@IMT577dv
To je em zbog Morave (plodna zemlje), em je ovo obično najtiši pojas sa najviše rose te generalno obično najviše padavina zbog klanca Podkopaonika i Gledića.
Ma ja sam juče ispizdeo. I to govorim kao čovek koji je verovatno ovde najviše van poljoprivredne sfere, dakle čak i sa stanovišta čiste meteorologije gledano. Kako li je tek onome ko od ovoga živi, ne mogu ni da zamislim.
Zaista katastrofalna konvektivna (razvojna) sezona. U poslednjih 2 i po meseca ne znam da li je u 3 ili 4 dana grmelo, ako uvrstim i hladni maj situacija je tek crna da ne može crnja biti. Barem su ovde visoke planine uokolo da iznad njih bude onih statičnih razvoja, ali više nema ni toga.
I nikako ne mogu da razumem ovo.. za širu oblast ovde uokolo radijusa 50-100km i za ovu i za prošlu promenu procenat scenarija 48h pre promene koji je davao jednocifrenu količinu je bio ispod 5%. I kako tako ne u 50% situacija,
nego u 90-95% situacija uvek bude u pravu onaj koji daje najmanje ja stvarno ne znam više.
U mačku piterinu i novonormalna atmosfera, ko bojagi vlage nikad više a vuče se ko prebijena mačka da se otvori.
Pošto meteorologiju obično zavoliš baš zbog dinamike vremena, nama najteže pada upravo ova monotonija. Niko ne kaže da mora non stop nešto da se dešava, ali do skora ako je jedna godina bila dosadna, druga je odmah bila zanimljvija ili je bar procenat monotonog vremena ranije bio oko 60%.
U poslednje vreme, pogotovo od 2020. ja mislim 85 ako ne i 90% vremena (zapravo aprila i dela maja) vreme je dosadno da ne može dosadnije da bude, samo glupi Azorski/Sredozemno/Severoafrički greben (anticiklon).