Peet
Član
U tom slucaju i kod mene si dobrodosao, verovatno uz normalan ragovor a ne preko jebene tastature lici ce na nesto mnogo normalnije! Bar se tako nadam!
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Svaka tema za sebe. Teme o usevima pocinju da isplivavaju klipovi kao pivske flase, kad dodje oranje bice kokakole u brazdi i tako redom...sve vec vidjeno.Nekad smo se takmičili ko ima bolju njivu i veći prinos, sad se takmičimo kod koga je veća suša...
Al' niko ne kači tabelu padavina...Nekad smo se takmičili ko ima bolju njivu i veći prinos, sad se takmičimo kod koga je veća suša...
I oni fazoni, kod nas je lose ko je seja rano, al sva Sreca ja sam sejao krajem mesecaSvaka tema za sebe. Teme o usevima pocinju da isplivavaju klipovi kao pivske flase, kad dodje oranje bice kokakole u brazdi i tako redom...sve vec vidjeno.
Hvalim se davnih vremena kako sam imao 3 tone žita a koleginica će- ja sinoć tri puta..Moj je dobar da kucnem u drvo ali mi zato kukuruz ne valja ni za šta.![]()
Komsijin ZP se zeleni a sve jalovo, moj Pionir sav nikakav al dobar i nabijen.I oni fazoni, kod nas je lose ko je seja rano, al sva Sreca ja sam sejao krajem mesecaPa onda dodatak: u reonu oko sela nema nista, al sva Sreca pa JA nemam tu
moj je sav na brdu ili je pored reke
al je susa velika, samo nije kod MENE sva Sreca
![]()
Kod nas prijatelju će biti parcela sa Okg a sve oko pola tone će biti prosek u najboljem slučaju a gde je zalivanomožda bude bolji rod.Pristojno spram tih od kojih nema nista, a ne pristojno da ce biti 6 t/kj. Bice parcela sa 2 t, abice i sa 4 t. To je pristojno spram nista. Nikad nisam ni rekao da nece biti bas nista. Samo je 2012. bilo parcela gde nije bilo nista. Ove godine nece biti tako, a da je susa susa je.
Zabole mene ona stvar kakav je kukuruz u Oroshaze do Baje. Ja vidim kakav je kod nas. Vidim da je vec dosta povrsina sto totalno ponisteno sto iseckano za silazu.ja idem redovno s kolegom svake godine već od 2010 (osim 2020, i mislim 2021 nisam išao) preko Srbije koji ide u Mađarsku po dijelove. Ruta je većinom B.Palanka-Bač-Odžaci pa Sombor pa Baja (Mađarska) ili Palanka-Silbaš-B.Topola-Szeged pa Oroshaza..Većinom sredinom 5mj a nekad i između žetve, krajem srpnja. Ove godine smo išli 01.08. za Baju i uvijek mi je fascinantno, posebno zadnjih 10godina a možda i 15 kako u području Bač-Silbaš 95% je kukuruz i soja.Skoro pa ne možeš pronaći strnjak tj ozime usjeve, i pokoji suncokret. U neke sam i ušao jer kolega ima zdravstvenih problema pa ne može dugo sjedit u kamionu, nekad moram stati i svakih 15min da može prošetati i po meni tamo stanje je sasvim zadovoljavajuće, soje obećavaju dosta. Čak 2-3x više nego recimo kod nas u ataru, jer evo proklestvo perioda s jako malo ili ništa kiše između 15.07-01.09 se vjerojatno kod nas nastavlja i ove godine. Jedino što sam primjetio, dosta korova i dosta bolesti u kukuruzu (plamenac) i u soji grinje i pauci i to dosta i tu će se izgubit značajan potencijal prinosa. Al nikakvo čudo kad koliko vidim tamo dosta polja s monokulturom i uskim plodoredom. Kod nas je tako prije bilo sa sojom do 2015, u sezoni minimalno 2x3 prskanja uvratina insekticidom a pola njiva vecinom i čitave njive u dijelu atara gdje je bilo više soje, al otkako je soja počela izumirati kod nas, od 2018 sije se 10% koliko se nekad sijalo (i to zato samo što se mora sijati), ja od 2015 nisam više nijednom koristio insekticid u soji
P.s Ako želite vidjeti šta je ekstremna suša provozajte se od Oroshaze do Baje u Mađarskoj, ono što je netko ovdje postavio kako valjaju kukuruz, taj izgleda ekstra naspram tih u Mađarskoj...U tom dijelu su nekad skidali redovno kukuruza po 15 t/ha a npr tamo sjeverno od Budimpešte imam dobrog kolegu koji kukuruza ispod 18 t/ha nije imao već godinama, većinom od 18-20 t/ha skida..
Isto tako negdje na pola puta od Oroshaze do Baje, konstantno samo kukuruzi 70% zadnjih godina i zadnjih 4g tamo je debeli pušing.
Pjeskovita vam zemlja u oranicnom sloju.Zabole mene ona stvar kakav je kukuruz u Oroshaze do Baje. Ja vidim kakav je kod nas. Vidim da je vec dosta povrsina sto totalno ponisteno sto iseckano za silazu.