo nesto... I lupkanje se opet culo bas tamo gde je matica(sastav menjaca i difa),ali onda se umesto ujanja pojavilo podrhtavanje drugog z. tocka. Onda sam skinuo mehanizam za rucnu kako bih makar delimicno dosao do osovine sa kupastim zupcanikom i video da li se mozda tamo nesto vidi. Makar to lupkanje da odgonetnemo. Da ne rasturam odmah traktor...
Skinem to i vidim da odstojna caura i glavcina od rucne setaju po osovini,ali nisam se skontao da ne smeju. Jbg pao mrak i nama a i napolju pa jos i zima i jednostavno nije nam se dalo skontati ono sto je bilo pravo ocigledno. Razisli smo se svako svojoj kuci sa namerom da sutra skidamo zadnji poklopac difa. Da proverimo da nisu trkaci u difu. Ono podrhtavanje tocka nas navelo na pogresno razmisljanje. I sreca pa sam uzeo knjigu,i tu sam malo ohladio glavu dok sam listao,i onda se skontam... Glavcina od rucne(a nalazi se na osovini kupastog zupcanika) ne sme setati po osovini jer kocione ploce-diskovi setaju po toj glavcini. Diskovi moraju biti pomerljivi zbog trosenja kocionih plocica i ostalog,ali samo diskovi. Ne i glavcina. Da je glavcina za pojasnu kocnicu onda bi bio drugi divan,a posto nije... Tu se skontam da se matica verovatno otpustila! I tako i bi. Sutradan kad smo ga razvukli.... Eeee u momentu nam svanilo ko Baltazaru ideja!
Sreca pa nije nagrebalo nista. Navoj,lezajevi,zupcanici.... Nista! Samo smo odmastili maticu i navoj na osovini,i zajedno sa onim sredstvom protiv odvrtanja vratili maticu i zategnuli je sa sve cevkom za produzetak.....