Vremenske prilike u 2025-oj godini

evo rekoa ti prvo i osnovno detelini,dal je neko seje ili ne al da izvuce jos malo

o repici da ne pricamo
svaka kap je bitna
ova nas je promasila a sad najava za cetvrtak navodno,ljdi po-orali i cekaju da padne da seju

od aprila ti pisem zvanicno kako i sta pa ti pisem litrazu za koji sat
kod mene
juce pricam sa lljudima tamo gde su imali i 50+ zita iamju i 17+suncokreta,a kukuruza ce biti 4 do 5 t lagano
a losa godina

cudno sve da se zapitas gde smo i sta smo
to je 1posto povrsine ak i tolko ovde sto se tice deteline.znaci druze po tebi ak padne 500l do aprila aod aprila dozetve 100l to je sussna godina po tebi.ove padavine pre apriala nebitne za proletne kulture?
4pristojna otkosa deteline i nadate se solidnom petom.tu se nema stapricat o susi.ovde zadruga navodnjava detelinu pa jedva uspeju 3 pristojna.sve vise se okrecu stocnom sirku jer bolje podnosi susu.od sledece godine verovatno i ja sejem sirak pa cu im prodavat za silazu ak sklopimo dogovor

Prođe avgust, pa da okačim tabelu padavina:

April 2025. - 45,5l

06.04. - 0,5l
18.04. - 8,5l
24.04. - 8l
25.04. - 28,5l

Maj 2025. - 40l

05.05. - 16l
06.05. - 5l
08.05. - 5l
15.05. - 4,5l
18.05. - 4l
22.05. - 2l
23.05. - 3,5l

Jun 2025. - 0,5l

27.06. - 0,5l

Jul 2025. - 33l

07.07. - 2,5l
08.07. - 11l
09.07. - 2l
17.07. - 9l
22.07. - 1l
27.07. - 6l
30.07. - 1,5l

Avgust 2025. - 20l

03.08. - 5l
16.08. - 1l
18.08. - 2,5l
22.08. - 11,5l

Ja osobno prezadovoljan, bar zasad što sam skinuo, sto se tice prosjeka prinosa psenice, jecma, kukuruza i soje.Eh kamo srece da sam sve stavio Koranu, umjesto Ike, Ika malo zakazala, tj kiša u 8mj opet zakazala -_- .

170L od početka godine..

Zimu jedna litra kise 100 kg blata, a leti 100 l kise 1 kg blata. Nisu to nasi stari tek tako izmislili.
400-500 l padavina, koliko imamo u proseku, da je samo malo drugacije rasporedjeno ne bi to sve bilo tako lose.
Ovako dodje neki period godine zimi kad padne pola od toga, a druga polovina se mrcvari tokom proleca. Leti pada samo bas ako ima srece.
Jesen je vec koja suva i topla.

Nije to poenta.Poenta je da je kod tebe rodilo solidno sa 170l padavina.Kod nas je sigurno bilo nešto slično i na 7j kukuruza možda rodi 20meteri kukuruza.Žito je dobro rodilo-37,38 meteri a u gazdinstvu 14 grla.Da zlo još bude veće na jednoj njivi su uhvaćene 2 a na drugoj 1 detelina.
.

Pa kako čujem neće ni kod nas biti nešto bolji prosjek što se tiče atara. Ima nas 4-5 što se izdvajamo al kako bratić reče jednom kolegi nedavno, samo mi znamo koliko vremena smo zapravo uložili, i ulažemo i dalje naše ‘slobodno vrijeme’ na prilagođavanje novim uvjetima…

Svaka priča ima dvije strane..

Evo jučer radio zadnje brojanje pred žetvu, sa dijela gdje sam radio test nicanja 24-48-72h nakon nicanja i sad išao da poberem ručno te klipove sa tih 14.3m dužine pa daljnje vaganje, mjerenje itd i pita me jedan što prolazio tu šta radim to šta se mučim bezveze kukuruzi su ti ekstra a ja njemu spremam se za sljedeće godine, jer ja kažem uvijek može gore..

Sent from my iPhone using Tapatalk

Verovatno, oni što su nikli u prvih 24h daće duplo bolji rod od onih što su nikli sutradan. Treći dan da i ne spominjemo, verovatno katastrofa, tu samo tarup!

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

A mi sto nismo brojali ce se uvatimo za cedu,brate koje proseravanje,bas me zanima sta ce to brojanje i merenje da pomogne za sledecu godinu,to se valjda gleda u pasulj a ne u kukuruz.

Послато са RMX3263 помоћу Тапатока

Eto ja sad ne znam da li je to normalno da Hr primorje u toku leta dobije 1000 l kise, a da kopno nema gotovo ni kapi :unsure:
A daaaa, bas sam glup, pa to je bilo stalno samo smo zaboravili. U Istri su bila zitna polja, soju i kukuruz uzgajali, a mi ovde imali more, Panonsko 🫣
E Boze kako smo naivni i glupi (ili sam samo ja, da se neko slucajno ne oseti prozvanim ;))

Nas zezaju Alpi , Karpati , Balaton , Skadarsko i Ohridsko jezero 🤨
Ali znaj da je kod tebe jos nekako i bolje stanje i da nemas susu nego jaci nedostatak padavina . Kod mene je za tri meseca palo 60-70 litara . Negde je jos i gore .

Mene zeza Tamis i Dunavski rit a i broj ptica se povecao mnogo pa leteci rasteruju oblake 😀
U petak sam prosao delom atara i bukvalno je sve prazno . Ostala jos neka njiva sa kukuruzom i to je sve . Sutra opet tu prolazim pa da vidimo jer ostalo jos nesto .

Svakog nesto zeza :geek:
Akii, ili ti Aleksandar, nije decko poljoprivrednik. On zivi i radi u NS, on tako vikendom dodje malo kod dede pa se kao bavi poljoprivredom na 20 jutara soje i nesto malo pasulja. ALI ako je on ta amajlija za kisu ja bih voleo da sto vise pise na forumu.
Ova godina je losa, ali nije da smo bez klipa i zrna soje. Sad vi koji ste u situaciji kao mi prosle godine da necete imati 500 kg soje i 2 t kukuruza vidite sta je susa. Ova godina je ispod proseka daleko, bilo je nekih skromnih padavina u julu i nesto u avgustu, dok je jun bio totalno suv. Za razliku od nekih predela gde nije palo nista ova tri meseca bolje smo prosli.

Nazad
Vrh