Vremenske prilike u 2025-oj godini

Jel vidis kako stoji na granici maltene,ne kontrolisu vreme ,kako da ne.
Nisu stojali oblaci . Kretali su se ka nama i dalje ali su zapad Srema i zapad Backe svu kisu iz njih uzeli .
Mi u Banatu cekamo Rumunsku kisu koja nas bas nece u poslednje vreme .

Evo ja ću da ti očitam šta sve modeli zbirno daju za naredna 3 dana, pa mi ti daj preciznu prognozu:
GFS- jako kišan za jugozapad, sever mizerne padavine
ARPEGE- Jako kišan za Šumadiju, lepe padavine u većem delu izuzev krajnjeg severa i juga
EC-daje značajnu kišu u Vojvodini, pogotovo njen zapadni deo ali dobar i za središnji pojas, za jug i istok je suv.
UKMO-daje dobru kišu na potezu od zapada do jugoistoka
ICON- na primer, potpuno suv za jugozapad gde GFS daje potop, ravnomernije (ali ne i značajne) padavine na severu i istoku

Modeli fine rezolucije- HD maltene potpuno suvi za veći deo zemlje.

Ajde, da te vidim ?

Za 6, odnosno 12h će novi izlazi i misliš da će sve da ostane isto ili da će nešto biti jasnije? Neće, već će scenariji da se izbutaju među sobom.
Na kraju apsolutno niko pogodio nije.

Najbliži istini je bio GFS, ali i on je podbacio u dve stvari-nije baš čitava Vojvodina imala mizerne padavine, niti je jugozapad imao tako obilne.

Ostali su se nalupali samo tako, u prvom redu EC, a tek onaj UKMO sa onim padavinskim bombama, bruka i sramota živa.

Jeste, u zadnji mah su se posušili svi (juče ujutru) al to nije alibi, nismo mi ovde govorili o 120+ satima...

Opet se vraćamo na ona dva glavna pitanja- Koji, odnosno ne koji nego "za koji" krivak su ovi optimisti mlatili ovakve bajke i potope? Nešto je imalo u računu, sigurno nije greška, a šta je to što se uvek izjalovi ostanje pitanje.
I drugo, već standardno, kako vazda majku mu najgori model pobedi...

Baš ma zanima, evo ubuduće ću da posmatram par fiksnih tačaka rasuto po kontinentu, dal se i njima to dešava ili je to fenomen samo juga Evrope,..

Poslednja izmena:
kao dabi ova kisa cemu pomogla.soja suncokretkukurzu poceli sa skidanjem.a nasetvu repice neicu da pomislim dok nepadne50l

Na kraju apsolutno niko pogodio nije.

Najbliži istini je bio GFS, ali i on je podbacio u dve stvari-nije baš čitava Vojvodina imala mizerne padavine, niti je jugozapad imao tako obilne.

Ostali su se nalupali samo tako, u prvom redu EC, a tek onaj UKMO sa onim padavinskim bombama, bruka i sramota živa.

Jeste, u zadnji mah su se posušili svi (juče ujutru) al to nije alibi, nismo mi ovde govorili o 120+ satima...

Opet se vraćamo na ona dva glavna pitanja- Koji, odnosno ne koji nego "za koji" krivak su ovi optimisti mlatili ovakve bajke i potope? Nešto je imalo u računu, sigurno nije greška, a šta je to što se uvek izjalovi ostanje pitanje.
I drugo, već standardno, kako vazda majku mu najgori model pobedi...

Baš ma zanima, evo ubuduće ću da posmatram par fiksnih tačaka rasuto po kontinentu, dal se i njima to dešava ili je to fenomen samo juga Evrope,..
Očigledno je da ti modeli više ne rade radnju. Trebalo bi ti što su pravili te modele da napišu neke nove koji će proračunavati kako treba. Inače jedno zapažanje. Sve živo pogode osim kiše i količine, i zahladjenje i toplotne talase, i vetar.... Samo ih kiša zeza... evo ovde je dan pre najavljeno oki 30 litara na subotu-nedelju. Nije palo ni pola litre...

