Vuna i pribor za šišanje ovaca

Savo,po koliko vecoj ceni bi nabavio?
Mislim da je u pitanju cena od 120 evra.covek je iz Cacka.Naravno,i ova masina je sigurno kupljena u inostranstvu,konkretno u madjarskoj,preko sajta e-bay,tako da ako imas nekog preko,neka ti pogleda na tom sajtu,mislim da cena ove masine krece od 75 eura pa navise.kazem iz inostranstva jer iz Srbije nije moguce kupovati na ovom sajtu.

Čitam pre neki dan u dnevnoj štampi da je Udruženje "Bikara" ugovorilo otkup ovogodišnje vune po 70 din. za kilogram.Sve ide za inostranstvo, i misle da neće imati dovoljne količine.
Za pohvalu svakako,
Mislim da je veci problem rasplodne ovce to kad bi uspeli odraditi da ima stalan kupac bila bi prava stvar. Jagnjad cemo prodati,vunu tu i tamo a za vece stdo problem je rasplod.

Јел сте почели са шишањем? Ја сваке године касно ошишам овце па ове решио мало да убрзам. Прекјуче ошишао две романовке, мало загревања за почетак...одма заболеше леђа.

uuu , ala si ti pozurio, ti kao da ih spremas za sajam u ns ,da imaju taman dovoljno vune da im se vidi lepo linija tela

po meni rom najlepse izgledaju do mesec dana posle sisanja jer im je vuna svetlo plava

Da li je tačno da ovca strašan stres doživljava prilikom šišanja i da bi šišanje ovaca trebalo da traje što kraće ?

ljudi, nije ovcarenje molekularni bio inzenjering, sigurno necu da razmisljam jos i u tome da li je to stres za njih ili ne dok ih sisam.koliko znam cim je pustim posle sisanja prvo sto rade je da odmah pocinju da pusu. zaborave dakle to istog trenutka. dakle samo opusteno, kako kazu mnogo analize vodi do paralize

Da li je tačno da ovca strašan stres doživljava prilikom šišanja i da bi šišanje ovaca trebalo da traje što kraće ?
Naravno da je sisanje stresno i daje pozeljno da se sto brze osisaju i nakon sisanja (uvece ) uvesti u topao objekat ( zatvoriti prozore , ubaciti novu prostirku) I izbegavati sisanje visoko sjagnjenih ovaca .
Dokaz stresa je da ovce nakon sisanja smanje kolicinu mleka.

Jedan savet koji sam slucajno procitao,kad se ovce masinski sisaju,pozeljno je masinu ukljiciti u vidokrugu zivotinje,da se ona ne poplasi previse.

ako se ovce sisaju u hladnijem periodu onda one vise energije (koju unose putem hrane ) koriste za odrzavanje temperature tela pa se to odrazi na kolicinu mleka ako im se daje ista kolicina hrane kao pre sisanja,a ako povecas hranu onda ni mlecnost ne opada.konacno bio je prilog na tv da u engleskoj sisaju ovce mesed dana pred jagnjenj i to u zimskom periodu da bi ih na taj nacin podstakli da ovce mnogo vise konzumiraju hranu, pa na taj nacin jagnjad imaju vecu porodnu masu.dakle stres nema dugorocni uticaj on je samo trenutan bez posledica.

Juce sam bio u prodavnici Clair,gledao sam Heiniger masinu,cisto da je malo uporedim sa ovom mojom hobi varijantom marke Beiyuan.Sto se oblika tice,masine su potpuno istih dimenzija,i glava masine i telo,sa bitnom razlikom Heiniger je dosta laksa,mozda cak i upola.Ova moja je teska 1.5kg.iste su sto se tice obrtaja,ali hobi je jaca za 120 wati.Vidim tamo i rezervne nozeve,identicni su kao i ovi na hobi masini,komplet cesalj i noz je 3500.Inace,spremam se sledeci vikend da sisam ovce.ove nedelje cu praviti one raslje,da mi bude lakse prvi put,mozda sam malo pozurio,ali verovatno cu ih osisati i u septembru,zbog bolje higijene u stali ne bih li tako resio cupanje vune kod ovaca.:ppozdrav:

Nazad
Vrh