Sent from my SM-A546E using Tapatalk

Modeli potrefe ko prstom u d.pe! Zalete se ko magarci nedelju dana pre pa sve do zadnjeg dana da bi na kraju ispalo nista, pojma nemaju sa tim njihovim radom!
Al bi legla soji jedna mirna kisa pa makar od 7-10 lit ali nista od toga!

Da, ovo naizgled ne liči na situaciju koja bi bila preterano komplikovana za račun...ali eto, neki vrag ima.

Nije da ništa od onog što se crtalo ne postoji, ali je kiša u plodonosnoj jugoistočnoj struji završila umesto u ravnici na Karpatima i delu Rumunskog Banata::sjasi:
Tako bilo i juče popodne, prostrani sistem u južnoj do jugoistočnoj struji sa Jadrana put Bosne a nas, Makedonce i deo Bugarske elegantno preskoči većinom kao majmune....prvo je smetao fen (jak jugo na visini pa se u zavetrini Dinarida sve isušivalo) a onda je poremećaj prebrzo preleteo uz okret na severozapadnu struju...

Screenshot-2025-08-31-153731.png

Ove godine se nešto čudno dešava, sve to lepo krene iz bosne i dodje do zapadne Srbije i onda kreće da puca po šavovima, sve raspadne, prodje po koji izolovani sistem, lokalnog karaktera i od 20mm bude 0,ovo je zabrinjavajuće.

ovakve izgovorene na forumu ikada---zasto kisa da pada i cemu bi pomogla? :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:

da mi je 2 grama samo malo vase pameti da odmorim malo
druze prosvetli me i reci za koje useve koji su ostali dase skidaju bi pomogla.drugar ima neku kasnu soju grupaII i za nju je kasno a sejao mislim zadnji dan aprila.kroz 2-3dana ju planira skidat.jedino ako nijebila tkava susa preko leta kak se ovde prica pa su soje jos uvek zelene kao gora

druze prosvetli me i reci za koje useve koji su ostali dase skidaju bi pomogla.drugar ima neku kasnu soju grupaII i za nju je kasno a sejao mislim zadnji dan aprila.kroz 2-3dana ju planira skidat.jedino ako nijebila tkava susa preko leta kak se ovde prica pa su soje jos uvek zelene kao gora
Lucerki može itekako da pomogne.Peti pa i šesti otkos da se izvuče ako jesen bude povoljna.
evo rekoa ti prvo i osnovno detelini,dal je neko seje ili ne al da izvuce jos malo

o repici da ne pricamo
svaka kap je bitna
ova nas je promasila a sad najava za cetvrtak navodno,ljdi po-orali i cekaju da padne da seju

od aprila ti pisem zvanicno kako i sta pa ti pisem litrazu za koji sat
kod mene
juce pricam sa lljudima tamo gde su imali i 50+ zita iamju i 17+suncokreta,a kukuruza ce biti 4 do 5 t lagano
a losa godina

cudno sve da se zapitas gde smo i sta smo

Kod mene je do sada pokošeno 4 pristojna otkosa, imali smo 54 litre između 3 i 4 otkosa. Ako bi sada palo bar nešto preko 20 litara kosio bi se i peti solidan otkos koji bi mi mnogo značio.

da mi je da imam svu detelinu bolilela bi me ona stvar itekako,iako je nema na ovu cenu(25 sa njive) to nema ni jedna kultura

sad gledam i cetrvtak nista,tako da bice zanimljivo sto se tice padavina i kise tj sejanja

Sad gledam nekog meteorologa, kaže nema ozbiljnije kiše do polovine meseca.
A za dlaku sam posejao lucerku u petak. Sreća pa drugar nije bio kući u petak da uzmem seme, a u subotu su prognoze počele svirati drugu pesmu pa batalio....

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Nazad
Vrh